用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 黃大仙天主教小學 vs 瑪利諾神父教會學校(小學)邊間好呢 ...
go

黃大仙天主教小學 vs 瑪利諾神父教會學校(小學)邊間好呢? [複製鏈接]

呀女今年K2,黎緊揀學校,朋友話依兩間唔錯,黎搬搬去觀塘,依兩間都要跨區,有無jm可以解答下我依兩間學校既優點同缺點呀?
定係有另外一d大家覺得唔錯既選擇呢?
唯一希望盡量係天主教學校,同嚴d.
Thanks thanks
   0    0    0    0

Lifeisgood418 發表於 16-1-26 14:59
呀女今年K2,黎緊揀學校,朋友話依兩間唔錯,黎搬搬去觀塘,依兩間都要跨區,有無jm可以解答下我依兩間學校 ...
你本身有天主教既宗教分嗎?  如你2間都係跨區, 即只可選自行和甲部, 如果無既話咁馬利諾神父等於無基會, 黃大仙天主教唔熟悉唔知,

呀女無宗教分,但我喺港島區天主教女校讀,同埋家人都係信天主教,所以希望揀番。多謝你回答♡

引用:呀女今年K2,黎緊揀學校,朋友話依兩間唔錯

原帖由 Lifeisgood418 於 16-01-26 發表
呀女今年K2,黎緊揀學校,朋友話依兩間唔錯,黎搬搬去觀塘,依兩間都要跨區,有無jm可以解答下我依兩間學校 ...
當然揀瑪利諾神父啦!

Lifeisgood418 發表於 16-1-26 15:15
呀女無宗教分,但我喺港島區天主教女校讀,同埋家人都係信天主教,所以希望揀番。多謝你回答♡ ...
如我係你, 我一定選返自己讀果間, 港島區天主教女校一定好吸引

回覆:Lifeisgood418 的帖子

瑪神係一定好過黃大仙十倍

響net 40係頭三多人選既

黃 又多大陸人 一放學睇到質素堅唔開心

引用:Quote:Lifeisgood418+發表於+16-1-26+15:15

原帖由 喜樂果子 於 16-01-26 發表
如我係你, 我一定選返自己讀果間, 港島區天主教女校一定好吸引
非教友非舊生點可以自行入瑪神呀!

回覆:黃大仙天主教小學 vs 瑪利諾神父教會學校(小學)邊間好呢?

天主教那五分是要小朋友已受洗。

好多謝大家俾左d意見我。
依家就係只可惜我要搬去觀塘,所以報唔到港島區lu:(
又唔知觀塘區有咩嚴同師資較好既學校,因為真係唔熟嗰頭,只能上網搵information。

回覆:Lifeisgood418 的帖子

德望同聖母,考左先算。我知這兩間是私校。聖母我有去聽簡介,修女校長是很傳統的嚴厲形校長。

引用:好多謝大家俾左d意見我。依家就係只可惜我

原帖由 Lifeisgood418 於 16-01-26 發表
好多謝大家俾左d意見我。
依家就係只可惜我要搬去觀塘,所以報唔到港島區lu:(
又唔知觀塘區有咩嚴同師資較 ...
自行我會㨂母校有20分機會大啲!至於統一觀塘區如果要天主教學校,我㨂九龍灣聖若翰或者栢德。如果非天主教學校,我會㨂三間聖公會學校,包括兩間李兆強同油塘基顯。

Lifeisgood418 發表於 16-1-26 14:59
黃大仙雙非學校前萬揀。自行博九龍城女校啦!
也可以叩門時叩其它心儀學校。
好多人住將軍澳都係香港區返學。

回覆:bvbb 的帖子

真的嗎?意思是..到時搵再街車or保姆車?

醒目開學勳章

回覆:黃大仙天主教小學 vs 瑪利諾神父教會學校(小學)邊間好呢?

跨區你不如揀港島區天主教學校,而且你有舊生分,自行揀左先啦!好多觀塘將軍澳都會去港島返學

引用:跨區你不如揀港島區天主教學校,而且你有舊

原帖由 heiheigirl 於 16-01-28 發表
跨區你不如揀港島區天主教學校,而且你有舊生分,自行揀左先啦!好多觀塘將軍澳都會去港島返學

...
係呀!我個都係觀塘區去灣仔區返學。

引用:呀女今年K2,黎緊揀學校,朋友話依兩間唔錯

嘉諾撒(新蒲崗)這間學校你可以諗吓,也是天主教學校

回覆:rainrain613 的帖子

多謝各位答覆,令我有更多了解,

想問下如果真係入到港島女校,
第日放學番黎觀塘補習,而嗰間補習社唔係專補我個女嗰嗰間, 甚至可能係得我個女一個讀間學校,會無咁好嘛?大家有這樣經驗嘛?

引用:多謝各位答覆,令我有更多了解, 想問下如

原帖由 Lifeisgood418 於 16-01-28 發表

你可試吓自己果區補吓先,唔得才搵,沒問題的。只要你諗掂接送交通問題,也要諗回到家幾點及功課多唔多做唔做得曬,有足夠時間比小孩休息做夠。

引用:多謝各位答覆,令我有更多了解, 想問下如

原帖由 Lifeisgood418 於 16-01-28 發表

我大女都係九龍區讀書放學回來補吓弱的科目。

有些學校父母是教徒都有宗教分,你要問清楚心儀學校點計。

‹ 上一主題|下一主題