用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 黃大仙天主教小學 vs 瑪利諾神父教會學校(小學)邊間好呢 ...
樓主: Lifeisgood418
go

黃大仙天主教小學 vs 瑪利諾神父教會學校(小學)邊間好呢? [複製鏈接]

Lifeisgood418 發表於 16-1-26 15:15
呀女無宗教分,但我喺港島區天主教女校讀,同埋家人都係信天主教,所以希望揀番。多謝你回答♡ ...
樓主是舊生,如囡囡自行報妳的母校有20分,但預咗20分要抽。觀塘去港島預咗要搵保母車,這點要事前搵定車較好。
嘉諾撒新浦崗20分一樣要抽,注意妳囡囡報任何一間天主教學校只有15分(母校除外),自行等於陪跑。
我是45校網,大抽獎抽不到嘉諾撒新浦崗,自行時聖羅撒20分抽不中,囡囡叩門入了九龍城女校。因為黃大仙中學太差。

母校有冇直屬中學? 如是梗係報母校先啦!

我小朋友今年20分也抽不到,好似今年20分得13個位。
自己考慮一下吧!

回覆:bvbb 的帖子

母校有中學,好似話收番七成定八成

回覆:Lifeisgood418 的帖子

二十分係著數d,但講真係遠左d,小朋友好似有d辛苦。依家都會問下保姆車資料先,
另外,如果報九龍城區,其實貪心d想試恊恩,鐘意佢課外活動多元化 ,不過自問自己呀女唔係喺特別outstanding,如果要比,真係好多小朋友可能勁過佢。

回覆:Lifeisgood418 的帖子

我覺得呀女專注力唔係幾好,
其實我係咪應該改變計劃,搵一間happy school俾佢會舒服d呢?
happy school同校風好,會並存嘛?

引用:瑪神係一定好過黃大仙十倍 響net+40係頭三

原帖由 濼晴 於 16-01-26 發表
瑪神係一定好過黃大仙十倍

響net 40係頭三多人選既
瑪無大陸人?
直資仲多大陸人!

回覆:skkeung 的帖子

瑪神不是直資。 同唔係冇,少d lor

回覆 濼晴 的帖子

我有朋友仔的囡囡入了黃大仙天主教小學, 我問過又不是像你說的那麼多大陸人呢? 而且這是舊區, 家庭的社經地位一定無九龍塘咁高, 這校轉了新校長後大改革, 常常有不同的報章訪問, 聽說內裡除了著重基本的讀書外, 還會替小朋友找出他們的能力加以發展, 我知的就只有咁多!

回覆樓主:

瑪神, 因為有大約7成上瑪中

樓主, 我有無會錯意: 你不是天主教。你只是讀過天主教學校. Right?

‹ 上一主題|下一主題