用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港嘉諾撒學校 今年學生banding跌哂watt.....黎緊攪珠冇眼睇!!! ...
go

今年學生banding跌哂watt.....黎緊攪珠冇眼睇!!! [複製鏈接]

今年學生banding跌哂 watt.....黎緊攪珠冇眼睇!!!
學校到底想點?

5    0    0    0

回覆:iwon888 的帖子

我女兒現在小三,都想知道同校師兄姊們今年怎樣,同埋怎樣見到跌band ? 指教🙏🏼

數學主科考衰咗,平均分被拉低重唔係降band係咩????

有幸仍然留係band 1 嘅重有機會搏吓大抽獎......
其它嘅就.......

回覆:今年學生banding跌哂watt.....黎緊攪珠冇眼睇!!!

雖然事情已發生了,也不能補救,可以和學校反映你們的不滿嗎?

醒目開學勳章 王國長老

8卦入黎一望.....樓主其實你好似唔識BANDING係點計WOR.....
一間學校有幾多BAND 123, 係由之前師姐考PRE S1, 同全港成績比較黎決定, 可以話, 學生未呈分, 已由師姐決定果屇有幾多BAND 123
所以如果師姐有料, PRE S1考得好, (假設!)學校有50%B1生, 就算3次呈分試全體學生中英數都肥佬, 一樣係按成績排高低, 最TOP果50%係B1
只係成績表拎出去見人時, 肉酸D啫.....

版主嘅理論實在令人大開眼界。唔知係你唔識計banding,還是教育署在把事件複雜化。如果如版主所言,每次大抽獎前,只需將各小學band 123學生分別group埋一齊就得,唔需要將所有學生「經調整後分數」乘以pre-s1嘅系數,得出嘅分數再排序,再分3份來決定學生嘅banding咁麻煩。教育署排嘅banding唔止一個,係有兩個,一個係全港學生嘅banding,另一個係當區學網內學生嘅banding,兩個banding可以係唔同。

如果版主所講係啱嘅,咁如何確保band 1學生佔派位學生1/3 ? 又如何將pre-s1嘅banding適用於上面所講嘅兩個banding ?

建議版主去教育署網頁FAQ睇吓升中派位機制,又或者去教育王國升中派位版爬吓文,相信嗰度可以豐富吓你升中派位嘅常識。

醒目開學勳章 王國長老

我都建議如果你唔清楚, 可以去參考下
http://www.edu-kingdom.com/forum ... p;highlight=banding
"實際運作方式如何我都唔知, 只知係參考兩次Pre-S1/HKAT既成績所定出既各banding比例, 去將小學生按呈分排名而定出banding. 全港性次第就要和全港學生比較, 本區次第就要和本區學生比較"

成個system係複雜, 我係講簡單左, 對於無基本概念的家長, 無謂講得太複雜, 你想攪得複雜, 可以了解下你講嘅經調整後分數, 正確叫比重標準分數, 有興趣可以去睇睇,
http://www.edu-kingdom.com/forum ... p;extra=&page=1
正正係用黎將呈分試分數攪完一餐之後排序, 係同一間學校排, 決定邊個排頭邊個排尾; again, 由頭到尾幾多band 123, 一早已經由pre s1決定, 唔會因為呈分試深左淺左而影響到band比例

所以份卷深又好淺又好, 講黎講去, 最重要都係校內排序, 唔係分數

教育署排嘅banding唔止一個,係有兩個,我知呀, 咁同樓主concern有關係嗎?

"如果版主所講係啱嘅,咁如何確保band 1學生佔派位學生1/3 ? 又如何將pre-s1嘅banding適用於上面所講嘅兩個banding ?"
將pre s1成績全區/全港排序, 分3分, 就一定係每樣1/3
pre s1 成績點用, 睇返上面條link吧, 我唔重覆了

再唔明, 去升中版問吧, 既然你咁無禮貌, 我唔再入黎覆了, 不過記得下次唔識的話, 謙虛d

afternoontea372 發表於 16-4-15 10:26
版主嘅理論實在令人大開眼界。唔知係你唔識計banding,還是教育署在把事件複雜化。如果如版主所言,每次大 ...
EDB有晒全港所有小學學生呈分成績同佢地師兄姐既Pre-S1成績, 要用呢D資枓將學生分3個Band又有幾難?

如版主所言, 呈分成績唔會影響學生/學校Banding分佈, 只有Pre-S1成績會影響. 不過係前人Pre-S1成績影響你, 你自己話唔到事.

你地呈分成績既高低, 只係攞出去考學校時有冇咁好睇. 如果全部/大多數學生係一齊考得差, 其實對自己Banding無乜影響, 因為大家一齊差, 條curve無變.

EDB個網頁既FAQ, 只係一D基本資料, 想認真知多D, 建議EDB去網頁聯絡佢地(選擇"聯絡我們"=>"一般查詢"=>"學位分配"). 跟住會有位主任級既EDB員工會答你; 如果你打熱線去問, 只會得D低級D又無咁有點既員工答你
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:今年學生banding跌哂watt.....黎緊攪珠冇眼睇!!!

資料很詳盡,謝謝!小朋友初小,但我也研究一下先。

引用:8卦入黎一望.....樓主其實你好似唔識BANDIN

原帖由 Charlotte_mom 於 16-04-14 發表
8卦入黎一望.....樓主其實你好似唔識BANDING係點計WOR.....
一間學校有幾多BAND 123, 係由之前師姐考PRE S1 ...

我係路人丙,仔女都係初小,對升中選校機制真係識條鐵。咁啱睇咗樓主嘅舖,自己都好擔心,所以走去問咗個資深中學老師朋友,佢知我C9懵盛盛,比咗個簡單易明嘅答案比我,就係同版主嘅解釋一模一樣。

‹ 上一主題|下一主題