用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1A 女生 (東區) 庇理羅士
go

Band 1A 女生 (東區) 庇理羅士 [複製鏈接]

小女就讀灣仔區小學, 但家住東區, 已申請跨區 (返回東區), 在自行收生時, 已面試庇理羅士, 但申請人數好多, 要入都唔易, 所以在統一派位時, 甲部, 乙部都會填上第一志願為庇理羅士, 請教大家, 入的機會高嗎? 同埋, 乙部第二志願填什麼學校,
   7    0    0    0

引用:小女就讀灣仔區小學,+但家住東區,+已申請跨

原帖由 ess118 於 16-03-22 發表
小女就讀灣仔區小學, 但家住東區, 已申請跨區 (返回東區), 在自行收生時, 已面試庇理羅士, 但申請人數好多, ...
如果肯定係B1 group,入既機會都唔算低,當年我大女就係抽入去既。 因為我一定要揀女校,所以當年乙二我填嘉諾撒 ! 如果唔係一定要女校既話,可填民生。(如果想進取d既話,可填聖馬可)

唔一定係女校, 請問聖馬可同中國婦女會的分別, 同埋那一間學術成績比較高
我對聖馬可, 不太熟識 ,

elbar  民生   發表於 16-3-22 18:50

引用:唔一定係女校,+請問聖馬可同中國婦女會的分

唔一定係女校, 請問聖馬可同中國婦女會的分別, 同埋那一間學術成績比較高
我對聖馬可, 不太熟識 , ...
東區教熱門學既校排序,大致上如下: BPS=>張祝珊=>中婦=>聖馬可=>民生=>筲官=>嘉諾撒=>劉永生。 另外,聖馬可既學術成績係好過民生既,妳可以去二間學校網頁睇下DSE既話數據,比較下。

我仔以前小學,通常放庇記/張祝珊第一,會放聖馬可第二。
中婦當然好,只是把它放第二,入到的機會微乎其微。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+ess118+於+16-03-22+發表唔一

原帖由 ysmhkg 於 16-03-22 發表
東區教熱門學既校排序,大致上如下: BPS=>張祝珊=>中婦=>聖馬可=>民生=>筲官=>嘉諾撒=>劉永生。 另外,聖馬 ...
2張祝珊3中婦4聖馬可心口掛個勇字wor

唔好意思啊 !睇錯左妳係問中婦同聖馬可,東區B1女生,通常係咁揀既: 乙一: BPS or 張祝珊 or 中婦,乙二: 聖馬可 or 民生 or 筲官,乙三: 嘉諾撒 or 劉永生

引用:Quote:原帖由+ysmhkg+於+16-03-22+發表東區

原帖由 Charlotte_mom 於 16-03-22 發表
2張祝珊3中婦4聖馬可心口掛個勇字wor
可能大家誤會左我既意思,我排序既意思係受歡迎程度,唔係指填表既次序啊 !如果照咁填,除非抽中BPS,否則已飛去外太空。。。

Charlotte_mom    發表於 16-3-22 19:53

咁即係乙一庇利羅士
乙二: 中國婦女會比較危險,對於嗎?是否乙二揀聖馬可安全D?
好多謝,大家比意見我

引用:咁即係乙一庇利羅士乙二:+中國婦女會比較

咁即係乙一庇利羅士
乙二: 中國婦女會比較危險,對於嗎?是否乙二揀聖馬可安全D?
好多謝,大家比意見我
無錯 ! 中婦只可以擺乙一,擺乙二應該無咩機會。 聖馬可擺乙二機會就大d

回覆 ysmhkg 的帖子

好的,多謝你的意見

回覆:ysmhkg 的帖子

請問點解中婦多人選過聖馬可呢?我都留意緊呢兩間學校,請指教。

引用:請問點解中婦多人選過聖馬可呢?我都留意緊

原帖由 mansum92 於 16-03-22 發表
請問點解中婦多人選過聖馬可呢?我都留意緊呢兩間學校,請指教。
其實咧,聖馬可既成績一路都唔錯架,只不過2008年,因為有幾個學生打群交見報,東區家長即刻成為驚弓之鳥,家長覺得聖馬可校風好有問題,同埋個校長管理都出左問題(當時係個女校長)。所以未換校長之前,大多數既B1生都唔敢揀佢,對佢避之則吉。當時佢成為東區最易入既B1中學,曾經有幾年,佢由乙二降為乙三,多數都係B2既學生揀佢。自此之後,聖馬可同中婦既距離,就越來越遠。但2012年換左男校長之後,管理慢慢回到正軌,除左校風慢慢好轉,舊年既DSE仲考得幾好添。所以,B1生又開始有返信心揀佢,呢二年又升返做乙二。呢個就係點解中婦比聖馬可受家長歡迎既原因之一。

ess118 發表於 16-3-22 16:27
小女就讀灣仔區小學, 但家住東區, 已申請跨區 (返回東區), 在自行收生時, 已面試庇理羅士, 但申請人數好多, ...
甲部位少人多,機會唔大。乙部大約有50個位,我估都會有200人會填佢係乙一,機會率應該大約只有25%左右。加上自行收生既機會(假設都係25%),整體大約都有一半機會。保守既,可以乙二填嘉諾撒。

回覆 王家爸爸 的帖子

多謝你的意見, 我見聖馬可, 婦女會 , 在統一位派有90個(2016年) 之前有家長說中國婦女會要乙一才機會大
我自己心儀乙一係庇理羅士, 所以我唸住乙二聖馬可,  乙二不敢揀中國婦女會(怕太取進)
如果乙二聖馬可, 又是否太取進呢?

乙三嘉諾撒

引用:Quote:原帖由+mansum92+於+16-03-22+發表請

原帖由 ysmhkg 於 16-03-23 發表
其實咧,聖馬可既成績一路都唔錯架,只不過2008年,因為有幾個學生打群交見報,東區家長即刻成為驚弓之鳥, ...
原來如此,謝謝

引用:+本帖最後由+ess118+於+16-3-23+11:36+編輯

原帖由 ess118 於 16-03-23 發表

回覆 王家爸爸 的帖子
乙一BPS,乙二揀聖馬可係正路的選擇,舊年聖馬可放乙三都入到,唔使咁擔心,問題係你屬意BPS,如果派唔到第一志願,第二志願聖馬可是否都接受到。

ess118 發表於 16-3-23 11:34
回覆 王家爸爸 的帖子

多謝你的意見, 我見聖馬可, 婦女會 , 在統一位派有90個(2016年) 之前有家長說中國婦 ...
乙三嘉諾撒恐怕機會唔高.

嘉諾撒少人放乙一係因為佢有聯繫小學, 非保留位少, 如果放乙三, 機會應該極低了

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ysmhkg 發表於 16-3-23 01:57
其實咧,聖馬可既成績一路都唔錯架,只不過2008年,因為有幾個學生打群交見報,東區家長即刻成為驚弓之鳥, ...
如果咁講, 2009後收到學生有B2, 但去年DSE又考得幾好? 咁咪代表聖馬可 是高增值學校. ??  

引用:Quote:ysmhkg+發表於+16-3-23+01:57+其實咧

原帖由 Lucifer3960 於 16-03-23 發表
如果咁講, 2009後收到學生有B2, 但去年DSE又考得幾好? 咁咪代表聖馬可 是高增值學校. ??  
...
係一間有潛力既學校。(我地學校家長之間係咁樣認為既。。。)

‹ 上一主題|下一主題