用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 又想問吓打機問題
go

又想問吓打機問題 [複製鏈接]

小兒小二同我講,學校而家好多人打機。主要打 minecraft 及 Crush of Clans.  又最近親戚聚會,他們數個仔女近高小,個個行埋一齊但各自打機,和我想像的跳崩崩盡情玩的狀況好大出入。仔仔當然被吸引,全晚係則邊睇,有幸玩咗幾舖。究竟而家係唔係打機文化已在小學盛行?請大家分享貴校有否此狀況出現(即同學仔閒時是普遍打機?),我想知仔仔是否重心癮想打機而將學校情況誇張化。

1    0    0    0

暫時學校初小部打機文化唔算大,親友聚會就各自打機,我兩個小朋友都會埋堆湊熱鬧,我唔會阻止,因為佢地唯一可以打機時間就係呢度,你話好唔好,我一定話唔好,如果長時間或沉迷,但偶然一次就冇所謂,完全禁絕引誘更大

以我所見,初小唔多人打機,父母畀小朋友睇片仲多,但升中前後就好多都打機
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

stockmike 發表於 16-4-5 12:55
小兒小二同我講,學校而家好多人打機。主要打 minecraft 及 Crush of Clans.  又最近親戚聚會,他們數個仔 ...
打機唔會响學校打, 但响屋企就好普遍, 唔係初小, 係幼稚園!

我屋企男女家所有親戚, 得我兩個女無打機, 但同Masaya一樣, 聚會時就會睇人哋打, 不過佢哋唔會打, 只會睇。D爸爸媽媽好奇怪的, 一邊話好羨慕我兩個女女咁鐘意睇書, 但一邊又買部機俾佢哋打, 口不對心。

Yanamami  女心㽼無仔大既~  發表於 16-4-5 17:09

久吾久打機,無所謂,沉迷真係唔好。但打得多,好少小朋友可以吾沉迷。

見過疏堂親戚,兩個仔一人一部電子奶嘴,兩兄弟、一家人相見猶如不見,學業、親情和眼力,全部都無,好無謂。

MASAYA  電子奶嘴唔夠形容,直頭係電子鴉片  發表於 16-4-5 13:42

約法三章、限時限侯便可,你們有冇聽過marshmallow experiment?  有self control 的小朋友學業也不差的

回覆:又想問吓打機問題

minecraft,我仔(小三)識,仲買左本功略。因要錢玩,所以冇玩。但上youtobe睇人地玩多.
我仔主要睇片,睇人地玩遊戲,但估計以後都會玩。平時做完功課,假期會俾玩。如果出街,我唔會俾電話佢玩。

忘記講,我識幾個同學仔,都少玩的,甚至不玩。估計得我仔玩得多啲,冇法,屋企有個勁鍾意打機嘅爸爸

MrBeast 發表於 16-4-5 16:16
約法三章、限時限侯便可,你們有冇聽過marshmallow experiment?  有self control 的小朋友學業也不差的 ...
我諗, 自小可以培養到一種或以上興趣既小朋友, 係唔會沉迷打機的。好似大女唔會沉迷, 但細女就會。佢無乜嘢特別嗜好, 樣樣鐘意試, 但樣樣唔投入, 所以好頭痕。依家仲細, 可以唔俾機佢玩, 但大咗羽翼成, 就采都唔采你了。

akys  個人性格。有幾多嘢玩都好,打機永遠行先。  發表於 16-4-5 18:57
Yanamami  Yes! 有嗜好好d.  發表於 16-4-5 17:11

唔知係唔係近期興核突膠, 我囡學左其他朋友d仔囡整核突膠
上次gathering小朋友同小朋友玩, 有個大姐姐小五教整核突膠,
我囡依家成日話要整, 我囡初小jar,  成日話要買膠水同白膠漿

你地d細路係唔係都鐘意玩?

little_yolky 發表於 16-4-5 13:22
打機唔會响學校打, 但响屋企就好普遍, 唔係初小, 係幼稚園!

我屋企男女家所有親戚, 得我兩個女無打機, 但 ...
女仔打机㽼唔大,不过如有手机,就一日到黑FB, IG, 乜chat物chat, —样机不離手~

MASAYA  可能仲衰,打機都只係沉迷+浪費時間,密偈可以破壞關係,影響社交  發表於 16-4-5 17:27
little_yolky  都係一樣衰,無分別。  發表於 16-4-5 17:20

囝高小,從同學家長得知,打機文化在班中好普遍,可能有部分同學會沉迷。囝笨手笨腳,加上家中無機打,他在這方面與同學無交流。不要小看電子遊戲機之威力,囝原本有點自豪自己不愛打機,但當他參加了一個交流活動後,眼看其他同學投入打機,自己也會投入看別人打,回家後便央求我們給他打了。

MASAYA  可能仲衰,打機都只係沉迷+浪費時間,密偈可以破壞關係,影響社交

边係单对单密偈?你out了……Snap chat可以四人組齐齐傾~总之有傾唔完既偈……我地幾十年前咪又係煲电話粥?

mayyylai    發表於 16-4-18 14:25

回覆:YanKanMom 的帖子

仔小一,早排發現佢上YouTube "睇"打機,我地唔准佢睇,佢都聽話。係我心目中打機係毒藥,會盡量阻止或延遲佢接獨到。我留意到我仔"睇"打機個表情,跟睇片好唔同。佢睇片個樣放鬆好多,睇打機個樣就好緊張咁。我覺得睇得多都唔健康。

mayyylai  你比佢自己開電腦?我個女冇架,就算大女開咗部機行開,佢都冇話去攪  發表於 16-4-18 14:26

Yanamami 發表於 16-4-5 18:18
MASAYA  可能仲衰,打機都只係沉迷+浪費時間,密偈可以破壞關係,影響社交
冇話單對單,我覺得女仔小圈子麻煩過男仔,嗯,平機會應該又要出動...

mayyylai    發表於 16-4-18 14:27
Yanamami  有男有女㗎~  發表於 16-4-5 19:55
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 Olympian 的帖子

囝好偶然會玩現已out了的Angry Bird, 他是會很緊張輸赢的,因過到關可繼續玩落去及取高分。我估電子遊戲最吸引人的地方便是不斷挑戰自己更上一層楼,搞到自己不能自拔吧。

mayyylai  little_yolky  讀書又唔見佢哋要咁挑戰自己更上一層樓喎 -- 我都係咁話  發表於 16-4-18 14:28
little_yolky  讀書又唔見佢哋要咁挑戰自己更上一層樓喎。  發表於 16-4-6 09:11

little_yolky 發表於 16-4-5 16:33
我諗, 自小可以培養到一種或以上興趣既小朋友, 係唔會沉迷打機的。好似大女唔會沉迷, 但細女就會。佢無乜嘢 ...

我又諗,除左睇書又或較學術的興趣如天文地理之類,體㙯其實都難,我個一去到d位kick住時又或有壓力就話唔想學落去
ps, 我個拉唔到琴,我都是上utube 找片比佢偷C

little_yolky  我阿細係衰到未遇kick位已唔想學唔想練。  發表於 16-4-6 09:12

Yanamami 發表於 16-4-5 17:14
女仔打机㽼唔大,不过如有手机,就一日到黑FB, IG, 乜chat物chat, —样机不離手~ ...
absolutely 要與時並進,instant messenging will be a bigger prob.  當每個同學都有部手機時,自問頂唔到好耐,要預早諗/學定對應

小弟回想初小無錢買唔到任天堂,日日睇鄰居打機。有幸人哋會鬆一舖俾我打,高小用利士錢買世嘉,租帶打通宵趕還帶,但因又係無錢加上好多嘢玩成走廊朋友,慶幸無持續。初中打電腦 game 又試過通頂,無持續因為打爆就唔會玩。到出到來做嘢開始有自己錢即買 PS 及大量 game, 來補償番初小的心靈,但發覺自己原來買番來擺,興趣不大。回顧屋企人從無阻止打機,相信無上癮原因係較遲接觸遊戲機. 我啲初小打機鄰居出來工作仍有打手提 gameboy,有仔女後都有俾ipad 。但現今打機環境不同,而家隨手及可帶出街,電力强勁。遊戲内容沒完沒了,俾錢買嘢如供樓,多人網上溝通,出走廊無人玩,去公園由小一對上唔見晒。小弟小時如生活在今,因家人不管,一定係打機迷。

初小父母唔提供,小朋友可以有咩途徑沉迷?高小、初中先開始已經輸在起跑線,除非資質特優,否則好難縮短呢個差距,唔夠打已常輸就好難沉迷,沉迷打機基本上都係父母鬆手造成

我個女小六,聽佢講大部分玩手機game
怪彈,Line 跑跑薑餅人等
最弊有D仲用真錢買點數

mayyylai  用錢買點數   發表於 16-4-18 14:31
‹ 上一主題|下一主題