用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 大肌嚴重落後,點搞?
go

大肌嚴重落後,點搞? [複製鏈接]

我仔2歲十個月,在某中心己上了半年2天/星期集密班。剛剛中心幫他做了一個半年評估,大小肌中度,大肌得1歲,吾識跳(跳下一級,原地,向前)全部吾識,上下樓梯要扶著,跑姿勢都錯。此中心密集己包半小時大肌練習,教了半年,都系吾識跳。他其他言語,模仿都追到年紀。就系大肌弱到成個笨小孩甘。成日行行都跌倒。

2    0    0    0

回覆:大肌嚴重落後,點搞?

佢去公園會吾會主動爬上爬落?
其實特殊幼兒中心都有私人1對1物理治療,可以去試下。公立醫院物理治療有冇排?
1對1私人治療,係教你點教佢,你之前上半年係咪咁?

回覆:funghon 的帖子

會主動爬上玩滑梯,但就玩2,3次吾玩。喜歡玩轉井字過三關,揸車。偏靜態

回覆:money82 的帖子

可否pm個中心名比我

回覆:Yukiruirui888 的帖子

政府有無跟進?建議你搵政府的物理治療,平靚正,一次60蚊,空間大,器材多,姑娘都有愛心,去街症寫信已經轉介到。加油

money82 發表於 16-4-17 03:06
我仔2歲十個月,在某中心己上了半年2天/星期集密班。剛剛中心幫他做了一個半年評估,大小肌中度,大肌得1 ...

Deleted

真的,帶小朋友去遊樂場,去下公園,同小朋友吹波波,盪鞦韆,掟下波波,好過去做私人訓練。

回覆:vincelo29 的帖子

多啲行樓梯。

多謝各位解答,我會嘗試日日帶他去公園,上私人感統大肌班,如果半年后都進展不大。我就去試帖友推薦生物治療法(因為好難100%戎清同埋驗野,食藥都好貴)

引用:我仔2歲十個月,在某中心己上了半年2天/星

原帖由 money82 於 16-04-17 發表
我仔2歲十個月,在某中心己上了半年2天/星期集密班。剛剛中心幫他做了一個半年評估,大小肌中度,大肌得1 ...
Suggest you take the parents course in Louise Program.  You can learn the skill to train yr kid.

每日返學放學時上落樓梯(我仔學校喺五樓)同定時帶佢去公園玩,我仔的大肌肉進步不少。

回覆:money82 的帖子

我囡遲緩4歲先識跳,大脾肌張低(好淋),小腿肌張高(好緊),因腳尖行。除物理治療,有每日拉筋,電腳。政府睇骨科check住骨生長有無問題。如太緊醫生話有鬆筋針可以打,但藥效1,2個月,在呢段時間勁訓練。但我囡未緊到要打針。上樓梯上到幾級,落就未得。其實政府同我講:同正常比係差,但同肌張有問題小朋友比,佢已經係最叻,起碼行得走得。

回覆:DollyCC 的帖子

你點教距跳?

‹ 上一主題|下一主題