用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 高小的大家準備吓喇,話越管越差
go

高小的大家準備吓喇,話越管越差 [複製鏈接]

【on.cc東網專訊】隨着科技發展,不少年輕人均一機在手,成為「低頭族」。一項研究發現,受訪中學生家長最常用「監察型方式」管制子女使用數碼產品,包括沒收手機及監察手機資料,導致有13%家庭出現親子間言語衝突,1.3%家庭更因而出現肢體衝突。有中五學生憶述,曾因通宵打機與母親發生激烈爭執及肢體碰撞,關係陷冰點,後因母親改變管教方法,加上自己成績轉差才醒覺。研究機構建議,家長管教子女應避免過度監察,並應增進對數碼產品知識,與子女作更多交流溝通,減低親子衝突機會,提升彼此關係。

香港家庭福利會及香港中文大學社會工作學系於前年7月至去年6月期間,分別以聚焦小組和問卷調查形式,訪問2853名中學生及家長。結果顯示,98%受訪中學生最常利用數碼產品與朋友溝通;而家長則最常使用「監察型方式」管教子女,包括有需要時沒收智能手機及監察子女手機內資料。15%受訪家庭的子女經常因使用數碼產品而不服從指示,有1.3%家庭更因而出現肢體衝突,0.7%有離家出走情況。

就讀中五的方同學透露,中二時開始沉迷電子遊戲,高峰期會在晚上10時通宵打機至翌日早上6時,其母會強行「拆電,熄電掣,收埋部機」。惟方坦言,「阿媽愈㩒住我玩,我就愈想玩」。他曾趁母親午夜熟睡後,拿出被藏起的電腦玩遊戲,結果被發現觸發激烈爭執及肢體碰撞,導致雙方關係惡劣,「大家面左左,行過冇嘢講」。後來方母改變管教手法,放任不管,令方同學終醒覺沉迷電子遊戲導致成績大倒退,繼而減少打機,改與朋友做運動。

就讀中三的歐同學雖未有與家人發生激烈衝突,卻因被母親要求告知其社交網站密碼及遭偷看手機通話內容,感到不開心。育有3名子女的莊先生則選擇採取放任政策,任子女玩數碼產品,並與他們一同參與,成功融入子女生活圈子。

另外,香港樹仁大學商業、經濟及公共政策研究中心,於今年訪問372個中學生家庭,發現如父母愈採用依賴導向管教模式,即要求子女依靠父母,家庭關係會愈趨負面,子女抗逆能力及品德愈弱。研究中心提醒家長應避免向子女單向式培育,並多作雙向溝通,凝聚快樂家庭氣氛。

MASAYA  高小先準備就太遲... 因為已開始黎料,最遲初小要諗,同埋好多野係從小教育累積   發表於 16-5-9 07:38
   3    0    0    0

去到日打夜打,荒廢學業,做家長好難吾管。但管,多數係反晒臉,好痛苦。

最好係吾好比機會佢去到甘既一日。

mayyylai  同意  發表於 16-5-9 11:46

好難避免,有fd 家中嚴禁,但去到朋友家就song 玩。小時培養好習慣和價值觀,出機前講明規則才是上策

回覆:MrBeast 的帖子

大人喜歡返工定旅行?

回覆:高小的大家準備吓喇,話越管越差

遍文重有一個重點,就係 (發現如父母愈採用依賴導向管教模式,即要求子女依靠父母,家庭關係會愈趨負面,子女抗逆能力及品德愈弱。)

回覆 Jane1983 的帖子

同意, 但都係大人自尋煩惱, 自己搵氣來激,
           若果唔瞭解自己個細路品性又無時間理佢地,

根本唔買比D細路就不用煩惱.......

我有朋友有三個細路, 每人一部電腦又買IPHONE,

三個都唔自律攪到自己又勞氣又團團轉

收左電腦又唔記得收電話, 弄得關係超級緊張

Jane1983  根本就係呀!  發表於 16-5-8 17:20

回覆:stockmike 的帖子

以我曾經打機打通宵嘅親身體驗(已成功克服/戒除),有好多遊戲其實係要人完成任務,成功過排會帶來滿足感,所以D人咁鍾意。(呢種滿足感其實和完成一個正經job嘅係一樣嘅。)我克服到係因為我後來識揀遊戲,所有要一氣呵成打到尾(無得中途save)嘅唔打,on-line game又唔打(好多時其實係吹水),專揀D好快打完鋪鋪清嘅先玩,咁要放低係易好多。所以我覺得係要管佢打乜game而並非全面禁止(況且而家都無可能禁,連學校都安排學生玩遊戲形式的網上學習…………)

我而家會畀阿仔打機,但只打我也有玩的足球game,佢唔肯放手我就話同佢一人踢一球,完場就停,so far佢都停到。(呢個已成為我地其中一個話題)因為我有時停成個月都唔打,佢見我得佢會學,跟跟下就學到下節制。

我認為好多時D細路係悶或者貪玩先打機,所以要佢識收真係要幫佢揀game而唔係一刀切,我傾向教佢節制多過限制佢做 - 我唔教,將來無我喺身邊佢就未必可以自學節制。(好多大人都沉迷)同埋如果我唔畀佢打機,我會陪佢玩番其他嘢代替。

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

你地冇聽過緩交嗎?男都可以ga,又或者幫人帶毒品,etc etc. 小學都仲可控制到,中學唔一定要等父母比$

回覆 happy_lavender 的帖子

原來要咁。咁Minecraft 算唔算鋪鋪清既game 呢?暫時鹅到呀仔唔打,因為打機最浪費時間,但我知佢還是有心引,同學借本Minecraft handbook 比佢就當寶咁,之前我也買過一本比佢,以為齋睇唔係打機都可以,因我完全唔玩電玩game, 真係唔識又唔明,咁幾大先適宜慢慢放手都佢節制呢?

happy_lavender 發表於 16-5-8 16:44
以我曾經打機打通宵嘅親身體驗(已成功克服/戒除),有好多遊戲其實係要人完成任務,成功過排會帶來滿足感, ...
我以前都打機,只打RTS類,短則十幾分鐘一場,長則大半個鐘,就係因為好快一場,上癮極都有個譜,而家好多人打既LOL,以前都有DOTA,最快都要半個鐘,對我黎講已經長到冇乜耐性去玩...

bobbob  睇嚟你哋好後生,我細個係去打街機,1舖2蚊唔駛1個鐘就爆機,好難沉迷   發表於 16-5-9 08:25
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MrBeast 發表於 16-5-8 18:10
你地冇聽過緩交嗎?男都可以ga,又或者幫人帶毒品,etc etc. 小學都仲可控制到,中學唔一定要等父母比$ ...
學校社工講過,近年青少年增長最快既罪案就係援交,犯罪目的首位唔係錢,係因為家庭關係
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-5-9 07:35
學校社工講過,近年青少年增長最快既罪案就係援交,犯罪目的首位唔係錢,係因為家庭關係 ...
我都覚得如果家庭关係和睦,同父母关係好,有个人兴趣同乖同学朋友,出事机会微,頂多反叛期黑面駁咀之類。

bibikids119    發表於 16-5-11 11:23

回覆:高小的大家準備吓喇,話越管越差

唔知係唔係通常打機叻,先會沉迷?我嗰只係三分鐘熱度

MASAYA 發表於 16-5-9 07:35
學校社工講過,近年青少年增長最快既罪案就係援交,犯罪目的首位唔係錢,係因為家庭關係 ...
是的,趁e加仲細要儲定感情capital,firm but flexible,learn to listen.

回覆 stockmike 的帖子

我反而覺得身教好緊要, 如果小朋友的父母, 都係日打機, 夜打機, 小朋友自自然然一定會學, 以我為例, 囡囡小四, 我已經買智能電話比佢用, 但因為我同老公都唔鍾意打機, 所以她極其量都只係用電話上facebook, whatsapp都只係偶然用.... 每日都係做完功課溫完習, 至會用15分鐘上facebook睇下野, 我覺得ok

happy_lavender  恨都恨唔到啦!  發表於 16-5-10 15:49

妹妹頭 發表於 16-5-9 08:40
回覆 stockmike 的帖子

我反而覺得身教好緊要, 如果小朋友的父母, 都係日打機, 夜打機, 小朋友自自然然一 ...

你無睇Stanley个帖,父母唔打机……但个仔……

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2905186&extra=page%3D2

女仔少d有打机㽼,多数ig, fb, wechat, whatsapp, snapchat, youtube......

MrBeast  good po, thx for sharing  發表於 16-5-9 12:57
妹妹頭  主要係我個女打機白痴, 有時我叫佢download d遊戲, 佢都話好阻位, 部機會好慢, 最後都係冇download   發表於 16-5-9 08:52

妹妹頭  主要係我個女打機白痴, 有時我叫佢download d遊戲, 佢都話好阻位, 部機會好慢, 最後都係冇download  

正常……女仔部机多擺相~
小四同上到中学係两回事……

回覆 Yanamami 的帖子

同意, 一年都比一年唔同, 何況講到升上中學, 我都係用現在(小四), 同其他同齡小朋友都比較, 當然, 升上中學, 真係好睇佢識果d係點用手機既小朋友, 但好彩, 我見佢2個表姐, 可能係band 1中學關係, 都唔會尋迷打機, 真係要睇將來升邊間中學, 識咩同學好緊要

妹妹頭 發表於 16-5-9 09:07
回覆 Yanamami 的帖子

同意, 一年都比一年唔同, 何況講到升上中學, 我都係用現在(小四), 同其他同齡小朋友 ...

女仔真係唔会打机乜滯……
我女都係band1中学,但見佢曰曰煲youtube就眼寃,好彩成績唔錯,先塞住我把口~細女今年升中,成績係好,但日日乜chat物chat,睇到眼火爆~同学们都係乖,但女仔就係鈡意po相,like呢个like果个,d相又做乜special effect, 都好嘥时间~

妹妹頭  女仔堆的嗜好  發表於 16-5-9 09:36
‹ 上一主題|下一主題