用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 delete
go

delete [複製鏈接]

delete

3    0    0    0

回覆:glam 的帖子

係灣仔要比38100元一年既二線私校,加上有間同系既B3玫瑰崗學校中學部,你話有幾多人會讀?除非派到寶校,如果唔係無謂考慮呢間啦

玫記應該比 St James 無咁催谷, 朋友兒子讀緊玫記, 說孩子讀得開心.

至於 St James 的升中考慮, 以下呢個題有詳盡的討論:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3252194&extra=&page=1

雲牛 發表於 16-5-23 12:50
玫記應該比 St James 無咁催谷, 朋友兒子讀緊玫記, 說孩子讀得開心.

至於 St James 的升中考慮, 以下呢個 ...
玫記得確係會輕鬆D, 但.....  St James既B1比例即使無大家想像中咁高, 玫記就更加不能高估, 好大機會, 只有20%-25%係B1學生.......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:Wanchai : 玫瑰崗 vs 聖公會聖雅各 Rosaryhill vs St James

玫小課程確實吸引、小班教學、語境也好,可惜往績不佳,如在其他區還好,可惜灣仔區的小學太強,又被玫中拖累,難搶好學生。純粹讀書玫小好,但現實是聖小中學派位較強。

mymelody0701 發表於 16-5-23 16:39
玫小課程確實吸引、小班教學、語境也好,可惜往績不佳,如在其他區還好,可惜灣仔區的小學太強,又被玫中拖 ...
玫中有乜可能拖累玫小吖....自己識跳船嫁嗎....唔係一定要上玫中條船~~~

mcl203 發表於 16-5-23 17:42
玫中有乜可能拖累玫小吖....自己識跳船嫁嗎....唔係一定要上玫中條船~~~
喂! 唔好咁啦! 俾多人個籍口人賴吓啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:mcl203+發表於+16-5-23+17:42+玫中有

原帖由 hkpapa852 於 16-05-23 發表
喂! 唔好咁啦! 俾多人個籍口人賴吓啦!
我見D B1A直中都有直小生跳糟,边有咁多拖累,估下乍

mcl203 發表於 16-5-23 17:59
我見D B1A直中都有直小生跳糟,边有咁多拖累,估下乍•
你係都話人地多NCS,咁NCS又未必同仔咁認真去考Pre-S1,結果咪......

引用:Quote:mcl203+發表於+16-5-23+17:59+我見D+

你係都話人地多NCS,咁NCS又未必同仔咁認真去考Pre-S1,結果咪......
我識有小朋友係玫小讀,某次某場合見面傾開,佢話無計啦派得差,都知要P4前跳船,所以我先明明地可以跳船避避

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-05-23+發表

原帖由 mcl203 於 16-05-23 發表
我識有小朋友係玫小讀,某次某場合見面傾開,佢話無計啦派得差,都知要P4前跳船,所以我先明明地可以跳船避 ...
係灣仔跳船咁易咩,有直屬/聯繫的小學插針都唔入

引用:Quote:mymelody0701+發表於+16-5-23+16:39+

原帖由 mcl203 於 16-05-23 發表
灣仔啲街坊一提起玫瑰崗三隻字,第一時間想起中學部啦,即時聯想起band3,更直覺地認為佢小學一定都係band3

回覆 hkpapa852 的帖子

我同事上年就為左玫幼放棄九龍禮賢, 佢係女來既。請問有無揀錯呢?
今年又到叧兩同事分別一囝一囡, 除上述兩間還有聖三一及培道。囝既揀左玫幼囡既揀左禮幼。但好多人叫囡揀培道。你有乜高見。thanks~

kufubaby 發表於 16-5-24 02:35

我同事上年就為左玫幼放棄九龍禮賢, 佢係女來既。請問有無揀錯呢?
所謂對與錯, 其實係睇佢因為咩而決定.

如果佢主要係為所謂既英文語境而決定入玫小, 絕對唔係錯.

只係如果佢諗住入咗玫小可以有較佳英文語境而又有唔錯既升中派位, 呢個諗法就一定係錯.

至於選培幼定禮幼, 想要升小保証就一定係培幼.
另外到定仔選聖三一定玫小? 只果著重升中派位表現, 咁就一定係聖三一了!

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 我同事上年就為左

原帖由 kufubaby 於 16-05-24 發表

玫小呢2年計埋直資,升英中約35%,只剛達B1 33.3%標準,同區寶小係50%, 自行判斷吧~~~

玫小若能P6排頭位,係有D優勢,女仔B1位多, 贏校網~~~

引用:Quote:mcl203+發表於+16-5-23+17:59+我見D+

唔好意思,請問甚麼是NCS?

hkpapa852  非華裔學生  發表於 16-6-2 15:23

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-05-23+發表玫中

原帖由 晴晴小B 於 16-05-23 發表
灣仔啲街坊一提起玫瑰崗三隻字,第一時間想起中學部啦,即時聯想起band3,更直覺地認為佢小學一定都係band3 ...
我女讀玫小,學校一D都唔差。而且玫小一向在區內都算出名,英文好!
玫中就一向麻麻,但玫小其實有部份小朋友讀完小學就小外國讀,而亦有好多人都考到一線英中。
以真正用家來說,小朋友英文好,又讀得開心,老師亦有愛心,我就好滿意了!

引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+16-05-23+發表灣

原帖由 manman0808 於 16-06-04 發表
我女讀玫小,學校一D都唔差。而且玫小一向在區內都算出名,英文好!
玫中就一向麻麻,但玫小其實有部份小朋 ...
我朋友打算中學去外國,當年係專登放棄一缐津小入玫小,讀得開心,英文語境佳,又有西班牙文學,冇後悔。

我吔舊年派得差而成為用家。 的確有唔小家長是打算小朋友遲D去外國讀書或移民,所以升中的問題不太concern. 同D家長傾開都發現大家的小朋友都喜歡學校和返學。

玫小升中有個pie chart...睇下D畢業相可以估到下D畢業人數

只要學生有畢業...即係代表已被計算在pie chart...應包括往外地升學
中學是否往外地升學...應同派位和pie chart數據無關吧

若係因諗住去外地升學...而hea讀hea考 PreS1...就真係無計了...師兄姊成績師弟妹受 ~~~
‹ 上一主題|下一主題