用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 嘉諾撒聖瑪利小学如果想試其他更好的學校 ...
go

嘉諾撒聖瑪利小学如果想試其他更好的學校 [複製鏈接]

小女三年級,成績都唔錯,在考慮鼓勵佢以後考間更好學校(DGS, SPCC),問大家有滴么建議?需要準備滴么嘢?

little_yolky  可能樓主謙虛而已。  發表於 16-6-15 11:37
馬媽媽  Agreed  發表於 16-6-15 11:14
王家爸爸  如果成績只係唔錯,呢兩間其實無得諗。  發表於 16-6-13 16:56
   3    0    0    0

除非成績超好,否則可能留係嘉諾撒聖瑪利更好,起碼唔駛煩。

yl352 發表於 16-6-13 16:28
小女三年級,成績都唔錯,在考慮鼓勵佢以後考間更好學校(DGS, SPCC),問大家有滴么建議?需要準備滴么嘢? ...
If your daughter is just 成績唔錯, let her join more activities and learn other things. Don't waste time to find another better school. St Mary is actually very top and good school.

TwinWong  適  發表於 16-6-15 23:16
TwinWong  有咁好仲想要轉, 不過應環境, 可能弄巧成拙  發表於 16-6-15 23:16
王家爸爸    發表於 16-6-15 11:21

引用:小女三年級,成績都唔錯,在考慮鼓勵佢以後

原帖由 yl352 於 16-06-13 發表
小女三年級,成績都唔錯,在考慮鼓勵佢以後考間更好學校(DGS, SPCC),問大家有滴么建議?需要準備滴么嘢? ...
要轉校務必要在小六前轉,升中學才考的話,結果如何,中學部都不會預留學位給你

回覆:嘉諾撒聖瑪利小学如果想試其他更好的學校

下?!St Mary已經非常好,我唔覺其他會好好多喎!再者,識落既朋友一齊上中學都唔錯呀,總好過去人地度,人地大班舊同學啦。

silvia_ng 發表於 16-6-15 18:55
下?!St Mary已經非常好,我唔覺其他會好好多喎!再者,識落既朋友一齊上中學都唔錯呀,總好過去人地度, ...
非常同意,DGS同SPCC都要交學費,St Mary已經係1A學校,不如留D錢玩下囡囡鐘意的課外活動仲好啦

St mary

引用:Quote:原帖由+yl352+於+16-06-13+發表小女

原帖由 karen55407 於 16-06-15 發表
要轉校務必要在小六前轉,升中學才考的話,結果如何,中學部都不會預留學位給你

...
甘又不是,有朋友個女升中考了DGS, 不成功。小學那邊說不可上中學,但父母却自行與中學溝通, 結果可返回中學。

kls12 發表於 16-6-15 20:46
甘又不是,有朋友個女升中考了DGS, 不成功。小學那邊說不可上中學,但父母却自行與中學溝通, 結果可返回中 ...
可是返唔到轉天頭的個案居多

TwinWong  要成績超卓只有得回頭  發表於 16-6-15 23:18

讀左3年,同學都係好重要。要重新適應新學校及朋友圈,恐怕因小失大

我相信SM同HA的安排一樣:總之一參與SSPA,即等同放棄一條龍。真係想在
零風險下再上一層樓,可能只得叩門一途。

王家爸爸  叩門唔一定收   發表於 16-6-19 14:55
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

考插班試啫,無乜準備~

transfer to DGJS is easier while SPCCPS is extremely difficult.

王家爸爸  但佢話成績只係唔錯,唔係最Top  發表於 16-6-19 14:56

你就好啦...有得一條龍上中學, 我女讀德望小學..今年升中好似收得原校55%..70%都無....出年真係幾驚..個個都要搵定學校做BACKUP

引用:小女三年級,成績都唔錯,在考慮鼓勵佢以後

原帖由 yl352 於 16-06-13 發表
St.Mary 已好好,不如問吓女女讀得開唔開心,想唔想轉校?

我記得上年去DGS簡介會,有家長問一條龍學校的學生如考唔入DGS中學,咁咪入唔返本身一條龍的中學?校長話係,佢話只要接納學生面試,又入到第二round,就會交名上教育局,無論DGS最終取錄與否,該學生都不能再升一條龍中學,如資料有錯,請其他JM指正

Yanamami  杜绝吃两家茶礼……  發表於 16-6-19 14:54

引用:我記得上年去DGS簡介會,有家長問一條龍學

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-06-19 發表
我記得上年去DGS簡介會,有家長問一條龍學校的學生如考唔入DGS中學,咁咪入唔返本身一條龍的中學?校長話係 ...
是的,有朋友拿了報名表,都没有交回去。也有報了但不成功,但用機制以外的方法返回中學。

Eat_Sleep_Play 發表於 16-6-19 01:17
我記得上年去DGS簡介會,有家長問一條龍學校的學生如考唔入DGS中學,咁咪入唔返本身一條龍的中學?校長話係 ...
wow

kls12 發表於 16-6-19 12:10
是的,有朋友拿了報名表,都没有交回去。也有報了但不成功,但用機制以外的方法返回中學。

...
升中人數己經回升,會越來越難。

Yanamami  今年仲有d著数既……  發表於 16-6-19 15:06

karen55407 發表於 16-6-15 12:20

...
小學轉校最遲小四或小五上學期插班。因為小五下學期要考中一呈分試了。

基本上,有質素和高水平的學校,是沒有小五插班.....
‹ 上一主題|下一主題