用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 除大抽獎外,應選幾多間私小及直資作後備 ...
go

除大抽獎外,應選幾多間私小及直資作後備 [複製鏈接]

除大抽獎外,應選幾多間私小及直資作後備

as above         
:idea:

Re: 除大抽獎外,應選幾多間私小及直資作後備

超級名校三間 (搏下無壞嗎 )

中游半名校 兩間 (作為後備選擇都好嗎 )  
Msma

乜不係, 大部份直資(尤其出名果d), 如果佢收你個仔, 甘就要放棄大抽獎????

有d私校可以, 有d都不得

我囡囡本身嗰間都有私小backup, 所以我會再考多兩間心儀私立小學, 直資一定唔會考, 考到等如放棄大抽獎, 費事到時又心大心細, 放棄好定參加抽獎, 抽到就好, 抽唔到就飲恨

Msma 寫道:

:

可否解釋点為超級名校?及中游半名校?或試試舉例 thanks!             

超級名校係唔係指"拔萃"

:idea:  :idea:  

邊間私校可以等埋大抽獎????

Elmomo 寫道:
[quote]
Msma 寫道:

:

可否解釋点為超級名校?及中游半名校?或試試舉例 thanks!              [/quote]

我都想知呀!         

Aries媽咪:

唔好意思, 提外話; 請問你囡囡d相係邊到影, 可唔可以比d資料我呀, 同埋價錢係點架? 我都想幫我囡囡影呀。唔該。   

我都想知係邊到拍照的?

芯朗, snake,

CHECK PM

上年暑假我仔未報小一時, 我都好多心, 諗住起碼報5-6間...

不過到9月遞表時就心大心細, 事關除左填表/交表(親身)外, 仲要度interview時間, d學校既interview時間都好近, 有d仲要weekday, 即係兩公婆都要請假去, 仲要o係短時間內train up個小朋友, 希望佢心情好/健康佳既情況下去interview.

最後, 我只報左5間.  但係最"不幸"既係.... 我最心儀既3間小學全部o係同一個week interview (只相隔一日/三日), 仲要係9am-10am呢段時間, 我o個個星期真係死好多細胞, 好緊張好辛苦.....

因為咁, 另外2間最後都係冇去到interview! (但最後都好彩不負我望, in. 左o個3間有2間都收!!)

Teresa ,
妳就好啦 上咗岸, 我地呢班千禧b就有排煩 :-|

我都無諗住同囡囡考咁多間, 我諗住考兩間私校咋, 唔想囡囡太大壓力.

我自行會選跑馬地聖保祿, 又或者會選妳間母校, 我都唔知點選, 有無高見呀     

Aries媽咪 寫道:
Teresa ,
妳就好啦 上咗岸, 我地呢班千禧b就有排煩 :-|

我都無諗住同囡囡考咁多間, 我諗住考兩間私校咋, 唔想囡囡太大壓力.

我自行會選跑馬地聖保祿, 又或者會選妳間母校, 我都唔知點選, 有無高見呀     

煩唔煩都唔到我地諗喇! 當時我只有一個信念: 如果煩半年可以搵到間好學校, 未來6年 (甚至十幾年) 我都可以"安安樂樂", 只係一心去攪掂佢既成績, 所以.... 頂硬上啦!

Happy Valley St. Paul 同 SFCS 都好, 聽聞首輪15分都有機會.  不過我覺得可能因為地點問題, 家長多數鐘意 St. Paul, 可能競爭會大小小.

我又係煩囝囝9月選校既問題, 好多問題同程序都唔知, 真係請大家多多指教, 私校同直資大約幾時會接受入學申請? 大抽獎係咪9月就要填交?要選幾多間學校架? thanks

私校同直資大約幾時會接受入學申請?
=>8月尾至9月中 (間間唔同, 自己要留意newspaper, 學校website)

大抽獎係咪9月就要填交?要選幾多間學校架?
=> 9月係1st round, 只須選一間津小/官小, 唔限區, 只係鬥多分.  1st round唔入圍又唔選直資私小就會自動進入2nd round (填最多30間自己區學校), 2nd round就係6月有結果.

我想請教各位媽咪,如果小朋友係攞外國護照嘅,即仲未係香港公民,係唔係唔報得官小/津小? 請指教。
‹ 上一主題|下一主題