用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 嘉諾撒聖方濟各學校vs嘉諾撒聖家學校
go

嘉諾撒聖方濟各學校vs嘉諾撒聖家學校 [複製鏈接]

如果報St Francis因住九龍區要跨區,但有二十分
嘉諾撒聖家近d,但唔算太熟悉,只能靠網上資料了解
名位點睇,希望俾d意見

2    0    0    0

引用:如果報St+Francis因住九龍區要跨區,但有二

原帖由 Lifeisgood418 於 16-06-19 發表
如果報St Francis因住九龍區要跨區,但有二十分
嘉諾撒聖家近d,但唔算太熟悉,只能靠網上資料了解
名位點 ...
第一階段自行:20分肯定不能穩入St Francis, 要靠抽,因為太多媽媽係舊生兼有宗教分。第二階段大抽獎:甲部只有6個位,除非你有好私小backup來搏抽。學校校車服裝務只有港島區,你要撲保姆車。

回覆:karents13kaka 的帖子

講得岩,二十分一定唔能夠100%入,但都希望一試,據我所知保姆車有我住嗰區,因為打左去學校問。唔知St Francis 同HF 既程度係咪差唔多呢?還是St Francis應該深d?

回覆:Lifeisgood418 的帖子

小女今年升小一,最近八過SFCS(如有錯希望各家長指正), 平均5-8樣功課,每星期有默書、中英輪流。昨日參閱友人女兒HF小二常識專題功課,都十分有啟發性,需要家長協助探討。我估兩間程度參不多,不是最愉快學習,傳統有學術要求,而兩者校風都很好,踏實樸素。

回覆 Lifeisgood418 的帖子

SFCC中學屬Band 1B, HF Band 1C (有錯請更正),本人認為都差得遠. 利伸:本人都手持20分target SFCS 但住九龍, 你有否保姆車的聯絡資料分享給我 ? Thanks.

回覆 SarahGil 的帖子

想要SFCS去九龍保姆資料X1

SFCS 中學Banding坊間評高DD
SFCS 似乎輕鬆DD...都係谷既
SFCS 上直屬中學易D....HF 2間搏上一間直中
SFCS 應該自行難抽DD ~~~

回覆:karents13kaka 的帖子

我記得以前讀緊嗰陣,二年級慢慢開始辛苦,到左四五年級更加唔洗講,可能係半日制關係,放學要去補習社,嗰間補習社專補sfcs,有咩唔及格會俾人打手板,打到我隻手紅哂腫晒,打完喊,仲要俾補習老師笑,超慘...(嗰陣已無體罰,但唔明點解無家長投訴,我當時做細蚊仔既更加無得出聲啦)
但依家全日制,我諗多左時間喺學校,會好d,有得做d功課,

回覆:SarahGil 的帖子

Pm你

引用:回覆+SarahGil+的帖子 想要SFCS去九龍保姆

原帖由 christy2011 於 16-06-20 發表
回覆 SarahGil 的帖子

想要SFCS去九龍保姆車資料X1
Pm你

引用:回覆+Lifeisgood418+的帖子 SFCC中學屬Ban

原帖由 SarahGil 於 16-06-20 發表
回覆 Lifeisgood418 的帖子

SFCC中學屬Band 1B, HF Band 1C (有錯請更正),本人認為都差得遠. 利伸:本人都 ...
Pm你

引用:小女今年升小一,最近八過SFCS(如有錯希望

原帖由 karents13kaka 於 16-06-19 發表
小女今年升小一,最近八過SFCS(如有錯希望各家長指正), 平均5-8樣功課,每星期有默書、中英輪流。昨日參 ...
請問小朋友有無話覺得辛苦?當年我覺得好辛苦,不過真心感激學校培育咗我,同埋六年既感情,令我好想揀番,不過都想了解多d適唔適合自己個女

回覆:嘉諾撒聖方濟各學校vs嘉諾撒聖家學校

有個朋友讀聖方濟各,現已中一,當年乙二都入到,功課多而且競爭大,有間補習社專補聖方濟各,一開學就要報,遲報位都無,放學成班齊齊去同一補習班加班,大部分體藝興趣班都無時間玩,升中時是B2尾B3頭邊緣人,都算順利直升中學.

回覆:Lifeisgood418 的帖子

朋友女兒是非常受谷的,性格亦乖巧,所以都應付到HF的要求。

引用:Quote:原帖由+christy2011+於+16-06-20+發

原帖由 Lifeisgood418 於 16-06-20 發表
Pm你
可否pm我保姆車資料🙇🙇,謝謝

‹ 上一主題|下一主題