用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC vs 民生
go

SC vs 民生 [複製鏈接]

本來一心諗住讀SC,  剛收到民生call waiting, 心大心細.  喜歡民生地方大, 資源多, 又半龍校.  但也喜歡SC的課程.  煩惱中.......可否給一些意見 ?
   1    0    0    0

引用:本來一心諗住讀SC,++剛收到民生call+waitin

原帖由 tekapo 於 16-07-05 發表
本來一心諗住讀SC,  剛收到民生call waiting, 心大心細.  喜歡民生地方大, 資源多, 又半龍校.  但也喜歡SC ...
我都係讀緊LH,剛收到民生電話

回覆:SC vs 民生

和你一樣。sc vs. ms
心大心細中

如果民小民中你都鐘意,就MS
如果想去再名D或一線津小,SC
我當年簡SC,現在係一線津小,好處慳好多,同細佬唔洗煩

Santana    發表於 16-7-17 09:54

02413124 發表於 16-7-5 10:53
我當年簡SC,現在係一線津小,好處慳好多,同細佬唔洗 ...
但名津小不是話入就入, 自行我又唔夠分, 大抽獎要靠運.  你的意思是否讀SC可助叩門 ?  讀SC真的容易叩到一線津小嗎 ?

回覆 02413124 的帖子

SC同KV一樣,讀得就預左考一線當中既top小學,競爭超大,基本上得K1一年去準備,老實講如果考吾倒就同讀其正常幼園差吾多,所以你要有信心同受得壓力。

回覆 tekapo 的帖子

當年大仔SC同學,全部有叩的都叩到地區一線,有紅馬綠馬,新舊油油天,陳瑞棋等....

回覆 QQfishs 的帖子

大仔已經畢業了,當年3年SC其實真係冇咩壓力,開心愉快,同學同家長亦關係好好.自問大仔好怕羞,讀左一年性格上見到有好大進步

02413124 發表於 16-7-5 13:25
回覆 QQfishs 的帖子

大仔已經畢業了,當年3年SC其實真係冇咩壓力,開心愉快,同學同家長亦關係好好.自問大仔 ...
我都覺SC係一間好開心既學校,多人爭住入係有一定原因。只怪大家都龍年生B,多得可怕。

回覆:kariibee 的帖子

你地係咪星期五下午要去註冊?

Same situation here. 傾向選民生。

引用:如果民小民中你都鐘意,就MS如果想去再名D或

原帖由 02413124 於 16-07-05 發表
我當年簡SC,現在係一線津小,好處慳好多,同細佬唔洗 ...
同意,不要因為純粹半龍揀MS, 要鐘意埋小學及中學再考慮!民幼不會操小一面試,到時小一想換船又係一個考慮!

回覆:tekapo 的帖子

提供參考:
民生係谷嘅學校,k1已經寫多筆劃中文字, 7份功課
SC K1 就冇乜功課 , 都算happy school (但有D家長自己外補/興趣班就另計)

adrio    發表於 16-7-7 14:19

引用:提供參考: 民生係谷嘅學校,k1已經寫多筆劃

原帖由 bubu1027 於 16-07-07 發表
提供參考:
SC K1 就冇乜功課 , 都算happy school (但有D家 ...
民生谷唔到或跟不上,只能自己轉校

回覆:bubu1027 的帖子

你講緊k2?
民生k1未有寫中文字喎

引用:提供參考: 民生係谷嘅學校,k1已經寫多筆劃

原帖由 bubu1027 於 16-07-07 發表
提供參考:
SC K1 就冇乜功課 , 都算happy school (但有D家 ...
即將是MS 用家。
根據很多位MS 現任家長資訊,K1 不用寫字。

我都係sc收,再有民生call waiting, 想囡囡幼稚園輕鬆一點,也愛民生校園環境(上了一年playgroup), 明天會去註册

引用:Quote:原帖由+bubu1027+於+16-07-07+發表提

原帖由 dorandka 於 16-07-07 發表
即將是MS 用家。
根據很多位MS 現任家長資訊,K1 不用寫字。
我是用家:民生k1 不寫字,每天一份功課,週末兩至三份!

回覆:coha 的帖子

Oh sorry if the information shared wasn't true , I just wanna share wat I heard as "Reference " , but I really just had dinner w my friend last wk who ranted that his K1 son (Kowloon MS) got 7 HWs
But of course words directly from actual MS parents should be best source of information , thanks for clarification (just Donno y my friend exaggerated the situation in MS if it's not true😓)

回覆:bubu1027 的帖子

Don't worry, friendly discussion here

‹ 上一主題|下一主題