用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選港華好定聖公會鄧肇堅好?
go

選港華好定聖公會鄧肇堅好? [複製鏈接]

兩間升讀大學又邊間好些?

0    0    0    0

其實,如果你個仔係 B1,乙1 港華 乙2 鄧肇堅係正路,我估計學校都會咁提議你的。兩間升讀大學又邊間好些?港華好多入到 local degree 都會去外國的,所以我冇意見。

引用:其實,如果你個仔係+B1,乙1+港華+乙1+鄧肇

原帖由 optman88 於 16-07-18 發表
其實,如果你個仔係 B1,乙1 港華 乙1 鄧肇堅係正路,我估計學校都會咁提議你的。兩間升讀大學又邊間好些? ...
咁又知唔知鄧肇堅多唔多人入本地大學?有冇其他人知呢?其實我心儀男女校,但又覺得聖鄧比港華差d!

引用:Quote:原帖由+optman88+於+16-07-18+發表其

原帖由 maybaby 於 16-07-18 發表
咁又知唔知鄧肇堅多唔多人入本地大學?有冇其他人知呢?其實我心儀男女校,但又覺得聖鄧比港華差d!

...
其實,與其咁稔,不如算擇下學校教學理念。因為去到頭 3-40% 名次嘅學生,係呢兩間都唔愁,但問題係點去到呢?唔係人話鄧好港華差,或港華好鄧差就係真的。揀學校要全面啲,同自己仔仔嘅個性同程度,同小朋友受邊套教導。呢啲問題同答案最清楚就係父母 ^_^

但,如果我係你,就會緊港華,我嘅原因係 男校啱我杯茶,同港華資源多,同比較啟發學生稔野

回覆:選港華好定聖公會鄧肇堅好?

小朋友比較內向,唔主動,問佢又冇意見,唔知男校是否適合他!而小朋友成績又中上,怕入左聖鄧又好似side左佢!

maybaby 發表於 16-7-19 15:05
小朋友比較內向,唔主動,問佢又冇意見,唔知男校是否適合他!而小朋友成績又中上,怕入左聖鄧又好似side左 ...
其實,中上嚟個 term 唔多可靠,Banding 最好都係問學校比較準。灣仔好啲嘅小學,B1 生應該冇問題。
入鄧肇堅又點會嘥咗呢?

醒目開學勳章

maybaby 發表於 16-7-19 15:05
小朋友比較內向,唔主動,問佢又冇意見,唔知男校是否適合他!而小朋友成績又中上,怕入左聖鄧又好似side左 ...

小朋友讀邊間小學?
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.
‹ 上一主題|下一主題