用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果本身已經讀名幼(近屋企), 會唔會為龍校過海讀書? ...
樓主: pollywcw
go

如果本身已經讀名幼(近屋企), 會唔會為龍校過海讀書? [複製鏈接]

回覆:如果本身已經讀名幼(近屋企), 會唔會為龍校過海讀書?

講得好. 考到再思考, 變數太多. 你地都可以搬屋就佢返學. 講返樓主, 我又睇再長遠d. 海帆軒LH 近你, 但未來小學又點呢? 當你住浪澄灣, 若你考入海弘道油天, 你可能不論校車或行都要20-25分鐘. 咁你思考就係45分鐘vs 20分鐘. 有好的龍校offer, 我覺得值.

回覆:pollywcw 的帖子

如考到,應該走呀。有backup去考小一,心情輕鬆好多。而且也考少好多小學。

你可以比較下,lh能考到比spk gh sh tl以上更好的小學,有多少比例。

回覆:Kikichan724 的帖子

因為要愉快學習,更加要揀龍。循序漸進,可按小朋友興趣及能力而栽培。如無龍backup, 在兵荒馬亂下,唯有為小一而谷。

Belite  係!真的  發表於 16-9-21 18:58

回覆:如果本身已經讀名幼(近屋企), 會唔會為龍校過海讀書?

報左先,因也不容易考得到,考到先認真諗下要搬家,因為一讀可能會讀9年或以上。
有龍㨂龍,龍校多數是happy school, 有backup,課餘就可參與真正有興趣的課外活動,享受快樂童年。

我都係咁諗, 考到龍校, 衰d 講句幼稚園嗰3年都可以以hea 下😂😂.自己住大角咀區, 其實去邊都唔係話勁遠, 但一聽到過海, 個個都會嘩一聲

引用:我都係咁諗,+考到龍校,+衰d+講句幼稚園嗰3

原帖由 pollywcw 於 16-07-24 發表
我都係咁諗, 考到龍校, 衰d 講句幼稚園嗰3年都可以以hea 下😂😂.自己住大角咀區, 其實去邊都 ...
杏花村/小西灣去坑真都差唔多要一個鐘.所以住九龍未必時間長. 我都是過海但不用一小時咁耐.

引用:住西九龍PN會讀LH,+眼見好幾間女龍校係港島

原帖由 pollywcw 於 16-07-22 發表
住西九龍PN會讀LH, 眼見好幾間女龍校係港島區, 諗緊報唔報K1? 值唔值得為龍放棄LH
...
客觀條件,有 band 1龍, 讀  band 1 龍,但預左英數普通話亦要另外教,或外補。。。利申:當年 LH pn, 考到聖心,st Clare , 但無轉校,現在要係公海爭水泡

引用:Quote:原帖由+pollywcw+於+16-07-22+發表住

原帖由 DevilPig 於 16-07-26 發表
客觀條件,有 band 1龍, 讀  band 1 龍,但預左英數普通話亦要另外教,或外補。。。利申:當年 LH pn, 考到 ...
嘩,你好勇!好想知做咩唔轉,聖心、St Clare都係band 1A

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+16-07-26+發表客

原帖由 pekovian 於 16-07-26 發表
嘩,你好勇!好想知做咩唔轉,聖心、St Clare都係band 1A
純個人感情,pn 讀起太鍾意,太唔捨得,但以客觀條件,轉走係好事

引用:Quote:原帖由+pekovian+於+16-07-26+發表嘩

純個人感情,pn 讀起太鍾意,太唔捨得,但以客觀條件,轉走係好事
中肯

DevilPig 發表於 16-7-26 01:22
客觀條件,有 band 1龍, 讀  band 1 龍,但預左英數普通話亦要另外教,或外補。。。利申:當年 LH pn, 考到 ...
LH我識人讀得好開心又教得好,比我都未必會走。

回覆:如果本身已經讀名幼(近屋企), 會唔會為龍校過海讀書

其實呢d選擇好個人既。先唔評論個別幼稚園同龍校,就算我隔離屋(九龍)個小朋友讀村校都冇諗住考龍校。而我住港島既同事,佢地小朋友全部讀緊港島龍幼,佢地直頭搞唔清九龍幼稚園d名邊間打邊間,有部份連st cat, cckg都唔識,有些以為LH有學券,佢地果d龍幼就真係好多有學券。

引用:Quote:原帖由+pekovian+於+16-07-26+發表嘩

今年我地班pn走好多去龍校

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+16-07-26+發表純

原帖由 Monstereasy 於 16-07-26 發表
今年我地班pn走好多去龍校
請問邊間分校?

讀LH既人通常都好鐘意 好少會走, 聽聞都係得2個轉龍校

回覆:pollywcw 的帖子

我小朋友讀Lh, 當年升k1時走了不少同學,尤其是女同學佔多,多數為龍校而走,有些去SC or KV. 不過我小朋友是虎、龍年,出生率高,這幾年k1入學人數跌番,考小一競爭少了,可能會有不少家長放棄龍幼offer.

引用:Quote:原帖由+Monstereasy+於+16-07-26+發

原帖由 mrsmartie 於 16-07-27 發表
請問邊間分校?
LV, 可能幾年後要遷校有影響,而且好多龍女校收左。我地班唔覺有人去SC or KV,聽聞走既都係去龍。

引用:Quote:原帖由+pollywcw+於+16-07-22+發表住

有龍校,坐上釣魚船,點解仲要外補?

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+16-07-26+發表客

原帖由 retriever 於 16-07-31 發表
有龍校,坐上釣魚船,點解仲要外補?
因為即使有band1龍, 都要跟上課程。而且好多係半龍,入唔到龍小學,到時要出去考小一就頭痕。

引用:讀LH既人通常都好鐘意+好少會走,+聽聞都係

原帖由 pollywcw 於 16-07-27 發表
讀LH既人通常都好鐘意 好少會走, 聽聞都係得2個轉龍校
我覺得亦可能是LH 已夠好, said 100百分有98分. 即便有100分的學校收, 轉校誘因不大. 要適應新環境, 若小朋友唔適應仲煩. 反正都考直私, 無必要轉. 除非是另一樣野 - 龍校.

‹ 上一主題|下一主題