用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果本身已經讀名幼(近屋企), 會唔會為龍校過海讀書? ...
樓主: pollywcw
go

如果本身已經讀名幼(近屋企), 會唔會為龍校過海讀書? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-07-31+發表

原帖由 Monstereasy 於 16-07-31 發表
因為即使有band1龍, 都要跟上課程。而且好多係半龍,入唔到龍小學,到時要出去考小一就頭痕。

...
大家有無諗過,外補有副作用?

引用:如考到,應該走呀。有backup去考小一,心情

原帖由 amoyresident 於 16-07-24 發表
如考到,應該走呀。有backup去考小一,心情輕鬆好多。而且也考少好多小學。

你可以比較下,lh能考到比spk  ...

學之園考獲女龍小的人數極小,女神龍更甚。因此莫說是比spk、gh、sh及tl 以上更好的小學機會極微,即使是以上四間小學也極難,除非是自行夠分,否則放棄女龍幼的話近乎沒機會考回女龍小。

引用:Quote:原帖由+Monstereasy+於+16-07-31+發

原帖由 retriever 於 16-07-31 發表
未諗, 現在只係玩的打波跳舞音樂, 最學術都只是得英文一堂. 你指邊方面? 太多?同學校教的有衝突? 其他?

大埔之友 發表於 16-8-1 07:30
未諗, 現在只係玩的打波跳舞音樂, 最學術都只是得英文一堂. 你指邊方面? 太多?同學校教的有衝突? 其他?

...

本來想借題發揮, 不過都係算啦, 長話短說...

個人幾反對 "學術" 呢兩個字去形容幼稚園生既要求, 咁細個有幾學術呀, 我認為係"認知" 岩D...

真係不需外補啦...

中英咪王道D多閱讀..
數跟其他常識都係生活野, 小朋友陪下爸爸睇電視新聞都知好多野啦, 唔係要成日煲"滴滴尼"架....

我係窮鬼一名, 好CONCERN D MONEY... 另外係時間啦...

最近, 由屋企去屋苑第二期個商場, FOR EXAMPLE 啦, 個CENTER 上班... 上上落落來回都要45MIN 啦...

上多幾個班仲有時間?

回覆 siden 的帖子

係, 依4間都值

回覆 pollywcw 的帖子

我會。你讀完LH,都係心儀嗰啲龍校啦。何妨,SPK,你唔讀佢K,緊本無可能入小學。除非你好識人。

引用:SPK+SH+St+Claire+真光 呢4間都值 +

原帖由 siden 於 16-07-22 發表
SPK SH St Claire 真光

呢4間都值
完全同意,根據上屆小一資料,數百名LH生考獲以上四大女龍總人數只有四名,因此為了這幾間過海也是值得的

引用:Quote:原帖由+Monstereasy+於+16-07-31+發

我明點解有家長會外補,但自己未諗。上左K1睇下返成點先算。

我諗半龍要外補係宣道, 因為收50%上小學. 其他HIT既龍校, 大部份都可以直上小學, 反而唔洗外補. 不過我自己唔prefer kg 就要補習, 所以更想入龍校

回覆:如果本身已經讀名幼(近屋企), 會唔會為龍校過海讀書?

我都係處於兩難的當事人....

我有PN 女龍offer, 我自己都唔想外補,一來小朋友開心relax 啲,二來有宗教背景的都唔主張催谷學術。我囡幼稚園家長日其中一個重點係話「不必過於著重學科知識的學習。要明白在幼兒園階段,培養良好的生活習慣及引起學習興趣才是最重要的」。都講到明啦,你仲谷,學校知道咪叫「家校唔合作囉」!到時引火自墳,真係升唔番就大鑊。

但另一方面,就算當你真係成功入返小學,但一級百幾人,其他個個暗谷,跑到離晒地,到時唔知點追囉...

3年時間過得好快,如果考到龍校,一定揀龍校!
我每日揸車由元朗送去GH,眨下眼就送左6年!絕對冇後悔!

pollywcw 發表於 16-8-1 16:25
我諗半龍要外補係宣道, 因為收50%上小學. 其他HIT既龍校, 大部份都可以直上小學, 反而唔洗外補. 不過我自己 ...
睇你點叫大部份,約80%以上上到小學,應該大約只是一半。聖羅撤、民生、協恩等都不到8成。

lvmh88 發表於 16-8-1 23:19

我有PN 女龍offer, 我自己都唔想外補,一來小朋友開心relax 啲,二來有宗教背 ...
什麼是明谷, 什麼是暗谷?

引用:Quote:lvmh88+發表於+16-8-1+23:19+我都係

原帖由 大埔之友 於 16-08-02 發表
什麼是明谷, 什麼是暗谷?
明谷是:係老師面擺到明學呢樣嗰樣,會考啲乜cert物cert. 有啲名幼甚至expect 你自己會考同學,以保其升小靚招牌。

暗谷是:簡單來說避重就輕唔比學校知囉。

回覆 大埔之友 的帖子

我覺得暑假大部份時間都要番學都算係明谷。(托兒所除外)

肯定會讀果間小學先會諗

引用:Quote:pollywcw+發表於+16-8-1+16:25+我諗

原帖由 大埔之友 於 16-08-02 發表
睇你點叫大部份,約80%以上上到小學,應該大約只是一半。聖羅撤、民生、協恩等都不到8成。 ...
聖羅撒同協恩係津小,幼稚園上要靠抽獎,叩門位亦唔多

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-07-31+發表

原帖由 lvmh88 於 16-08-01 發表

我有PN 女龍offer, 我自己都唔想外補,一來小朋友開心relax 啲,二來有宗教背 ...
係咪銅鑼灣果間?

養成良好習慣係王道。

但果間有不少人精益求精,騎牛揾馬,平時加料想考串咀女校,我唔明有差咁遠咩?咁都up下 grade?

生活上既習慣要時間培養,俾孩子錯,唔係家長幫小朋友做哂。

要加料一定忙好多趕好多。。。 加料係咪真正吸收再講,但時間少左,俾機會孩子錯亦少左。

引用:回覆+大埔之友+的帖子 我覺得暑假大部份時

原帖由 teambuilder 於 16-08-02 發表
回覆 大埔之友 的帖子

我覺得暑假大部份時間都要番學都算係明谷。(托兒所除外) ...
好同意,不過,眼見8成人係排到個時間表滿哂lor

‹ 上一主題|下一主題