用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 any storybook recommend for secondary school student ...
go

any storybook recommend for secondary school students? [複製鏈接]

please advice
   4    0    0    0

男仔女仔?鍾意咩題材類型?要咩程度(最近睇緊咩?)

最簡單揭下 Percy Jackson 吖,好多男仔甚至女仔都睇。

bobbob  好易睇情節算緊湊,適合middle grade students  發表於 16-7-30 10:00

how abt divergent?

回覆:A-Mum 的帖子

男女仔都可以,最想與課本相近,阿仔不大興趣看書,生字好弱

引用:how+abt+divergent?

原帖由 MrBeast 於 16-07-29 發表
how abt divergent?
是否很深?中一

bobbob  呢類通俗小說對中學生應該唔難  發表於 16-7-30 09:56
MrBeast  可能會  發表於 16-7-30 09:08

回覆:any storybook recommend for secondary school students?

如果有道理/寓意就好

回覆:any storybook recommend for secondary school students

Oliver Twist呢類?

王家爸爸  如果無睇開英文書,可能只適合睇abridged version。  發表於 16-9-27 16:15

如果無睇開書,不如由淺D開始,都無謂追求寓意、配合課本住;呢D到佢慣番睇書先做會好D,無謂嚇走佢。  

帶佢去書局揀?Roald Dahl 有套書比上面講嘅淺D,插圖靚D,可以揭下試試

醒目開學勳章

Abby媽 發表於 16-7-30 01:57
如果有道理/寓意就好
要有寓意不如睇animal farm or 1984之類, 我中學時都用嚟做reader,到而家仍有唔少中學採用。

引用:男女仔都可以,最想與課本相近,阿仔不大興

原帖由 Abby媽 於 16-07-30 發表
男女仔都可以,最想與課本相近,阿仔不大興趣看書,生字好弱
已經是中學生,不是你想他看什麼書他便會看什麼書。比起培養幼兒閱讀難度更大更需要耐性。

huba 發表於 16-7-30 16:48
已經是中學生,不是你想他看什麼書他便會看什麼書。比起培養幼兒閱讀難度更大更需要耐性。

...
我聽過有個高小媽媽叫老師俾多D閱讀功課佢個小朋友,因為佢唔肯睇書。老師有D為難咁話,其實呢個年紀唔鍾意閱讀,已經好難改變。
不過俾我都會繼續鼓勵,繼續嘗試,但真係難架,因為呢個年紀已經有自己一套消磨時間嘅方法,慣左難改。

回覆:A-Mum 的帖子

中一開始看書都不太遲,我自己小學時一本課外書都沒看過,到中一比英文老師當眾責罵話英文屎,還常用看不起你的眼神看着你。從此我便努力發,書不離手,最後英文科拿到好成绩!到现在做嘢支筆好過好多同事。努力不怕遲!

引用:中一開始看書都不太遲,我自己小學時一本課

原帖由 Isaacmommy 於 16-07-30 發表
中一開始看書都不太遲,我自己小學時一本課外書都沒看過,到中一比英文老師當眾責罵話英文屎,還常用看不起 ...
肯睇書就唔遲,問題係樓主的孩子現時沒大興趣閱讀。

Isaacmommy 發表於 16-7-30 17:52
中一開始看書都不太遲,我自己小學時一本課外書都沒看過,到中一比英文老師當眾責罵話英文屎,還常用看不起 ...
恭喜你!我都覺得雖然難,但係有希望嘅!你依家仲鍾意睇書嗎?

回覆:any storybook recommend for secondary school students?

Thanks all

Abby媽 發表於 16-7-30 01:54
是否很深?中一

有次和朋友吹水,佢小朋友和你個差不多年紀,話追緊divergent,我看過電影又唔覺得特別好睇,my guess is個故事寓意能和青少年產生共鳴,做人做到底,chk 左lexile 700,初中生應ok,當然亦要看你孩子閱讀能是什麼lev.
ps 最重要是找到他有興趣和看到的書

回覆:MrBeast 的帖子

Thanks

引用:中一開始看書都不太遲,我自己小學時一本課

原帖由 Isaacmommy 於 16-07-30 發表
同意。我女現在14歳,算愛看書。反而年幼不太愛。都是大的十一歲左右我找他可能喜歡的書給她。然後就是family friend 送他書,再傾書的情節。有心永不怕遲。divergent 那些對他太深。

引用:Quote:原帖由+Isaacmommy+於+16-07-30+發表

原帖由 lui 於 16-09-26 發表
同意。我女現在14歳,算愛看書。反而年幼不太愛。都是大的十一歲左右我找他可能喜歡的書給她。然後就是fami ...
我意思divergent對不看開書的是太深,先看易d們。detective story 也可以

引用:please+advice

原帖由 Abby媽 於 16-07-29 發表
please advice
唔好介意,中一生又冇睇開書,其實即是只有一般小學生程度,建議讓他看the diary of a wimpy kid这系列書先,內容輕鬆有趣,啱一般小学至初中生,好快睇完一本,首要是培養他看書興趣同滿足感

‹ 上一主題|下一主題