用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 15歲去英國留學應該讀year 10 or year 12?
go

15歲去英國留學應該讀year 10 or year 12? [複製鏈接]

我個女2017九月會去英國留學,佢依家14歲,去到就15,啫係佢讀埋form 3 就去。問題係學校唔俾year 11 插入去,一定要year 10(14歲)或year 12(16歲)。
如果讀year 10就大一年,year 12 就細一年。
我個女好堅持想跳級讀year 12, 佢話唔鍾意同啲細個佢既一齊,佢鍾意同大啲既做朋友。佢話應承會好努力讀書追返。
雖然佢依家讀名校,成績唔太差,但係都唔算係最叻果啲,我怕佢會讀得辛苦,同埋驚如果報year12 既話唔知啲學校會唔會收。
大家點睇?
   3    0    0    0

回覆 國芳 的帖子

如果妳個女直接去讀year 12, 等於跳升兩級。因為英國學制year 12 等於香港當年的預課F6, 所以如果有英國學校肯收,妳都要想清楚先。

回覆:15歲去英國留學應該讀year 10 or year 12

year 11 之後考公開試, 以我所知要在英国就讀兩年才可参加, 認識的孩子在港讀完中二会跳去英國 year 10, 若中三後去就不可跳, 要入 year 10。

回覆 國芳 的帖子

15歲應該y10, 英國大部分好的学校唔收y11的學生,你女出年15歲,正常学校唔会收佢y12, 因為佢事實只在香港讀到中三, y12係中六,年齡她亦太細,若有学校收你女y12你真係要小心了解下果間学校.  再講,就算有学校收你y12, 蝕底嘅係你女,因為佢冇讀gcse, 完全冇y10,11的知識,直考a level亦太積極啦, 仲有英國好多大学都会睇埋gcse的成績

大部份傳統出名學校都要開學時足16歲先可以讀year 12.太大或大細都唔收。

英國大學醫學院規定9月開學時學生要足18歲。所以好睇你大學想讀邊科,有時跳左反而無乜著數。

其實我本新都係諗著報year 10, 但係唔知點解有啲學校會叫我報year 12, 因此先多左呢個選擇,本來都冇諗過

My daughter also go to UK, she is 14 and will be Year 10 (=form 3) of HK.  

Year 10 and year 11 is prepared for GCSE, so the school may not let you straight to Year 11.   

回覆 國芳 的帖子

英國Boarding School其中一個最吸引家長的是優良的學習氣氛和能夠培養學生的個人成長,所以我個人認為如果可以應該讓孩子有足夠時間獲取英國Boarding School所能提供的好處。

再者,15讀Year 12太早,而且一開學已經要準備應付AL考試,功課同考試壓力會好大,新生離鄉別井適應時間短,融入會有困難,請小心考慮。

更重要的是Year10是senior school的第一年,學校會收一定數量的新生,孩子會較容易結識到新朋友。反之Year12入學大部份同學已經埋堆,要打入社交圈有難度。

其實亦可考慮一年制嘅GCSE課程, 雖然不多學校提供,但既不會太大也又會太細,亦可早一年適應英國生活before year 12

係呀,我個仔九月過去都係讀一年制 IGCSE, 個agency話我知 兩年制GCSE 係科目多些,用兩年時間完成; 而IGCSE就少科目些,一年制。但兩個課程認受性一樣,上到 sixth form 一般只揀4⃣️科。  

我仔因為完成中四,我地又不想重讀,加上agency又話除咗以上所講,其他分別不一大。所以就揀 IGCSE 一年制了

如果我理解 GCSE & IGCSE 有錯,就各位更正賜教

回覆 f.choi 的帖子

你知道什麼學校有一年制嗎?
‹ 上一主題|下一主題