用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 喇沙和男拔田徑隊
go

喇沙和男拔田徑隊 [複製鏈接]

請問有冇人知17/18年兩校收左外來的田徑未?
   3    0    0    0

回覆:loveissac 的帖子

喇沙除左升中正常招生,間中唔會為左體育成績去招外援的。升中體育特長的同學如果學習成績唔好,都唔會要。

引用:請問有冇人知17/18年兩校收左外來的田徑未?

原帖由 loveissac 於 16-09-03 發表
應該未。

醒目開學勳章

loveissac 發表於 16-9-3 22:04
田徑就唔清楚, 只知其他運動男拔早在3-4月已經搵了一些下年入中學的運動員

回覆:loveissac 的帖子

如果閣下囝係運動顶级專才,理應早己經被所属總会推薦或被星探發掘,而唔需要等到自行階段先至申請。两间学校對於招收Sportsman取態有所分别。喇沙視学業為主,体芸較為副,就算体芸成绩相當標青,但学業成绩未能達到最低B2要求,B3一定唔会收(喇小家長会有提及)。拔萃会視学業及体芸係同樣平等嘅才能, 所以会收一部份讀書好勁, 一部份体芸好勁, 亦有一部份讀書同時体芸好勁嘅学生。楼主要分清楚自己囝仔係边種類型嘅学生去選擇呢两间学校。

小學學界頭三, 兩間中學就有機會一早約你去面試, 而 DBS會係大圍報名名單中揀選一批合乎佢地要求既學生做測試, 通常係11至12月左右.

必必 發表於 16-9-7 11:46
小學學界頭三, 兩間中學就有機會一早約你去面試, 而 DBS會係大圍報名名單中揀選一批合乎佢地要求既學生做測 ...
注意係要全港小學嘅比賽頭三,唔係分區比賽

必必 發表於 16-9-7 11:46
小學學界頭三, 兩間中學就有機會一早約你去面試, 而 DBS會係大圍報名名單中揀選一批合乎佢地要求既學生做測 ...
Thanks
‹ 上一主題|下一主題