用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 31網派位結果
go

31網派位結果 [複製鏈接]

31網派位結果

各位31網家長... 結果點呀?

我只係派到第2志願---循道下午.  都唔知開唔開心好.   
--- 2J 作品

Re: 31網派位結果

原來你係到

都叫第2志願呀

我亞女仲慘, 派左去一間我無選的!

JJ:
唔好唔開心la......你有冇諗住去返第一志願果間試下叩門呀

大小,
就係諗緊去唔去番St Mary 叩囉.... 老公就當然話咪煩啦.  因為if 入循道, 可以帶脅埋細佬.  而循道又有直屬中學, 雖然唔係100% 入, 但係問左d 中學生 同小學生, 佢地話考到40名都實入到架拿o咼.  

問題係.....佢只係半日制.  學校比較細同舊.  同人講, 都無咩人識咁..個個都問向邊到黎架?!  

苦惱呀)))

heihei媽,
揀都無揀過?  叩門啦真係, 你第一係咪藍田循道?  應該叩門都有機架.  我fd 抽到第一呀d 間, 不過放棄會讀宣道.  

我頭先第一時間仆去間小學睇環境啦... 訪問d 學生.  我老公話我似拐子婆.
--- 2J 作品

Hi, JJ1122,
恭喜你呀!
都幾好啦!入到 2nd choice.
原來仲有個細路,咁就唔洗諗女校啦!如果唔係到時又煩過.
你會唔會諗番本區呀?

Mrssslui,
Thank you ah.. 唔會啦.  始終中學網係油尖旺好d.  多少少英文中學嘛...當然唔知政府d 六年又會攪咩新花樣.  初先我好理想咁諗家姐入到St. Mary, 咁就全力供細佬讀一條龍(要比錢)我暫時睇落細佬心好散..唔似讀得書個d. 供一個同兩個兩條數呀.   而家如果真係入循道...呵呵... 細佬唔讀幼稚園都仲得.  頭先睇到循道個web 話儘力同中學結龍...如果係..我就兩個9年都唔洗錢... 睇落循道又唔係太差... 開始心大心細唔想叩St. Mary 門, 因為覺得機會都唔大.  咁多人想入, 入到點會唔讀?!  

今年荃灣我識個d都派得好好呀..大部份都浸聯呀.
--- 2J 作品

大局已定,咁就唔好諗咁多啦!
JJ1122 寫道:
Mrssslui,
Thank you ah.. 唔會啦.  始終中學網係油尖旺好d.  多少少英文中學嘛...當然唔知政府d 六年又會攪咩新花樣.  初先我好理想咁諗家姐入到St. Mary, 咁就全力供細佬讀一條龍(要比錢)我暫時睇落細佬心好散..唔似讀得書個d. 供一個同兩個兩條數呀.   而家如果真係入循道...呵呵... 細佬唔讀幼稚園都仲得.  頭先睇到循道個web 話儘力同中學結龍...如果係..我就兩個9年都唔洗錢... 睇落循道又唔係太差... 開始心大心細唔想叩St. Mary 門, 因為覺得機會都唔大.  咁多人想入, 入到點會唔讀?!  

今年荃灣我識個d都派得好好呀..大部份都浸聯呀.

JJ1122,

My case is similar to you.  My son got the 2nd choice of Methodist School PM and I have a younger daughter.  I don't perfer half-day school because I am working mom, then the kids will be hanging round in the morning and coming late in the evening.

How can we know when will Methodist change to whole-day school?

小花花

JJ,

循道都算出名, 我表弟係舊生來呀!
第時細佬都可以一齊返學放學, 有照應呀, 唔好諗咁多LA, 至緊要小朋友讀得HAPPY!
沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!

各位我都喺唔好得你地好多,我囡囡派咗去第五位。好彩都仲有私校打底,如果唔喺真喺唔知點算啦。
不過我都好想問吓各位,喺呢一區有無人1st choice 喺St. Mary而又入到去。因我又喺失敗嘅一個。   

SusannaChan 寫道:
各位我都喺唔好得你地好多,我囡囡派咗去第五位。好彩都仲有私校打底,如果唔喺真喺唔知點算啦。
不過我都好想問吓各位,喺呢一區有無人1st choice 喺St. Mary而又入到去。因我又喺失敗嘅一個。   

I'm net 31 and my daughter is lucky to get in St. Mary by1st choice (part B).

Me too, same case    我 both sections 1st choice 都係 ST. Mary 但派左第7志願呀

barneymama 寫道:
[quote]

I'm net 31 and my daughter is lucky to get in St. Mary by1st choice (part B).
[/quote]

你真喺幸運嘅一個,恭喜晒。

chishun 寫道:
[quote]

Me too, same case    我 both sections 1st choice 都係 ST. Mary 但派左第7志願呀 [/quote]

咁你而家下一部會點做呀,有無私校打底呀....努力呀...

好彩有私校打底!但要比6年(or 以上)學費條氣唔係好順呀嘛! :evil:

JJ1122,

恭喜你,我考NO.7 東華三院,好慘,唯有取後補表格(油天)
成日無胃口, 個女最慘知我唔開心, 我盡量收埋啦 :cry:  :cry:

pgn,
唔好唔開心啦... 我今朝都唔開心.  不過搵多d關於間學校資料, 對間學校清楚d就會無咁驚架拿.  開心d, 同個女玩多d, 去叩門啦.  實成功架.  放心啦.

vivienmak,
真係好?  頭先search 到話佢係全港22間補助學校之一(中學), 我個心都定左d.  不過好似話得80% 入U率.  
補助中學

barneymama,
恭喜你呀    你就好啦.   

小花花,
我d朋友又唔係咁同我計o咼... 佢地話而家我女入到下午仲好o咼.  就係因為我返工既關係o咼... 因為佢放學番黎, 我都差唔多放工, so 佢可以沖左涼, 食完飯, 玩一陣, 等我食埋飯, 就同佢一齊做功課.  就算真係溫書溫到11:00.  佢第日都仲可以訓到10:00am 先起身.   比較夠精神o咼.  當然課外活動就要安排向星期6, or 9:00am o咼.   
我去訪問d 學生(3個小5,  2 個form 3), 小5個d話有十幾樣功課, 嚇C 我, 好在後尾佢地話, 小1得 2 樣到架咋.  小5咁多係因為有改正, 無錯就唔洗改=唔洗做.   我問佢地怕唔怕由中文小學上到英文中學唔慣, 佢地好有信心咁話無問題o咼.   我話你地開唔開心呀?  佢地話開心.. 我見佢地個miss 都好鼓勵佢地同我講野, 不過要佢地好乖囉.  e.g 個男仔坐左個欄, 個miss 即刻話...你咁我就好唔開心...  佢地見到校長都會好有禮貌, 校長都有打招呼囉同佢地.  Form3個女仔就話佢地中學用英文教, 佢覺得唔難, 佢話以前就西多d 小學生出黎, 未必入到中學, but 而家就通常唔太差就得.  個d 小學生都話keep 到頭40名, 唔好包尾, 中學都會收番架.   不過學校真係細... 我今日所見所聞就咁多.  星期2 or 3 去註冊會帶埋個女..比佢感受下間學校.  
佢唔太開心, 因為佢話唔鐘意有男仔同學, 覺得佢地粗魯.  又成日問我St. mary 大d 定循道大d... 好煩呀佢.. 我夠想St. Mary 啦...  
仲有, 今日上網搵, 只係見到校長話會努力轉全日, 無講幾時同點轉.  亦有人話政府曾經比過地佢起全日架, 不過佢地堅持要向油尖旺, 所以落實唔到o咼.

我聽聞有人誇區St  Mary 第一志願, 入到呀... 唉.. 同人唔同命.
--- 2J 作品

JJ1122 & all~~,

唔好灰心, 循道真不差嫁, 努力~~.

其他bingo 的家長~~恭喜~~恭喜~~
我細仔出年玩大抽獎lu

katiema  

JJ1122 寫道:
大小,
問題係.....佢只係半日制.  學校比較細同舊.  同人講, 都無咩人識咁..個個都問向邊到黎架?!  

苦惱呀)))

我是第一志願派往循道上午校.我有你如上所述一樣的考慮.加上我私校考到培正,現在覺得十分難抉擇.因以硬件及名氣來說,培正確較優勝,放棄好像有點可惜;而循道有英中作後盾,捨棄又好像是暴殄天物,真是難以取捨.有沒有人可給我意見呢?

仲以為出生率少咗, 中的機會大d, 我也是十幾%的不幸份子, 派咗去一間沒有選的學校......東莞.
‹ 上一主題|下一主題