用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 math8系乜野黎???
go

math8系乜野黎??? [複製鏈接]

今日收到張回條關於math8,內容系問參唔參加,有模擬考試,又有基礎練習,系唔系類似TSA???
   1    0    0    0

回覆:nmant 的帖子

係網上數學練習。

回覆 huba 的帖子

吓,仲驚佢地做唔夠功課??我見張回條話會做練習同做模擬考試,而家先小一咋學校洗唔洗咁谷法???

回覆:nmant 的帖子

何解反應咁大?是否剛開學孩子的功課量已很大?校方是否強迫購買Math8?

回覆 huba 的帖子

都唔算反應大,剛開學一定冇乜工課,我意思學校有冇必要增加呢d所謂練習同模擬考試,有好多家長唔知乜黎以為一定要買(包括我在內),過多排校內就開始多工課,測驗,考試等等…………一見到回條內容開頭我以為一定要買

系廣告來的!系出面的機構透過學校揾生意,同學校無關。張通告其實系一張廣告,寫到好似學校通告,想誤導家長,又沒有不參加的選項。好多家長唔知系廣告,以爲系學校要求,中左招。

回覆 simonwan 的帖子咁好誤導喎,我開頭以為一定要參加,又寫明15號要交,上網搵math8基本上好少資料,再系討論區先搵到多少少資料

http://news.mingpao.com/pns/dail ... 00011/1473702770722
明報:課程宣傳似通告 家長斥誤導 經學校派發 沒「不參加」選項

simonwan 發表於 16-9-14 02:34
http://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20160913/s00011/1473702770722
明報:課程宣傳似 ...
見到先知,呢間野應該有幾個公司名

simonwan 發表於 16-9-14 02:34
http://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20160913/s00011/1473702770722
明報:課程宣傳似 ...

個趨勢是推卸責任及諉過於人,見到部份家長連學校通告及宣傳品都分辨不到 ...

引用:Quote:simonwan+發表於+16-9-14+02:34+ htt

醒目開學勳章

huba 發表於 16-9-14 09:49

個趨勢是推卸責任及諉過於人,見到部份家長連學校通告及宣傳品 ...
學期初好多呢啲訂閱呀網上習作之類,通常收到就掉,有時間做呢啲不如自己上網搵,不知幾多免費資源。

MATH 8 唔比錢都用到, 不過比錢多D題目,
買左一年冇買, 成日唔記得上去做

醒目開學勳章

引用:今日收到張回條關於math8,內容系問參唔參

原帖由 nmant 於 16-09-13 發表
今日收到張回條關於math8,內容系問參唔參加,有模擬考試,又有基礎練習,系唔系類似TSA??? ...
不用反應太大, 小兒學校有鼓勵參加, 但家長會有說明不參加也可, 其實當温習用不錯的, 又不用手寫, 小兒連常識八一起玩, 考試前依兩科完全不用温書, 150人考10名內

回覆 simonwan 的帖子

好在見到呢個帖,我真係交左錢比學校,好誤導,佢寫住必須將回條及費用x號前交回班主任,我真係冇諗到學校會幫呢d機構收埋錢,所以大意左

回覆:math8系乜野黎???

用過一年,大部分題目重複出現,而且偏向簡單,無乜難度。
頭三個月,如果keep 到日日做,可回水.
另外每季,如果做到大部分題目,有證書.

醒目開學勳章 貢獻勳章

我地學校,如果係學校通告,會有校長簽名
大家學校都可能有呢個習慣,可以留意一下
恐龍家

nmant 發表於 16-9-14 01:14
回覆 huba 的帖子

都唔算反應大,剛開學一定冇乜工課,我意思學校有冇必要增加呢d所謂練習同模擬考試,有 ...

邊間小學?

我仔間學校都有math8,仲有埋eng8,起初睇以為學校通告,張纸有埋名及班別,都好誤導下…

nmant 發表於 16-9-13 17:52
今日收到張回條關於math8,內容系問參唔參加,有模擬考試,又有基礎練習,系唔系類似TSA??? ...
Simply put it is a complete waste of children's time.  

Children would benefit much more if the 15 minutes daily spent daily on staring at a computer screen doing this repetitive, boring chore, were spent instead on reading a story book.

‹ 上一主題|下一主題