用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會李兆強小學 功課量、默書
go

功課量、默書 [複製鏈接]

想請問李兆強小學小一功課量多嗎?每學期默書次數?
麻煩大家……
   1    0    0    0

Apkclh 發表於 16-9-17 13:47
麻煩大家……

暫時每天5樣功課左右!開學到依家,19號第一次默英文,20號第一次默中文!之後幾耐默一次就未知!因為呀囝都係剛剛升小一,我都在適應中

Thanks. 聽聞呢間小學好谷,各位同意?

Apkclh 發表於 16-9-21 15:09
Thanks. 聽聞呢間小學好谷,各位同意?

我覺得程度和能力不及,無論在一線定二線,就間間都會覺得谷。選到合程度嘅學校,配合到小朋友學習嘅步伐,相信可以避免咗"谷"嘅問題。
谷定唔谷,除咗學校,其實都好睇小朋友程度、能力和時間安排,同埋家長對小朋友的期望。
家長應先了解自己小朋友的程度和能力,是否適合該校的程度和教學模式。適合的配對,相信就沒有所謂谷與唔谷。

引用:想請問李兆強小學小一功課量多嗎?每學期默

原帖由 Apkclh 於 16-09-17 發表
麻煩大家……
每星期有二次默書,平均每天有六到八份功課,唔係改正咁簡單,比較其他學校,係比較谷架

多謝分享!👍👍

學校有要求.
每科額外再買補充,模擬試卷做

回覆 QQ1990 的帖子

小一都要?

當然一視同仁地有啦.
小一開始,年級越高,工作越多
不係甘做,一間屋邨學校點有5,6成Bank1啊.

不甚合理的「谷」!

除了谷,請問校風如何?

一學期默10次中文、10次英文

現在已沒有以前那麼谷!!!
少到連考試週都只有一兩張工作紙.

谷, 如果小朋友受谷, 那成績有一定保證, 派位自然理想, 相信這是大多數家長選這間小學的理由. 但如果小朋友不受谷, 就肯定很辛苦.

吾谷, 小朋友一定開心, 成績方面, 有少部分會在閒時閱讀和追求知識的小朋友會有益處, 但一般的小朋友只會放任, 有多少家長叫小朋友溫習時不遇到困難呢? 試問成績會保持到嗎? 成績不可能保持住區內數一數二位置. 到時家長就會選擇成績較好的小學.

其實谷定吾谷好呢? 請為自己小朋友最大的益處作出選擇.

我大嗰個响度畢業!當年功課多到亞媽都唔認得!有D作文什至齋做,冇派番來!佢都默默忍受!我從來都唔駛擔心佢D功課,因為佢好自律!而家去到一間band 1 頭中學!佢成日都話以前小學雖然辛苦,但真係日子有功,打好咗寫嘢同學習的基礎,家陣呢間中學無乜功課,佢好享受齋温書而唔駛做太多功課的學習生涯!可能佢係讀書型!但如果冇咗小學的艱難,而又去到一間多功課的中學,我估佢一定日日欠功課,唔鍾意返學!細嗰個就嚟要面對升中,佢D功課比較大嗰個少咗,但佢花嘅時間多咗,因為佢唔鍾意抄寫,又唔專心!但望住大嗰個,我就會覺得,而家就算辛苦,都要同佢一齊捱過去,因為我寧願小朋友係先苦後甜!
所以,如果小朋友本身唔受谷又唔肯捱苦,家長當初又何必「慕名」揀兆強?又要馬兒好,又要馬兒不吃草!說不過的!
老實講,可能我孤陋寡聞,真係未聽過一線的官津小學(五成或以上升 band 1 英中)可以讀得好輕鬆!如果有,我都好想知道!

jasccc 發表於 16-11-22 15:56
除了谷,請問校風如何?
每間學校都話自己校風淳樸,一間學校實有乖同不乖的學生
樓主應信自己隻眼,親身去睇下心儀學校既返學放學情况
一目了然,冇得呃

‹ 上一主題|下一主題