用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資面試
go

直資面試 [複製鏈接]

請問有無人知,邊間直資面試家長可以一齊?以我所知羅定邦可以坐係小朋友後面,直接睇到小朋友表現,仲有無其他直資面試係咁?最好係觀塘/將軍澳,謝謝!
   0    0    0    0

點解喜歡睇住小朋友的表現?小朋友會唔會有壓力?
我仔可能冇我在場會表現好啲

吓~我女就唔会想我在場,会表現得更差……

我自己經驗,睇到自己的小朋友表現,例如 : 郁身郁勢, 打喊路,主唔主動爭取發言,亦睇到其他小朋友幾咁smark,有D女仔披頭散髮

到自行面試,家長可以再培訓小朋友答題技巧,態度,儀表

對於我位甩漏仔好有用,最後兩間自行都無收,但佢自己覺得面試時,好有自信一間比一間好,問心無愧

所以我建議我朋友,都搵呢D直資面試攞經驗

loklokma47 發表於 16-10-16 19:54
我自己經驗,睇到自己的小朋友表現,例如 : 郁身郁勢, 打喊路,主唔主動爭取發言,亦睇到其他小朋友幾咁sm ...
呀~呢d野我地小学老師同校長有模擬面試捉哂出黎,提哂每-位同学佢地各有各有乜问題要注意。

loklokma47    發表於 16-10-16 21:35

我小朋友就唔会想我在場,会表現得更差及唔自在

原來可以當做mock interview

回覆樓主:

我聽過有小朋友認為有家長一同面試人多些可以壯胆

回覆:直資面試

我仔果陣有間2nd in要家長陪in, 佢即化身雞仔聲(因我係唔會代答的), 我只好比鼓勵佢,叫佢唔洗咁緊張,大聲啲。剛好考官係訓導主任(有名牌+title), in完佢都話呀仔要大膽啲,唔可以太細聲。好彩最後都收左。

我去年同囝囝見了三間直資, 全都是無得一齊見, 分開傾.
囝連平日望住佢都會叫我行遠喲.
‹ 上一主題|下一主題