用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 eye level or 公文式
go

eye level or 公文式 [複製鏈接]

想幫小朋友報數學班,邊個好?請指教
   0    0    0    0

我仔返緊EYE-LEVEL已差不多一年, 一星期一堂, 但會有3-4本練習做, 一本係CRITICAL THINKING, 另外2-3本係計+數, 不停操練(都幾悶), 務求另你一問就知答案. 有時阿仔做到唔想做, 但一問又真係好快答到

Yo2 發表於 16-10-18 16:06
我仔返緊EYE-LEVEL已差不多一年, 一星期一堂, 但會有3-4本練習做, 一本係CRITICAL THINKING, 另外2-3本係計 ...

你仔仔幾大?eye level好似好多功課喎

pekovian 發表於 16-10-20 22:01
你仔仔幾大?eye level好似好多功課喎

借問 是否間間 centre , math 都係一定順次序教 ( 一個level 要做灑 18本練習左右 ? ) 因爲呀女讀左 大半年 都係 好多本連習, 要好多本 才教新野, 但 進度好慢囉⋯ 坦白講, 大人見倒 都悶⋯⋯  critical thinking 就一次只派一本 ⋯  

charmykittyy 發表於 16-10-21 00:39
借問 是否間間 centre , math 都係一定順次序教 ( 一個level 要做灑 18本練習左右 ? ) 因爲呀女讀左 大 ...

做練習一定悶

回覆樓主:

你是讀幾多年級?
點解要補?
我嗰嗰一年級,但20以內加減仲要數手指,有時仲計錯,係咪好吾掂? 噤既情況是否要補下?

我仔都係上eye-level, 我又唔覺得慢喎。暑假先第一次報讀,由兩位數加減開始,而家已經學完三位數加減、單位數乘數,開始學緊雙位乘單位。功課係多,但數學就係要多練習。

回覆 pekovian 的帖子

我仔依家5歲, 上年讀係諗住比佢對數學有個概念, 同埋為小一入學做準備(聽人講有D學校考加減數), 起初佢做得好快好有興趣, 之4就會嫌做黎做去都係加數而喊. 我係暑假停咗個半月, 之後再上返, 佢又OK窩

回覆 CKMmama 的帖子

噤又係, 佢依家唔駛用手指, 一講問都即答到, 真係要多練習.

我個仔由k2學到宜家p.5, 攞幾多本功課係可以同老師商量既, 最多好似係每星期5本(包括 basic thinking and critical thinking), 覺得功課多可以同老師講減少啲, 程度快慢真係因人而異, 如果concept好清楚, 完全明白, 就會快啲, 如果見功課錯好多, 就有機會從做果本功課, 最好就係同老師溝通多啲
‹ 上一主題|下一主題