用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求意見(補習問題)
go

求意見(補習問題) [複製鏈接]

諗咗成個月,去唔去補習,唔知點做好
先講講背景,大女今年三年班,細仔啱啱讀幼稚園,亞女成績一向冇乜大問題,今年學校為咗應付TSA,下午冇咗導修堂,用埋嚟教書,每天返嚟一樣功課都未做(每天大約7樣功課)加上課程深咗,理解時間用多咗好多,每日3:45返到嚟抖一陣就開始做功課,我就出去接細仔放學,返到屋企大約5:00,我會望一望佢d功課,有唔明就留空佢等我得閒就敎佢,之後我就開始整餸準備晚餐,途中我一得閒就會去教下佢,但係由開學到依家都覺得好大壓力,時間好唔夠用,每日都好似打扙咁,想比佢去補習唔好煩,但係又怕亞女好辛苦,可能補完習返到嚟沖涼、食完飯就要準備上床瞓覺,今天溫考試d野搞到好勞氣,送佢去補習嘅念頭又困擾住我
有冇過來人可以比意見

0    0    0    0

回覆:求意見(補習問題)

補習社分操卷,專科,功課等,如對功課及考試有要求,不要靠晒補習,還要孩子同補習 夾不夾的考慮,好彩是小三有很多時間試多幾間

可試下去功課輔導班, 做2個鐘先番屋企再幫佢執執
不過, 補習社良莠不齊, 可能要耐心搵間夾的

回覆樓主:

chole_bb 發表於 16-10-28 01:13
先講講背景,大女今年三年班,細仔啱啱讀幼稚園,亞女成績一向冇乜大問 ...
試下補習囉! 補習逐個月比錢, 有冇改善同效果, 大約3個月左右會睇到, 有改善咪繼續補, 無改善就停, 就再諗其他方法。每個小朋友資質唔同, 家庭背景又唔同, 好難說需唔需要去補習, 所以試下感受下就最好。

brother4 發表於 16-10-28 09:00
補習社分操卷,專科,功課等,如對功課及考試有要求,不要靠晒補習,還要孩子同補習 夾不夾的考慮,好彩是 ...

其實我唔係希望補習令佢成績好d,只係想有人幫佢解決功課上嘅問題,佢自己表示課程深咗好多,老師教嘅野佢好多都一知半解,所以功課上唔係好識做

little_child 發表於 16-10-28 10:59
可試下去功課輔導班, 做2個鐘先番屋企再幫佢執執
不過, 補習社良莠不齊, 可能要耐心搵間夾的 ...

我都知一間好嘅補習社好難求,學校嘅功課輔導班又抽唔到

IloveJJ 發表於 16-10-28 11:52
你既情形我好理解,我都係ftm,我兩個仔,學校都係深,舊細佬都係幼稚園下午班,返到嚟都係5點,大仔都係 ...

多謝你明白我,其實唔到最後一刻都唔想搵補習,但情況越嚟越差,有時趕到功課都冇檢查啱定錯,仲之冇欠交就算,錯咗老師只會比正確答案而唔會解釋錯處,變咗佢唔明嘅地方好似層層疊咁冧上去,加上大女好易分心,細仔放學返到屋企,佢見到細佬就會撩下佢,仲之我一行開佢地兩個就會作反,我就晚晚不停咆(emoji),老公放工返嚟都差唔多八點,想幫都幫唔到,早排都因為亞女d功課嘈咗幾句

回覆 chole_bb 的帖子

如果係搞功课的補習社,我就吾建议你去。因为有吾同的学生,好容易学埋d衰野返黎。盡責的補習社難求,最怕有d吾系点教一味比答案仲C。你的情况我理解,湊兩件又要顧家務,仲要煮晚饭,搞到個人好急燥。如果可以比多少少補習费,请私人上门跟功课+温習,你又可以睇到進度。又或者请番個工人姐姐,幇轻家務煮饭,你可專注教孩子。

kkhon 發表於 16-10-29 02:10
回覆 chole_bb 的帖子

如果係搞功课的補習社,我就吾建议你去。因为有吾同的学生,好容易学埋d衰野返黎。 ...

多謝意見,搵私補都係一個好方法,謝謝你(emoji)

chole_bb 發表於 16-10-28 01:13
先講講背景,大女今年三年班,細仔啱啱讀幼稚園,亞女成績一向冇乜大問 ...
功課班可免則免,有些老師為求快快讓學生做完功課,會直接俾答案佢,全部功課都化晒粧。測驗考試時,家長都未知佢弱係邊度。
要補都盡量補一些比學校advanced嘅課程,能力提高,自己自然搞得掂學校功課,自信心都高d。

IloveJJ 發表於 16-10-29 10:36
其實我都無對功課架,我只係睇佢手冊有無做晒,有就簽名,我唔會叫佢改啱先交的。另外,我係佢瞓咗,我做 ...

其實只有中、常識科我會幫佢檢查,因為亞女好多時都唔明,不過唔知今年係咪呢兩科嘅老師(中、常係同一個miss)教學模式有問題,因為唔止得我女唔明,其他同學情況一樣,我地嘅家長group變咗問功課group

IncyWincySpider 發表於 16-10-31 00:42
功課班可免則免,有些老師為求快快讓學生做完功課,會直接俾答案佢,全部功課都化晒粧。測驗考試時,家長都 ...

明白我都有聽過唔少去補習社嘅壞處,有個同學仔媽咪話佢個仔去補習兩個月之後曵左好多,仲講粗口其實呢兩日我都有問亞女意見,佢話唔想出去補習,但私補佢ok,因為佢話如果補習姐姐教佢早d做完功課可以去公園玩

chole_bb 發表於 16-10-31 01:17
明白我都有聽過唔少去補習社嘅壞處,有個同學仔媽咪話佢個仔去補習兩個月之後曵左好多,仲講粗口:s ...
我覺得就算私補,可以的話,最好做完功課先嚟,只問唔識既嘢,唔係教佢做,否則好易有依賴的。

回覆樓主:

去補習社會養成倚賴習慣,一唔識就舉手間,自己唔會花時間思考

‹ 上一主題|下一主題