用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 唉...我真係好緊張好緊張
go

唉...我真係好緊張好緊張 [複製鏈接]

就爆煲...純呻
bb n班面試今個星期就開始,可能我係新手媽媽,全部野都係第一次,但我bb先1歲鬆d...行路仲係要2個人拖住行,講野方面又一定冇大b咁醒目,成日都驚自己答miss d 問題答得唔好會扣分,影響左呀b入讀機會....
唉....好驚一間都唔中....到時都唔知點算好..............

hppa  relax and cheer up. it will turn out fine  發表於 16-11-1 14:17
   1    0    0    0

我都係好緊張, 有少少失眠, 但諗諗下都預計唔到咁多
做下其他野分散緊張既心情

me too, 希望PN收咗, 4年唔駛煩.
大家加油!

吾洗禁擔心,一切隨緣,咪當玩下playgroup囉。

cutiejayden 發表於 16-10-31 13:20
就爆煲...純呻
bb n班面試今個星期就開始,可能我係新手媽媽,全部野都係第一次,但我bb先1歲鬆d... ...
Relax will have a better result... just the start of the school life.....

and teachers will have different expectation on different age of kids..... they wont request and expect they will know all the answers and do everything correctly.

cutiejayden 發表於 16-10-31 13:20
就爆煲...純呻
bb n班面試今個星期就開始,可能我係新手媽媽,全部野都係第一次,但我bb先1歲鬆d... ...

我有經驗, 送你八個字, “順其自然, 一切隨緣”。
現在才報pn, 幾時驚到小學, 中學, 大學....。見pn班平常心喇! 1歲幾bb根本做唔到什麼, 學校見都係睇下眼緣, bb反應..., 唔駛咁緊張, 加油!

愈緊張愈答得唔好, 放鬆D啦, 就算IN晒之後無OFFER, 都可以寫求位信, 到時好多位放出嚟, 總會有書讀.

就爆煲...純呻

真係放鬆心情!大囡當年入nursery自己好緊張,報咗十間,最後心儀嘅都入唔到。到咗考k1, 心情放鬆,報咗兩間心儀嘅,兩間都中!good luck! 今年輪到細囡考nursery, 繼續放鬆心情,順其自然

樓主放心,除左超明幼係真係專揀超大或大b,真係考小朋友能力外。其他都係睇家長背景同臨場反應、理念多。小朋友既出現只係俾學校睇佢係正常發展既小朋友,唔多考小朋友能力既。

即係話呢,細b考pn,除非小朋友叻到曉飛,否則要賺錢生存既幼稚園都係揀大b先,細b家長照常努力面試,等call waiting(emoji),總有書讀既(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

(唔係發脾氣或放棄,只係上年同中b女in完pn既經驗同感受)

我b未報n班我已經好緊張

回覆樓主:

PN基本上唔需要答問題,我個女21個月都唔係好肯講嘢,仲係越叫佢越唔講添!不過大女嘅過往經驗係:同能力無關!你只要比小朋友入去,投入地參與所有遊戲,玩得開心就得喇。
當個好爸爸

而家巳經好緊張好緊張

幾時緊張到小學中學大學?

cherryttt 發表於 16-11-1 11:10
而家巳經好緊張好緊張

幾時緊張到小學中學大學?

不用太緊張,我女今年插n班仍可以有得選擇(3選1)。2歲班讀的人比幼稚園少,位很夠。除非名校,其實普通2歲班不難入的(好有要求例外)。

回覆 ella_805 的帖子

咦~?我想問下~果陣n班入唔到,咁點樣打算?報playgroup定繼續搵其他學校報n班呢~?
thanks!

多謝你地呀,我會盡量放鬆自己...我係驚自己臨場表現唔好多過bb...
因為我唔會催逼bb做d咩野,反而怕自己答問題答到一舊舊咋~
心入面個答案就係 : 因為鍾意間學校,所以好想可以入讀,有咩鍾意?因為係一間好學校囉><
但硬係覺得咁答就死得咁

cutiejayden 發表於 16-11-1 14:11
回覆 ella_805 的帖子

咦~?我想問下~果陣n班入唔到,咁點樣打算?報playgroup定繼續搵其他學校報n班呢~?

Waiting 時等到一間,不過都唔係自己心儀個間 不過小朋友都讀得好開心

cutiejayden 發表於 16-11-1 14:31
多謝你地呀,我會盡量放鬆自己...我係驚自己臨場表現唔好多過bb...
因為我唔會催逼bb做d咩野,反而怕自己答問 ...
have a look of their website before interview, there should be info to back you up....

cutiejayden  我好努力咁睇緊記入腦中&gt;&quot;&lt;  發表於 16-11-2 17:15

就爆煲...純呻

輕鬆啲,我B係上個月見咗一間, 因為係瞓覺時段,佢脾氣好差, 係老師面前掉玩具

我有解釋, 最後收咗。

但由於比較遠, 但都係心儀, 因姨甥讀過所以試下, 如果in到近屋企當然最好。

我報咗5間。

以我經驗,根本唔係你揀學校,而係學校揀你,而每間學校都有自己收生標準,所以我只好話平常心去面試,當去玩下!加油啊

回覆 cutiejayden 的帖子

N班其實都比較少考家長。
‹ 上一主題|下一主題