用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 心儀津校唔夠分,讀名幼扣門有無幫助?
go

心儀津校唔夠分,讀名幼扣門有無幫助? [複製鏈接]

區內最有名間基督教小學只得20分,好多話20分自行都唔收,如果係名幼profile,會否加分? 定係都要有勁多獎,勁多學術證書先收?
同埋係咪111先大機會? 定係唔好博,讀番有世襲分個間好d? (世襲個間全港排名90幾,區內唔差,但唔係最好)
   1    0    0    0

wcyjessica 發表於 16-12-10 19:08
區內最有名間基督教小學只得20分,好多話20分自行都唔收,如果係名幼profile,會否加分? 定係都要有勁多獎 ...

叩門主要考學術。

名幼通常有印象分加,兩個細路張卷同分,校長揀個名幼都好正常。

但就算普通幼稚園,只要夠叻,當然也可以fight低一個名幼生。

回覆樓主:

但好多人扣門仲難過大抽獎,係咪真?

wcyjessica 發表於 16-12-11 00:20
但好多人扣門仲難過大抽獎,係咪真?

熱門學校叩門位當你10個以內,幾百人爭,同考小一的难度相比基本上無分别

回覆樓主:

咁係咪揀有世襲分,但唔係最好既個間小學好d??

wcyjessica 發表於 16-12-11 20:35
咁係咪揀有世襲分,但唔係最好既個間小學好d??

如果都唔太差,我就唔會選擇搏,除非該年出生率低啦

wcyjessica 發表於 16-12-10 19:08
區內最有名間基督教小學只得20分,好多話20分自行都唔收,如果係名幼profile,會否加分? 定係都要有勁多獎 ...

名幼叩門著數,在於學校揀人call in
‹ 上一主題|下一主題