用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問各位九龍塘區band2頭成績,應該點揀好? ...
go

請問各位九龍塘區band2頭成績,應該點揀好? [複製鏈接]

仔仔係九龍城區band1尾band2頭成績,想報英文中學,可以點揀好?(因阿仔比較有興趣英文,自己話想入英文中學)如報何明華銀禧會否太博?係咪無機會?陳瑞祺喇沙是否唔好的?因好少聽人講呢間!
另外,想問如九龍城區報返入沙田區band1是否可高一線?會否比報九龍城區band1尾更有利?因好似沙田區的band1尾英文中學比九龍城區的選擇較多!

比較中意的學校係~
(九龍城區)何明華銀禧,旅港,邱中
(沙田區)郭德勝,林漢光

好頭痛,真係唔知點揀點排志願好,大家可以比d意見嗎?就以上5間點排好?

elbar  銀禧   發表於 16-12-15 15:43
   0    0    0    0

maggie_c_w_y 發表於 16-12-15 02:42
仔仔係九龍城區band1尾band2頭成績,想報英文中學,可以點揀好?(因阿仔比較有興趣英文,自己話想入英文中 ...
如果仔仔係邊緣人, 自行旅港應該無乜機了。都係留返九龍城區大抽獎吧, 唔好諗住入沙田可以升, 唔跌都偷笑了, 沙田D學校組合唔係想像中咁好的。陳瑞祺因為DSE考得唔係咁好, 所以B1生唔想揀, 不過仔仔係邊緣人, 可以試。反而仔仔大抽獎乙一博一間B1會易好多。

maggie_c_w_y 發表於 16-12-15 02:42
仔仔係九龍城區band1尾band2頭成績,想報英文中學,可以點揀好?(因阿仔比較有興趣英文,自己話想入英文中 ...

你仔仔B1c-B2a,自行階段在"九龍城區"會比女孩子難揀DD,但在大抽獎則機會大增呢!而"沙田區"可供你仔仔選擇的B1c中學會較多,只要你唔介意入去沙田返學就可以了,不過亦要更確定孩子的Banding屬哪?!勝算才可大大提升呢!

@由於近年"沙田區"整體成績都有上升,尤其B1b中學進步更為明顯,
 固整體沙田區小學之實力可能已經相當高,與九龍城區小學差無幾,
 Banding在多年前可能可以看高一線,現在估計不可以了.

@而剩下的B1c嘅(郭得勝),(林漢光)和(鄭榮之)中[郭]會做得好些,
    <林和鄭>成績比較平穏,由於沙田區學位"過剩"現象比九龍城區大,
    比這三所學校強嘅英中亦多,估計區內B1學生會盡量搏B1a-B1b英中,
    固不用理會升跌Banding問題,亦可以一試這三所英中,機會率很高.

@仔仔比較喜歡英文,以B1c-B2a成績,"陳瑞琪"會是必然之選了,雖則,
 近年成績下滑,亦有機會下降到需要開中文班的B2a中中,但來年2017年,
 所收的學生仍會以全英語教學,其實都算係一個難得機會入讀英中.

@如果自行階段報"銀禧"會是太搏,因為你的孩子屬B1c-B2a邊緣人,
    簡介會中校長講到大約有430份自行申請表,你需要籌算下你的申請中,
    在430人裡的(全港成績次弟)會排在哪個位置,從而估算下自己的勝算,
    但是,"銀禧"好特別,應該話她在不同的[境況]會有不同的[特質].
    "銀禧"在自行階段最大被錄條件會是:::B1a-B1b學生.
    "銀禧"在統一派位階段最大機會抽入:::B1b和B1c學生,及少量B2a學生.
    "銀禧"在香港中學文憑考試整體表現:::B1B
    固,越是了解"銀禧"的特質越是容易佈署.

@"旅港"(自行)機會十分微,(大抽獎)企得穏Band1位置機會會大,
 但好需要考慮清楚("焦點")於[機會率]與[苦著讀]的問題.

@"丘中"是好學校,老師關愛亦多,唔太谷幾輕鬆,B1c-B2a學生,
    自行機會參半,大抽獎放得越前越大機會.

@自行或大抽獎可參考選擇:
 九龍城區::陳瑞琪,丘中,銀禧
 沙田 區::郭得勝,林漢光,鄭榮之

希望你找到一所合適的英文中學給仔仔啦!

wongkaka    發表於 16-12-15 17:10

回覆 YmOra 的帖子

多謝你,資料好詳盡,幫左我好多,睇完開始有d方向了!萬分感激^^

maggie_c_w_y 發表於 16-12-15 17:04

多謝你,資料好詳盡,幫左我好多,睇完開始有d方向了!萬分感激^^

若然你"九龍城區"又得,"沙田區"又得就更好啦!可以選擇嘅學校亦多好多,問題係你想搏高少少讀B1c英中吖!還是想合程度可以一開始做(上游)生增加多D(自信心)使仔仔越讀越起勁嘅B2a中學,真是任君選擇.

你的選擇豐富後有:

@自行或大抽獎可參考選擇:
 九龍城區Band1b-1c::陳瑞琪,丘中,銀禧
 沙田 區Band1c     ::郭得勝,林漢光,鄭榮之
 九龍城區Band2a     ::何官
 沙田 區Band2a     ::馬崇,聖若瑟,陳震夏

唔該晒 ~聖若瑟和陳震霞就在我家附近呢!&#128518;

maggie_c_w_y 發表於 16-12-15 17:41

唔該晒 ~聖若瑟和陳震霞就在我家附近呢!&#128518;

咁!唔多唔少你都應該聽聞過她們係不斷進步的B2a中學吧!入得去讀嘅學生都不是輕鬆呢!所以,你需要諗嘅會係想入B1c定係B2a了.

比較想讀1c尾的英中,因仔仔比較中意英文

YmOra  Good呀!目標清晰,就向著B1c英中選擇.  發表於 16-12-15 18:04
‹ 上一主題|下一主題