用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行2間,真心請教憫父,王家爸爸,各位幫忙。謝謝! ...
go

自行2間,真心請教憫父,王家爸爸,各位幫忙。謝謝! [複製鏈接]

阿女在油尖旺就讀,但老師話2次呈分後,區內和他區估計是band 2生,叫我自行博1C學校,油尖旺band 2少選擇,所以我想好好爭取自行機會。

自行一 培道
自行二 聖母書院

九龍塘真光有機會嗎?

另家住黃大仙,大抽獎可能轉回黃大仙抽,
這決定會比留在油尖旺更好嗎?

請幫忙,多謝大家!

憫母  培道>九真>聖母  發表於 16-12-23 08:54
王家爸爸  自行一試九龍塘真光;自行二培道或聖母  發表於 16-12-20 08:56
   0    0    0    0

B2九龍塘真光有機

wongkaka 發表於 16-12-19 22:25
B2九龍塘真光有機

多謝你回覆呀!

聖母和九真都很好

BeBeCat 發表於 16-12-19 23:34
聖母和九真都很好

多謝BeBeCat

一月要交二間自行了,請高人指點。Thanks!

九真好像自行盡收band 1 生先,但女兒在油尖旺和他區是band2,其實是否浪費了一個機會?
真心求教。

GGfiona  如果真是band1生就唔會在自行選九真。  發表於 16-12-25 00:47
憫母  不會, 因為九真係Band 2  發表於 16-12-21 00:14

LAMSUMYAU 發表於 16-12-20 07:03
多謝BeBeCat

一月要交二間自行了,請高人指點。Thanks!
你唔好客氣,有參加12月18日的入學資訊日嗎? 李校長已經講得好清楚詳細。 或者參考吓大家意見如下:[size=45.9796px]http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3397252&extra=page%3D2

BeBeCat 發表於 16-12-20 22:26
你唔好客氣,有參加12月18日的入學資訊日嗎? 李校長已經講得好清楚詳細。 或者參考吓大家意見如下:http:// ...

我有參加呀!只是怕阿女陪跑咋!
感謝您(emoji)

憫母  點會le? Band 2 有機ar  發表於 16-12-23 08:55

LAMSUMYAU 發表於 16-12-20 22:56
我有參加呀!只是怕阿女陪跑咋!
感謝您(emoji)

憫母,多謝寶貴的意見(emoji)

九真校長話今年有60%畢業生入讀degree課程呀! 仲係band 2http://www.edu-kingdom.com/static/image/smiley/default/bb27.gif 學校? 油真都係65%, 似乎不相伯仲呢! 九真講明自行只收band 1 生, 我女band 1c, 我都驚佢唔收呀

smallpig 發表於 16-12-26 00:18
九真校長話今年有60%畢業生入讀degree課程呀! 仲係band 2http://www.edu-kingdom.com/static/image/smiley/ ...
我想問九真校長係簡介會講過D咩呢?係邊年有60%學生入讀degree(計唔計海外先?)
始乎佢公佈既資料,有誤導既成份

smallpig  佢用powerpoint show 成績, 寫住 JUPAS degree offers about 60%, getting degree offers about 73%, getti   發表於 16-12-28 00:31
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 smallpig 的帖子

簡介會其實只係一個俾學校用嚟sell自己既show, 想瞭解多D學校一定唔可以懶, 至少要睇吓佢地既校務報告

http://www.ktlms.edu.hk/data/doc/share-file/school_documents/2013_2014/2012-13_SchoolReport.pdf#27

http://www.ktlms.edu.hk/data/doc/share-file/school_report/2013-14_School-Report.pdf#20

http://www.ktlms.edu.hk/data/doc/share-file/school_report/2014-15_School-Report.pdf#19

http://www.ktlms.edu.hk/data/doc/share-file/school_report/2015-16_School-Report.pdf#21

畢業年度

3322率

聯招學位

聯招學士學位

本地學士課程比例

專上課程比例 (本地+海外)

學士課程比例 (本地+海外)

主科4+率

主科2+率

2012-2013

<=38%

95.00%

38.00%

~34%/~20%/~34%/~42%

~98%/100%/~91%/~98%

2013-2014

<=37%

97.00%

37.00%

~33%/~14%/~30%/~40%

~98%/~98%/~92%.~99%

2014-2015

73.00%

61.20%

58.20%

>=58.2%

100.00%

75.00%

~48%/~29%/~43%/~46%

100%/100%/~94%/~99%

2015-2016

67.00%

54.20%

<=65.2%

88.80%

65.20%

~37%/~36%/~28%/~38%

~99%/100%/~90%/100%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

咁呢兩年確係提升咗喎!好過好多band 1c 中學

smallpig 發表於 16-12-28 14:49
唔係馬? 點提升?今年第一年開始部份科目用英文考即退步la!  英國文學先至死得慘慘豬

smallpig 發表於 16-12-28 14:49

希望"九真"可以不斷繼續努力更上一層樓呢!由於"九真"近年成績不斷進步,我校孩子們亦多人選她為首選了,校長也大讚"九真校長"好愛學生和有心攪好學校,所以好認同"九真"好過一些B1c英中呢!

smallpig 發表於 16-12-26 00:18
九真校長話今年有60%畢業生入讀degree課程呀! 仲係band 2http://www.edu-kingdom.com/static/image/smiley/ ...
間間學校自行都想收B1生啦。老實講, 如果我小朋友係九龍城區既B1, 自行時我係絕對唔會揀九真。不過, 如果係邊緣人, 為咗保險, 可能會揀做自二。其實學校只得報名學生個排名次序, 除咗佢自己學校, 學校只能憑經驗區分學生係唔係B1, 當然, 幾百個報名學生入面, 總應該揀到幾十個B1的。放心, 想讀就去試吧。

smallpig  謝謝你的意見.  發表於 17-1-2 23:56

little_yolky 發表於 16-12-30 12:21
間間學校自行都想收B1生啦。老實講, 如果我小朋友係九龍城區既B1, 自行時我係絕對唔會揀九真。不過, 如果係 ...

我都會認為"企得好穏"嘅B1c學生會選一所實至名歸嘅Band1英中,我校年年都總會有幾位小女孩總是在英文科僅僅攞個"B",即僅僅有84分成績,無論媽咪或小女孩都對全英環境懼怕讀不來,但是,老師已說明孩子屬於B1c學生,結果年年有人搏到B1c英中,亦有人搏唔到滾到好後,而懼怕讀不來的又五五波覺得孩子是B1c生,又知道孩子一定能夠應付到"九真"課程的就保保守守選擇"九真"為首志願了,亦順順利利入讀"九真",這就是我一直認為"九真"會在自行收下B1c學生的原因之一呢!其實,媽咪們好清楚自己個孩子的實力,有些實力就正正站在(知道有B1c實力,但怕全英的壓力),如果選一所B1c-B2a向上進步嘅"九真"會是((實力配實力)),完全的匹配呢!

"九真"距離B1c英中只差一班圍數18人的中文班而矣!

little_yolky 發表於 16-12-30 12:21
間間學校自行都想收B1生啦。老實講, 如果我小朋友係九龍城區既B1, 自行時我係絕對唔會揀九真。不過, 如果係 ...

其實學校根本唔需要理會邊個係B1定B2,只需要根據排名選最前嘅學生,再以面試表現adjust下部份排名,就自然可以收得到最理想嘅一批學生!

little_yolky  我都覺得佢哋係咁做。  發表於 17-1-3 10:56

Band5 發表於 16-12-30 23:54
其實學校根本唔需要理會邊個係B1定B2,只需要根據排名選最前嘅學生,再以面試表現adjust下部份排名,就自 ...

想請問各位:小女是band 2, 即是培道和聖母書院較有機會自行入到?另培道真的是無叩門位嗎?
謝謝!

LAMSUMYAU 發表於 16-12-31 08:14
想請問各位:小女是band 2, 即是培道和聖母書院較有機會自行入到?另培道真的是無叩門位嗎?
謝謝!
...
可能同出生率有關, 前幾年學校係話明無叩門位了。

LAMSUMYAU 發表於 16-12-31 08:14
謝謝!
...

呢兩間都係好學校,我估佢地都係主要收band 2學生,最大差異係聖母書院多啲用英文教,而培道多啲用中文教,所以好睇小朋友既語言能力。
‹ 上一主題|下一主題