用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請大家賜教
go

請大家賜教 [複製鏈接]

九龍城區老師話亞女係BAND 2 , 我問老師考全級幾多, 佢答我中間(即係60/128) , 自行想試聖母玫瑰會唔會太博? 亞女有直屬中學做BACKUP, 但亞女都幾鍾意聖母玫瑰, 所以想試試, 煩請大家賜教
   0    0    0    0

回覆:請高人賜教

不是高人,如自己會一鳥在手,好過百鳥。。。先入番直屬中學,再叩門聖母,相反自行不選直屬先,自行决宅失敗,中央派得差,直屬又不肯收番,就。。。

引用:九龍城區老師話亞女係BAND+2+,+我問老師考

原帖由 Eaton 於 16-12-30 發表
九龍城區老師話亞女係BAND 2 , 我問老師考全級幾多, 佢答我中間(即係60/128) , 自行想試聖母玫瑰會唔會太博 ...
自行聖玫,應該陪跑。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

brother4 發表於 16-12-30 11:36
不是高人,如自己會一鳥在手,好過百鳥。。。先入番直屬中學,再叩門聖母,相反自行不選直屬先,自行决宅失 ...
即是自行揀返直屬?

Eaton 發表於 16-12-30 11:53
即是自行揀返直屬?
你唔駛聽佢講, 直屬係乙部大抽奬揀乙一就得。BTW, 你真係陪跑多, 但唔去跑, 就連陪都無得陪。你間直屬可以收返晒所有B2生嗎? 如不可以, 自二填直屬LOL, 直屬係B1? 或可以自二揀間易D既。

little_yolky 發表於 16-12-30 11:59
你唔駛聽佢講, 直屬係乙部大抽奬揀乙一就得。BTW, 你真係陪跑多, 但唔去跑, 就連陪都無得陪。你間直屬可以 ...
我直屬係B1A-B , 會預留85個位俾小學生, 咁老師話BAND1-2既學生都會收既, 至於聖母玫瑰我都知係陪跑, 但我都想去試下, 唔試既話機會都無嘛

Eaton 發表於 16-12-30 12:15
我直屬係B1A-B , 會預留85個位俾小學生, 咁老師話BAND1-2既學生都會收既, 至於聖母玫瑰我都知係陪 ...

如果係B1A-B既直屬中學, 無理由收得晒B2喎, 跳船既人應該唔多架? 因為如果唔夠位, B2生係要靠運仔架。如果過去都係收得晒, 咁自行咪放膽去囉, 乙部仲可以填返直屬。

little_yolky 發表於 16-12-30 12:23
如果係B1A-B既直屬中學, 無理由收得晒B2喎, 跳船既人應該唔多架? 因為如果唔夠位, B2生係要靠運仔架。如果 ...
舊年就收得哂呀, 老師話直屬會收返亞女, 但老師知我想揀聖母玫瑰就同我講, 同直屬都差唔多點解唔揀返直屬, 所以我而家好亂唔知點算好

Eaton 發表於 16-12-30 12:29
舊年就收得哂呀, 老師話直屬會收返亞女, 但老師知我想揀聖母玫瑰就同我講, 同直屬都差唔多點解唔揀返直屬,  ...
咁你自行有二個機會丫嘛, 咪一個直屬, 一個聖母囉。

little_yolky 發表於 16-12-30 12:31
咁你自行有二個機會丫嘛, 咪一個直屬, 一個聖母囉。
重點就係呢度喇...去聽直屬簡介會時校長講話自行唔會收小學生

Eaton 發表於 16-12-30 12:35
重點就係呢度喇...去聽直屬簡介會時校長講話自行唔會收小學生
咁你班主任都好得意, 中學話自行唔收小學部學生, 咁人哋自行緊要揀另一間啦。

little_yolky 發表於 16-12-30 12:40
咁你班主任都好得意, 中學話自行唔收小學部學生, 咁人哋自行緊要揀另一間啦。 ...
係囉...好得意呀! 猛叫我揀返直屬, 我同佢講有件咁既事, 佢話唔知無聽過, 搞到我地班家長勁亂, 但又叫我地有意申請直屬既, 係下星期要交返表格返去俾學校

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-12-30+12:31

原帖由 Eaton 於 16-12-30 發表
好多有直属小學的中學自行多數唔會揀自己友先,因為自行得幾十個位,有自主權揀學生,梗係想呢round盡收全港小學精英先啦。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Eaton 發表於 16-12-30 12:43
係囉...好得意呀! 猛叫我揀返直屬, 我同佢講有件咁既事, 佢話唔知無聽過, 搞到我地班家長勁亂, 但又叫我地 ...

民生?

happynewyear16 發表於 16-12-30 13:00
民生?
不是

Eaton 發表於 16-12-30 12:35

很耐,很耐,之前聽聞「聖小,不喜歡聖幼,聖中,亦不喜歡聖小,派位入、抽入另計,總之叩門沒有優勢」!唔知道今時今日仲係唔係這樣!
這是之前傳聞,而家有冇改就唔知道啦!

回覆:請大家賜教

聖加?

Eaton 發表於 16-12-30 11:11
九龍城區老師話亞女係BAND 2 , 我問老師考全級幾多, 佢答我中間(即係60/128) , 自行想試聖母玫瑰會唔會太博 ...
只要乙1填直屬已是入硬,自行1考聖玫可以令自己無悔。不用煩惱

Cat108 發表於 16-12-30 13:20
很耐,很耐,之前聽聞「聖小,不喜歡聖幼,聖中,亦不喜歡聖小,派位入、抽入另計,總之叩門沒有優勢」! ...
而家個傳聞都係咁傳......

chun媽 發表於 16-12-30 15:41
聖加?
不是
‹ 上一主題|下一主題