用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行只報一間, 會否太冒險?
go

自行只報一間, 會否太冒險? [複製鏈接]

因只得一間心儀-本區.
如自行唔收, 想留多一次機會大抽獎.

4    0    0    0
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

d2343130 發表於 17-1-5 18:04
因只得一間心儀-本區.

冇話冒吾冒險,不過少左一個機會,我自己就會再選間進取d, 入到當bonous, 吾得就去抽奖

又可以咁講,如果自行夾硬揀,入咗冇得係乙一博

因只得一間心儀-本區.

唔可以說是"冒險",只可以說"未盡用"每個階段的入學機會而矣!亦"未有製造"叩門機會而矣!若然可增加多間自行目標,叩門也多一間機會呢!可考慮揀間比心儀中學高D嘅中學,入咗都唔會後悔的試試.

ptm    發表於 17-1-7 16:31

回覆 optman88 的帖子

就是想多抽獎一次機會.

王家爸爸  邊區?  發表於 17-1-6 10:10
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

回覆 YmOra 的帖子

本區無他選,附近區亦無, 如跨遠D區, 收咗但返學個幾鐘, 我自己都唔想返學了. 所以第二選, 仲有10日想吓.

YmOra  明白到自1係最心儀係唔想再選自2,不過你若然想聽多D其他人嘅意見就需要詳細多DD了.   發表於 17-1-6 14:42

因只得一間心儀-本區.
如果兩軒B1生,自行只報QC,大有人在。

d2343130  但我的,不是軒小.  發表於 17-1-6 14:45

YmOra 發表於 17-1-5 18:17
唔可以說是"冒險",只可以說"未盡用"每個階段的入學機會而矣!亦"未有製造"叩門機會而矣!若然可增加多間自行 ...

借樓主po一問,

自行揀A校和B校,
A校: 本區,B1A,男女校,估計自行收機會頗大。
B校: 他區,返學大約要一小時,傳統男校,應該不是B1A,但自行應該只會收B1A學生,入到信心一半半。

阿仔心儀A校,A校有同學仔一齊揀,見到小學既師兄師姐話唔太多功課,成日都記住哩點。
參觀B校後都好喜歡,主要因校舍大,多野玩。

阿媽想自行一B校,自行二A校,因覺得入到B校,對成長和個人發展都有另一番經驗,而且讀男校對學業競爭較男女校公平。
阿仔想自行一A校,原因上面已講。

經商量後,阿仔都肯揀B校先,但我看得出佢想入A校多D。

我應該點作這決定,
1)自行一A校,自行二B校
2)自行一B校,自行二A校
3)自行一A校,自行二唔揀

求賜教。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 17-1-6 10:09
如果兩軒B1生,自行只報QC,大有人在。

我估樓主小朋友應該係讀緊有直屬或聯繫小學
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

sammag 發表於 17-1-6 11:39
借樓主po一問,

自行揀A校和B校,
我會專重孩子意願先,自行一A,自行二B。讀書果個係小朋友自己非家長,而且要讀6年,有fd一齊又近屋企又是1A校又大機會入,諗唔倒咩原因唔揀先,如果1A校最终落空,亦證明小朋友未夠人強,入自行二都冇問題啦。

引用:Quote:YmOra+發表於+17-1-5+18:17+唔可以說

原帖由 sammag 於 17-01-06 發表
借樓主po一問,

自行揀A校和B校,
拖住佢先,話A校放自行1係未必收,到時收左已神仙過海。且,小朋友當然想同朋友仔一齊升中學,開左學就會慣,除非係超慢熱人士 ~~~

sammag  我都有咁講過,但佢好醒,識得駁話如果收左咁咪讀唔到A校。  發表於 17-1-6 14:13

引用:Quote:原帖由+sammag+於+17-01-06+發表借樓

原帖由 mcl203 於 17-01-06 發表
拖住佢先,話A校放自行1係未必收,到時收左已神仙過海。且,小朋友當然想同朋友仔一齊升中學,開左學就會慣 ...
寫錯,係放B校係自行1 ~~~

借樓主po一問,

自行揀A校和B校,
點解A校係B1A, 但有信心收既機會大, 但B校唔係B1A, 但信心只係一半半?

係我我會放A校自行一, B校自行二。

我暫時參觀過既學校, A校係B1A, 阿女係完全唔會考得入, 但佢好鐘意, B校B1B-C, 我哋兩個都鐘意, 阿女應該入到。即使係咁, 我諗我都會豪個自行一俾阿女考A校, 唔試過佢唔心熄。

d2343130  如果兩間都接受, 咁樣報好合理.  發表於 17-1-6 14:45
sammag  但我同你相反,如果我豪比佢,咁同我放棄揀B校冇咩分別。  發表於 17-1-6 14:14
小時了了  豪個自行一俾阿女考A校, 唔試過佢唔心熄  發表於 17-1-6 13:52

引用:Quote:sammag+發表於+17-1-6+11:39+借樓主p

原帖由 little_yolky 於 17-01-06 發表
點解A校係B1A, 但有信心收既機會大, 但B校唔係B1A, 但信心只係一半半?

係我我會放A校自行一, B校自行二。
我估B校係九華 ~~~

sammag  係九華,所以我好想擺自行一。  發表於 17-1-6 14:15
little_yolky  九華真係唔錯喎。  發表於 17-1-6 13:38

阿媽想自行一B校,自行二A校,因覺得入到B校,對成長和個人發展都有另一番經驗,而且讀男校對學業競爭較男女校公平。
阿仔想自行一A校,原因上面已講。
其實阿仔先係渣fit人,就算你決定自行一B校又如何? 阿仔hea考B校,咪又係盞攪

sammag  佢都算聽道理,佢係妥協左,應該唔會hea in ,但我個心有d un 住。  發表於 17-1-6 14:16

小鹿揀學校 發表於 17-1-6 13:35
其實阿仔先係渣fit人,就算你決定自行一B校又如何? 阿仔hea考B校,咪又係盞攪
...
咁唔好同佢講A校機會大, 同埋唔同佢講邊間一邊間二, 要佢兩間都全力以赴, 做到最好。

引用:Quote:小鹿揀學校+發表於+17-1-6+13:35+其

原帖由 little_yolky 於 17-01-06 發表
咁唔好同佢講A校機會大, 同埋唔同佢講邊間一邊間二, 要佢兩間都全力以赴, 做到最好。 ...
佢自己都知A校機會大,因已有推薦位。而B校係傳統名校,拿B1A 成績都唔係易入。

YmOra  原來,你講嘅B校係九華,九華功課都係一樣少,正是你囝囝喜歡.  發表於 17-1-6 15:36

回覆 sammag 的帖子

我同仔都有這情况,我喜欢A校多d想放自行一,但仔就喜欢B校多d有同学仔一齊入同近屋企。好多人叫我A校填自行一,我也试过解释比仔聽我点解揀A校先,但仔都係话入B校会更开心。書係佢入去讀,做阿媽都係想佢开心返学投入学习。所以我最后都係尊重阿仔的選擇填B校第一,A校第二。

回覆 little_yolky 的帖子

依家d细路一d都吾傻呀,仔要我填完表比佢睇吾准撕开住。如果我隔硬黎,搞到少爺吾开心影响面试又係攬炒!

kkhon 發表於 17-1-6 14:00
回覆 little_yolky 的帖子

依家d细路一d都吾傻呀,仔要我填完表比佢睇吾准撕开住。如果我隔硬黎,搞到少爺 ...
咁醒既? 我都同阿女講, 間學校成績太好, 就算大抽獎入到都追死佢, 點知佢話:咁咪俾D心機囉。但係, 呢個世界唔係乜嘢都係俾心機就做到丫嘛。

kkhon  到時你囡囡可能話要自己填吾比你掂呀  發表於 17-1-6 14:16
‹ 上一主題|下一主題