用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行只報一間, 會否太冒險?
go

自行只報一間, 會否太冒險? [複製鏈接]

YmOra 發表於 17-1-5 18:17
唔可以說是"冒險",只可以說"未盡用"每個階段的入學機會而矣!亦"未有製造"叩門機會而矣!若然可增加多間自行 ...

借樓主po一問,

自行揀A校和B校,
A校: 本區,B1A,男女校,估計自行收機會頗大。
B校: 他區,返學大約要一小時,傳統男校,應該不是B1A,但自行應該只會收B1A學生,入到信心一半半。

阿仔心儀A校,A校有同學仔一齊揀,見到小學既師兄師姐話唔太多功課,成日都記住哩點。
參觀B校後都好喜歡,主要因校舍大,多野玩。

阿媽想自行一B校,自行二A校,因覺得入到B校,對成長和個人發展都有另一番經驗,而且讀男校對學業競爭較男女校公平。
阿仔想自行一A校,原因上面已講。

經商量後,阿仔都肯揀B校先,但我看得出佢想入A校多D。

我應該點作這決定,
1)自行一A校,自行二B校
2)自行一B校,自行二A校
3)自行一A校,自行二唔揀

求賜教。

引用:Quote:小鹿揀學校+發表於+17-1-6+13:35+其

原帖由 little_yolky 於 17-01-06 發表
咁唔好同佢講A校機會大, 同埋唔同佢講邊間一邊間二, 要佢兩間都全力以赴, 做到最好。 ...
佢自己都知A校機會大,因已有推薦位。而B校係傳統名校,拿B1A 成績都唔係易入。

YmOra  原來,你講嘅B校係九華,九華功課都係一樣少,正是你囝囝喜歡.  發表於 17-1-6 15:36

little_yolky 發表於 17-1-6 14:17
咁如果A校你覺得佢讀得嚟, 你咪由得佢囉。

A校佢應該讀得黎,只係我覺得既然有機會條件試B校,
點解唔把握機會,讓自己過一個與別不同的中學生涯呢?
佢現在還小,未太明白兩間學校比到d 咩唔同既野佢。

佢哩兩日已經冇再堅持話要A校擺自行一,都妥協左,
但我想再諗真D我應該點處理。

little_yolky 發表於 17-1-6 14:40
可能, 阿仔佢係諗埋第二時個DSE成績呢, 可能佢心諗:係阿媽你未諗得通透。

如果覺得佢讀得掂, 我會 ...

佢初初係揀B校最鍾意,去完A校就改變主意,佢其中一個理由就係話,
佢怕佢自律唔夠,第日入唔到大學,佢要入大學,所以都係唔揀,寧願揀一間谷既。

Ivankwok2009  恭喜你,有個叻仔。咁仲使乜諗!1A,2B  發表於 17-1-6 17:29

WinnieCatCat 發表於 17-1-6 15:25
我都估B校係九華。
不如你試下換個角度,諗下A校其實係咪真係冇B校噤多姿多彩。A校應是地區名校如林護之類 ...

謝謝你既分享,好值得我參考及思考。
我仔平時放學去課托做功課和溫習,我放工六七點就接佢,通常都做妥晒,
返到屋企多數都係自由時間,係有時要小測或考試前,就會叫佢拎d補充做下,
當然佢唔會主動自己話要做,但我提佢佢都會做。
自律可能未得,只能做到他律。
而自學能力佢應該ok,因為佢好喜歡閱讀,很多新知識都係佢自己睇書學返黎。

佢原先係揀B校的,在改變主意時,佢同我講佢怕自己唔夠自律,第日入唔到大學,
佢話佢要入大學,甚至要拿獎學金去外國讀大學,所以佢都係唔揀B校,揀另一間DSE成績亮麗既學校。

little_yolky 發表於 17-1-6 16:35
其實你囝囝已經好清楚表達咗佢既諗法, 仲係下下到point, 唔係人云亦云。你應該好欣慰, 你可以放心俾佢自己 ...

但咁樣又算唔算係佢逃避培養自律既表現呢?

little_yolky 發表於 17-1-6 16:53
sammag  睇到你哩個回PO我鼻子眼睛一紅  發表於 2 分鐘前
生活上很多野佢仲好幼稚和倚賴,佢只有對佢讀大學既決心堅定。

引用:Quote:sammag+發表於+17-1-6+17:10+生活上

原帖由 little_yolky 於 17-01-06 發表
男仔丫嘛。咁細個已經有目標已經是十分難得了, 記得我當年都係小學立志要讀大學的。

我又諗起我細女, 佢生 ...
相信你女好快會身體力行去實踐她的理想!

引用:Quote:little_yolky+發表於+17-1-6+16:53+s

原帖由 Ivankwok2009 於 17-01-06 發表
我仲嘆氣都冇機會,就斷氣。3個月後DSE,仲hea緊!
我又何嘗唔係擔心我仔會有頭威冇尾陣

回覆:自行只報一間, 會否太冒險?

對唔住樓主,騎刧左你層樓。
如果別無他選,只有一間,非君不嫁,我都會只報一間。完全唔冒險,搏埋統一派位先係上策。
又或者可以好似其他 jm 所建議,自行二填一間越級神校,搏到既放炮仗慶祝,搏唔到都唔會失望。

d2343130  而且好運收佢, 日後返學路途就金啦.  發表於 17-1-6 18:18
d2343130  OK的, 大家都係有難處順個便.
應事主要求, 重點出擊, 因佢唔想去神級學校,讀得辛苦又可能變包尾, 而且好運   發表於 17-1-6 18:17

引用:想請教一下大家,係唔係自行二收左就冇得叩

原帖由 Ananbb 於 17-01-07 發表
想請教一下大家,係唔係自行二收左就冇得叩門自行一的學校呀?謝謝🙏 ...
唔會,叩自行一獻誠意。雖然自行一面試時沒有取錄,但到七月時,孩子可能有另一番表現,都唔係冇可能架。

引用:回覆+sammag+的帖子 現在距離面試還有兩個

原帖由 山海兒女 於 17-01-07 發表
回覆 sammag 的帖子

現在距離面試還有兩個月,我會先自行一B校,自行二A校。之後同呀仔講,考慮多兩個月, ...
請問今年FUN DAY 係咪11/2?

山海兒女  Yes  發表於 17-1-7 19:10

引用:Quote:WinnieCatCat+發表於+17-1-6+15:25+

原帖由 optman88 於 17-01-07 發表
同意,如果小朋友唔太自律,去到九華係會多個隱憂。
真心請教,怎樣的表現可以界定為不自律呢?

‹ 上一主題|下一主題