用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 14年11月尾細仔,明慧PN AM vs 蘇浙K1 AM , 應做大B還是 ...
go

14年11月尾細仔,明慧PN AM vs 蘇浙K1 AM , 應做大B還是細B? [複製鏈接]

2014 年11月尾出世的細仔,現時只講到少量 full sentences, 但學習能力幾好,較活潑,仲未介片。老公覺得應俾阿仔讀明慧PN 做大B,自信心會好d,但我又想俾阿仔照讀蘇浙K1,都有點驚跟唔到。
想聽下多㸃意見,再決定。
   0    0    0    0

男仔,若果是細仔,言語能力不是太强,有機會的話,最好做大B,打好基礎。

最好今年9月先讀明慧PN, 今年年尾再考K1, 例如高主教、KCS、RHS、聖大等

今年都考到KCS K1 上午,遲1年再考1次機會都大。

Soo2011 發表於 17-1-9 11:39
2014 年11月尾出世的細仔,現時只講到少量 full sentences, 但學習能力幾好,較活潑,仲未介片。老公覺得應 ...

我會揀做細仔先,讀住一年睇下點,邊讀邊考其他龍幼/名幼K1,考唔到或者覺得仔仔跟得上就照升K2. 蘇淅 vs 明慧我一定揀蘇淅

。。。。

小朋友現就讀nursery?  若有的話,不防問問老師小朋友的進度才作決定吧!若讀緊蘇浙N班,升K應該都好快適應

K1當 pn 讀看進展再決定

回覆 TYBB1 的帖子

小朋友啱啱插左班讀PN, 仲未睇到學習進度,但返學兩天已適應,仲好喜歡返學。估計要過一排先問到老師。

仲有小朋友唔係讀緊蘇浙PN, 但都是英普幼兒園。蘇浙PN 冇校巴,所以冇報他的PN.

Soo2011 發表於 17-1-10 15:17
仲有小朋友唔係讀緊蘇浙PN, 但都是英普幼兒園。蘇浙PN 冇校巴,所以冇報他的PN. ...

兩間都留位先,再看看學習進度,5月交大訂前最後決定。

仲有小朋友唔係讀緊蘇浙PN, 但都是英普幼兒園。蘇浙PN 冇校巴,所以冇報他的PN. ...

男仔細B最好多讀一年,打好基礎,either PN or K1, 個人認為您最好聽您老公的那個建議。

今年下半年,再考K1, 名校及其他不錯的學校,多報幾間,多手準備,最壞的情況下下年都可讀一間不錯的學校K1。

gloomy1115 發表於 17-1-9 11:55
我會揀做細仔先,讀住一年睇下點,邊讀邊考其他龍幼/名幼K1,考唔到或者覺得仔仔跟得上就照升K2. 蘇淅 vs  ...

同意, 我個都係11月細仔, 學習能力好, 會比佢讀K1. 我覺得學校比得offer係覺得小朋友適合

我小朋友都係11月尾細仔,我都照比佢讀K1觀察吓佢嘅能力

Soo2011 發表於 17-1-9 11:39
2014 年11月尾出世的細仔,現時只講到少量 full sentences, 但學習能力幾好,較活潑,仲未介片。老公覺得應 ...

Kcs較好,因為班上有大仔大女學習,先學得更多,更快。

竟然有K1am offer,就比信心小朋友去嘗試。

可以讀住KCS K1, 再觀察,同時再報定 18-19 K1. 細仔讀多一年K1 都無所謂

上星期五最後都去左注冊蘇浙K1 ,因為阿仔都幾喜歡跟大哥哥大姐姐玩,會觀察多五個月先,睇下仔仔到時進度如何。
但如果小朋友真係讀左K1,到時發覺進度跟得唔好,然後俾他repeat 一年K1, 小朋友咁細會不會察覺自己是repeat 學生,因而影響他之後的自信心?
我最擔心呢一㸃!

Soo2011 發表於 17-1-16 11:51
上星期五最後都去左注冊蘇浙K1 ,因為阿仔都幾喜歡跟大哥哥大姐姐玩,會觀察多五個月先,睇下仔仔到時進度 ...

不會影響自信心,到時會轉校去新環境

回覆 dreamdream081 的帖子

你的意思是指學校多數唔俾repeat 定是家長最好自己幫小朋友轉校會好㸃?
‹ 上一主題|下一主題