用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行煩惱
go

自行煩惱 [複製鏈接]

亞囡是東區Band 1A學生,我和她心儀的中學是BPS 及嘉諾撒書院。本人打算自行首選BPS,次選嘉諾撒。但囡比較想入BPS.....大家會否同意我們自行只選BPS,若不被取錄,便在統一派位搏抽入BPS???  本人認為統一派位是靠運氣,這刻擔心最後2間心儀中學也抽不到!(emoji)

elbar  煩   發表於 17-1-10 09:12
   5    0    0    0

謝瓜瓜 發表於 17-1-9 23:51
亞囡是東區Band 1A學生,我和她心儀的中學是BPS 及嘉諾撒書院。本人打算自行首選BPS,次選嘉諾撒。但囡比較 ...

如果係咁,自行我會揀BPS同英華女校,再係乙一揀BPS……反正自行二你想唔用,咁試下英華女校都好呀!……自行二唔用,我會覺得好可惜……

王家爸爸  其實瑪利曼、聖保祿中學都可能考慮  發表於 17-1-10 11:31

bb560 發表於 17-1-10 09:57
如果係咁,自行我會揀BPS同英華女校,再係乙一揀BPS……反正自行二你想唔用,咁試下英華女校都好呀!…… ...

謝謝你意見!但亞囡只喜歡BPS 和 嘉諾撒書院這2間女校。我們沒有打算跨區返學,所以從來沒有考慮報英華。若自行只放BPS, 抽獎再填它甲一乙一,不知有沒有機會(emoji)

亞囡是東區Band 1A學生,我和她心儀的中學是BPS 及嘉諾撒書院。本人打算自行首選BPS,次選嘉諾撒。但囡比較 ...
一D都唔煩!

唔好諗住浪費所以用埋自2, 識揀一定係自1BPS/乙1BPS, 否則你浪費乙入BPS既機會

其實唔少人都係咁做, 只一心一意用自1, 不用自2. 又或者試一間差不多LEVEL OR更高的.

既然BPS同嘉諾撒都鍾意,你填BPS、嘉諾撒,一定入到是但一間鍾意既,點解需要煩?

王家爸爸 發表於 17-1-10 11:29
既然BPS同嘉諾撒都鍾意,你填BPS、嘉諾撒,一定入到是但一間鍾意既,點解需要煩? ...

因為亞囡較想入BPS...

謝瓜瓜 發表於 17-1-10 11:34
因為亞囡較想入BPS...
1A 學生, 最大機會入 BPS (或其它學校) 一定是
自行一: BPS
甲一: BPS
乙一: BPS

自行二: 入了不後悔選入的學校, 會後悔便不塡/不報/ 不in

甲二, 乙二: 接受不完美的 2nd choice

無得亦不用煩!

2jkidsfather 發表於 17-1-10 12:01

謝謝你的意見!其實我2間也喜歡,入其中一間也OK的。
只是亞囡比較喜歡BPS,因為簡介會那天,她見到BPS校舍好大,校長及老師好nice。
此刻,只是擔心不夠運氣,怕自行報了唯一的BPS不被取錄,統一又抽不到頭1、2志願.....
若自行二選嘉諾撒,我相信囡被取錄的機會很大,這樣我便不用擔心大抽獎結果。

ALARMCLOCK 發表於 17-1-11 21:31
回覆 謝瓜瓜 的帖子

相信妳是擔心自行二放了嘉諾撒而又入到便會錯失統一入最心儀的BPS的機會。但如果不放 ...
有冇可能唔去I n都會被收?

ALARMCLOCK 發表於 17-1-11 21:31
回覆 謝瓜瓜 的帖子

相信妳是擔心自行二放了嘉諾撒而又入到便會錯失統一入最心儀的BPS的機會。但如果不放 ...

同區不是不可叩門?就算可叩門,但自行交左表吾去in,學校點會比機會你叩門?這個提議吾可行吧!

謝瓜瓜 發表於 17-1-11 23:44
同區不是不可叩門?就算可叩門,但自行交左表吾去in,學校點會比機會你叩門?這個提議吾可行吧!
...

還有要考慮樓主囡囡嘅小學是否強學校,加上夠唔夠本錢去曬料俾學校(指校內成績/比賽/課外活動--整個package)。如有信心個package 靚仔,既然係B1A, 俾我會博盡BPS (自行1 only)。如派衰左,至多到時「立」定portfolio 去叩乙一bps/乙二canossa 門。唔係就會出現俾呀囡排名差既同學都入到bps, 但自己囡為求穩入而入左次心儀嘅學校。(另,既然b1A, 可以試下自行1 bps/ 自行2 mms, 不過如阿囡堅持唔喜歡後者就另計啦)

suzuki12 發表於 17-1-12 00:36
還有要考慮樓主囡囡嘅小學是否強學校,加上夠唔夠本錢去曬料俾學校(指校內成績/比賽/課外活動--整個packa ...

嘉諾撒書院是亞囡小學的聯繫中學,所以自行二選它可以説是穏入。若不是亞囡想試BPS,自行選書院是最好不過,因為這樣便不用擔心統一派位結果了。現在為了尊重亞囡意願,唯有搏下BPS。我的煩惱是....之前講過,怕BPS不被取錄,統一不夠運抽不到嘉,就不知怎算,因我們仍未想到第三間心儀中學....

謝瓜瓜 發表於 17-1-12 07:29
嘉諾撒書院是亞囡小學的聯繫中學,所以自行二選它可以説是穏入。若不是亞囡想試BPS,自行選書院是最好不過 ...
過去的數據, 嘉諾撒書院的聯繫位是否不能盡收學校的B1學生? 如是, 咁唯有自行一BPS, 自行二聯繫了, 咁同阿女講, 如果自行BPS唔收, 都無辦法。

謝瓜瓜 發表於 17-1-12 07:29
嘉諾撒書院是亞囡小學的聯繫中學,所以自行二選它可以説是穏入。若不是亞囡想試BPS,自行選書院是最好不過 ...

自一, 甲一庇
乙一嘉抽聯位

BSCYL 發表於 17-1-12 08:35
自一, 甲一庇
乙一嘉抽聯位
因為嘉諾撒係大抽獎階段會收B2生,所以無必要乙一揀嘉諾撒書院,最好既做法應該係111小白菜。

孩子屬於B1a成績,無論"自行或叩門"都比較易少少掌握,話晒都係睇囡囡的表現而決定取錄與否,因為成績已經有所肯定了,我會建議以下選擇:

自1:庇
甲1:庇,甲2:嘉
乙1:嘉

自1只報"庇"是為求增入讀機會率,不選"嘉"便不會在自2入到,樓主好有信心且因囡囡係B1a學生,安理亦會容易直入自2若有選"嘉"的情況呢!所以不選,可以安全地滿足女兒的""盼望"".

甲2選"嘉"不是搏入到,由於甲部位少,入到機會都好難,故甲部的部署只是為增加入"庇"的機會率而作的打算,亦可繼續滿足女兒的""期盼"",另一方面甲2填"嘉亦起到少許(誠意)作用,可讓"嘉"明白到選"庇"是人之常情,其實心裡亦有"嘉",所以在甲2開始填"嘉"是開始適合呢!也不會減去"庇"之抽中的機會率.

乙1填"嘉"為的是增力被抽中的機會率,既可有(聯繫位抽的機會),亦有第二次(街位被抽的機會),又可向"嘉"力表你們的誠意,而最重要的是女兒會比較接受此方案,把最喜歡的"庇"盡放於前置考慮,來到乙1這位置就需要行媽咪想行嘅安全方案了.

叩門階段,若然放榜結果理想入到"庇"就不用去叩呢!

若然是入咗"嘉",亦未見太差,因為都是可接受的中學,此時就算去"庇"叩門,以上面的選擇佈署,已表達出你們對"庇"的心儀程度,"庇"亦會理解到乙1填"嘉"的原因是因為聯繫關係,而不會扣[誠意分]呢!

又若然,滾到好後,既入唔到"庇"又入唔到"嘉",
"庇"會因以上的佈置而接受叩門申請,且你女兒屬B1a成績,競爭力相當大呢!
"嘉"亦會接受叩門申請,因為你女兒屬B1a成績且"嘉"想在自行時就收下她,學校明白到"庇"係好多女孩子都好想入嘅好英中,而你的佈置亦不見得你係完全不心儀"嘉",因為乙1已放"嘉",學校會明的,所以叩門機會亦大機會.

總結以上的選擇,可平衡自行和大抽獎的選擇,亦可為叩門而作準備,而最重要的是可以盡量滿足囡囡和媽咪你的意願呢!

努力加油!

2jkidsfather 發表於 17-1-10 12:01

如比較想入BPS, 應 自1 BPS, 甲1 BPS, 乙1 BPS,  乙2 嘉諾撒

原因:
BPS:  乙部 東區 非保留位 + 聯繫學位  = 50
嘉諾撒 : 乙部 非保留位 + 聯繫學位 = 63 + 23 = 86

實情是 BPS 非全 in, 自一 無 in 等於無報過
乙一 是爭取 BPS 最後機會
----------
經驗分享: 數年前 小女 灣仔 B1A 以此方法報 英華女, 不同在於 英華女 全in.

回覆 謝瓜瓜 的帖子

阿囡的同學中不只一個是甲部抽獎入BPS的, 也有直資收了, 放榜時叩門入, 當然你要自行時有面試和自己個Profile勁啦. 所以我覺得不用煩, 111 BPS罷. 希望如你囡囡所願入讀 BPS.

YmOra 發表於 17-1-12 09:40
孩子屬於B1a成績,無論"自行或叩門"都比較易少少掌握,話晒都係睇囡囡的表現而決定取錄與否,因為成績已經有 ...

多謝你的詳細及寶貴意見(emoji)
‹ 上一主題|下一主題