用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 老師叫唔好報自己中學
go

老師叫唔好報自己中學 [複製鏈接]

小六的家長日,最hurt莫過於老師同個家長講你唔好諗自己學校,一定入唔返架啦,報出面學校試下好過啦。家長一心一意入直屬,到頭來大盤冷水照頭淋。雖然呈一,二考得好差(家長自己都知係band 3),但仲有呈三可追麻。统一派位乙部仲有機會,唔通甘快放棄咩。老師唔係教佢地永不放棄咩,心up.
   0    0    0    0

醒目開學勳章

老師會唔會怕小朋友上到直屬中學會讀得好辛苦呀

王家爸爸    發表於 17-1-20 17:42
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

本身中學 BANDING 係咩, 如B1, 就真係唔洗諗, 一次呈三, 好難由B3升上B1或B2頭 (恕我直言, 唔好嬲)

王家爸爸  個老師都係實話實說啫。  發表於 17-1-20 17:45

回覆樓主:

老師語氣可能直D,但應不會呃你,怕你計錯數,直入B3c。

樓主,老實說,你應該多謝老師說實話!因為,如果老師騙你說⋯一定得!結果出來,你仲hurt,現在起碼清楚知道自己位置,報與不報,你自己選擇!起碼好過一些聯繫中學,學生完全不知自己位置,盲摸摸!
努力!加油!
不要擔心及唔開心!

真话係吾好聽架喇,只有努力考好呈三,路有好多條的,條條大路通罗马!加油!

ANNAFRIEND 發表於 17-1-20 15:34
小六的家長日,最hurt莫過於老師同個家長講你唔好諗自己學校,一定入唔返架啦,報出面學校試下好過啦。家長 ...

呈一丶二計埋都係band3,呈3即使考到band1成績都未必升到band1!不過都有機會升上band 2,所以呈三點都要加油!當然最實在係選一間適合小朋友的中學,面對現實。

現實係殘酷,老師可能只係想你心理準備,但凡事都有例外,如果努力谷都谷唔到上B2A/B,可能真係不適合小朋友,勉強冇幸福,但如果可以在呈三谷上去靠近B1 ,我相信叩門,自己學校都應該比機會你!不過,真的要考慮小朋友情况,如果勉強上到都有機會包尾!

三次呈分試的掛名得分最終是以平均數去決定。所以呈一呈二考到Band 3 Range,就算呈三考滿分也難以上Band 1 Band 2…… 可以說…老師都是坦白而已。
你可以考慮一下統一派位乙部策略
進取B2 B3 B3

進進取B2 B2 B3
的選校方法。

就算上到中學,都要惡補…..大概小朋友的中英文都不好吧。兩科語文底子差,上到中學不去追回,考HKDSE時,也是死路一條……
DSE 中英其中一科不合格,學士、副學士、高級文憑都唔收。等於6年中學無讀過。要由毅進或基礎文憑讀起……

lovecupid 發表於 17-1-20 16:54
三次呈分試的掛名得分最終是以平均數去決定。所以呈一呈二考到Band 3 Range,就算呈三考滿分也難以上Band 1 ...
就算呈三考滿分也難以上Band 1 Band 2 <----呈3滿分都上唔到B2 ??...B2都有機會瓜
雖則考好呈3跳上B2....仍然係唔易...况且用P6去定佢S6或打後前途...會唔會早左D ~~~

mcl203 發表於 17-1-20 17:15
就算呈三考滿分也難以上Band 1 Band 2

講真,難道要個老師呃佢話照報都有機會?  
人哋做得老師,俾得意見俾學生,都要過到自己嗰關,道德上唔可以亂咁俾自己既學生有不切實際既期望。

lovesmyfamily    發表於 17-1-21 00:22

引用:Quote:mcl203+發表於+17-1-20+17:15+就算呈

原帖由 王家爸爸 於 17-01-20 發表
講真,難道要個老師呃佢話照報都有機會?  
人哋做得老師,俾得意見俾學生,都要過到自己嗰關,道 ...
我無評老師喎~~~

王家爸爸  Reply錯咗。  發表於 17-1-20 18:08

如果直屬係band 1,小朋友係bottom那些,上到去會超辛苦。因為叻個D上左中學都要適應,bottom那些if英文已不太好,上了英中就更加不知所惜,我身邊見到很多這些例子。。
倒不如找一間校風好而學術程度合適的,可能小朋友反而愈讀愈有自信

謝謝大家意見,好hurt因為小朋友的班主任一直係一位好正面的老師,估唔到今次說話甘負面。學校係band one,知道老師係出於好意,但原本家長係諗住有機會上到去再博下,唔惦先再轉,始終band one轉去band2較易。

引用:謝謝大家意見,好hurt因為小朋友的班主任一

原帖由 ANNAFRIEND 於 17-01-20 發表
謝謝大家意見,好hurt因為小朋友的班主任一直係一位好正面的老師,估唔到今次說話甘負面。學校係band one, ...
始終呢個係現實問題,係統一階段若係真B3生係無份抽直屬位。又咁講,呈3仲未考,考好D,仲有D機會扭轉既~~~

樓主唔好灰心!
我識人之前都係比班主任講明唔好選直屬,因為一定入唔到唔好浪費機會。
當時佢都覺得老師已經label左佢女係唔掂嗰批⋯⋯
不過,最後佢女派位派到適合自己程度嘅中學,讀得好好,好開心,學習動機強左,自信心返哂黎!
之後佢反而多謝老師當日嘅勸喻!
所以話:塞翁失馬 焉知非福!

ANNAFRIEND 發表於 17-1-20 19:35
謝謝大家意見,好hurt因為小朋友的班主任一直係一位好正面的老師,估唔到今次說話甘負面。學校係band one, ...
其實老師說話都唔算負面,只係講清楚個現實,你可以話佢用詞冇修飾令人難受,但佢都只係唔想你填錯,浪費了機會
如果真係想入番直屬,派位填第一志願博下,不過都要諗埋後著。

ANNAFRIEND 發表於 17-1-20 19:35

這不是負面說話。一直band 3, 呈三你發力,其他人都會發力。難道等免子band 1瞓覺然後龜band 3趁機爬頭?這不是免龜賽跑啊!

王家爸爸  問題係啲兔仔唔會瞓係度等  發表於 17-1-21 00:15

唔好意思,一時感觸冇交代清楚。其實我講既小朋友係小女同學,亦係好朋友。我當然想佢地一起原校升中,但睇完大家意見,我反而應勸佢報其他學校,我知怎樣做了,謝謝各位

ANNAFRIEND 發表於 17-1-20 23:13
唔好意思,一時感觸冇交代清楚。其實我講既小朋友係小女同學,亦係好朋友。我當然想佢地一起原校升中,但睇 ...

唔好灰心!
我小朋友雖然係 band 2, 有得博吓自己間直屬中學, 但都係只有少過一半機會, 見到佢都十分懶散, 把心-橫都想佢讀其他學校箅了, 一來怕他萬一抽唔到自己中學之後會派到唔知乜嘢中學, 二來怕他如果可以升番自己中學後又跟唔上, 所以都想幫佢揀D band 2 中學做乙1, 等大家都唔好咁辛苦!
‹ 上一主題|下一主題