用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文輸入法問題
go

中文輸入法問題 [複製鏈接]

我的年代,個個學倉頡速成。我很自然地想教囝囝學倉頡。但有一天我看到他温中文默書拼音,突然驚醒他們的拼音同電腦中的拼音輸入法一樣,跟本不用學倉頡。請問我的想法是對嗎? 拼音又打得出香港字嗎(例如: 邨)? 出來做事,公司機一般會有拼音嗎?謝謝!
   0    0    0    0

回覆:stockmike 的帖子

我正正跟你兒子的case一樣,學拼音,用拼音打中文字。工作上無問題,

我女有一天發現了有併音輸, 從此就用併音輸入法。我都唔知幾唔高興, 遲些中文字都唔識寫。

我女有一天發現了有併音輸, 從此就用併音輸入法。我都唔知幾唔高興, 遲些中文字都唔識寫。

我因為唔識筆畫/裝字,加上學校只係教「超級冇用」的九方,所以唔識用速成同倉頡,要等到高中先學。依家因為快,用拼音。

唔明白點解學校教九方,唔教速成同倉頡?拼音還可以接受,但係基本上冇幾間公司會用九方,甚至好多老闆都未聽過九方!加上九方正版要畀錢,10 年前賣 90 蚊有 5 條 key,求神拜佛部電腦唔好中毒重裝浪費一條 key。除非你自己畀錢買,否則邊有公司會幫員工安裝九方!

我可以用拼音打到「邨」同其他口語詞。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

現在比左錢用3年, 我見到本電腦書教九方, 我個心就馬上X左句, 比錢用3年, 轉機又要打比佢地認証過, 公司又未必有, 除自備免裝開心版, 又未打得快過人, 借人部腦用又可能無呢個輸入法, 係比較易學

stockmike 發表於 17-2-1 18:01
我的年代,個個學倉頡速成。我很自然地想教囝囝學倉頡。但有一天我看到他温中文默書拼音,突然驚醒他們的拼 ...

你指的拼音是漢語拼音嗎?我自己在大學時學過漢語拼音,打字就一直都是用漢語拼音,無學倉頡速成了。我在公司都是用漢語拼音的。好耐好耐會有一次不知道字怎麼拼而打不出來,要查一查,一般都是無問題的。香港口語例如“佢冇係咗睇咁”就打不出來(我唔識)。

scyauchris 發表於 17-2-1 20:22
我女有一天發現了有併音輸, 從此就用併音輸入法。我都唔知幾唔高興, 遲些中文字都唔識寫。 ...

全對。

除咗簡化字無左好多繁體字。

如果有泡大陸網,眼見好多因為拼音輸入打錯既同音字,慢慢竟變化網絡文化,用字潮流。

回覆 retriever 的帖子

所以我唔明佢學校為何介紹併音輸入法。

retriever 發表於 17-2-2 09:08
全對。

除咗簡化字無左好多繁體字。
唔係好明,點解用拼音打字無咗好多繁體字?拼音可以揀全繁體或全簡體,係兩個唔同既世界打完之後仲要揀字,有時仲要有一堆同音既字,掉轉頭睇,可能改善埋錯別字呀

我都係用PTH拼音輸入法,大部分常用的繁體字(如唔該的“唔”字)都可以直出,小部分(如深水埗的"埗"字)會出唔到。

scyauchris 發表於 17-2-1 20:22
我女有一天發現了有併音輸, 從此就用併音輸入法。我都唔知幾唔高興, 遲些中文字都唔識寫。 ...

咁我呢招咪唔啱用》你寫字唔啱筆劃就會打唔到字。

回覆 S-Kwok 的帖子

手寫係慢, 但好過併音。  太細用併音, 會令好多字不懂寫。好似小朋友强併音, 佢點會用其它輸入法。有時你認到個字, 不代表你記得如何寫。  好似英文作文, 我都要佢手寫一次, 我會幫佢打, 之後佢自己proof read, 我唔比佢用spelling check, 串錯自己改返。

2jkidsfather    發表於 17-2-4 15:33

scyauchris 發表於 17-2-4 09:32
回覆 S-Kwok 的帖子

手寫係慢, 但好過併音。  太細用併音, 會令好多字不懂寫。好似小朋友强併音, 佢點會用 ...

其實國內除咗簡體字,曾經試過漢字羅化,即全部書面語變羅馬拼音。
‹ 上一主題|下一主題