用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選修bafs&econ問題?
樓主: zoemanman
go

中四選修bafs&econ問題?   [複製鏈接]

回覆 樹熊 的帖子

相比起來,你覺得女女邏輯推理好 d 定係記憶背誦好 d?
History 肯畀心機讀,攞 4/5 唔難,但係 BAFS(Accounting Modules)好多人日日操題目在,做黎做去都搞唔掂,我見得多,我自己都係咁。如果本身個人數學成績唔算好,又粗心大意多,BAFS 讀唔過。

1998Ruby1998 發表於 17-10-3 18:07
回覆 樹熊 的帖子

相比起來,你覺得女女邏輯推理好 d 定係記憶背誦好 d?

其實記性較弱要讀好多次先記到同大意唔識轉彎的人,所以都煩另外兩科佢想揀bio同Chem,其實都好像不太適合佢但佢好想試下

回覆 樹熊 的帖子

轉唔到彎就更加讀唔到 BAFS.... History 佢唔抗拒,唔怕讀多幾次(明白、接受「笨鳥先飛」)就 OK。
我有同學都係咁,佢坦白講:「我知道自己蠢,同數學、Science 無緣,所以咪讀 History 同 Geog 咯,起碼我肯讀多幾次、做多幾次 Past Paper的話,就有分。」

Bio 同 Chem 之間,Bio 會更適合肯背書嘅同學。Chem 都要計少少數。

如果佢唔怕辛苦少少,可以就咁 Chem、Bio、History,之後發現其中一科 Science 讀唔掂都可以棄修。

1998Ruby1998 發表於 17-10-3 20:34
回覆 樹熊 的帖子

轉唔到彎就更加讀唔到 BAFS.... History 佢唔抗拒,唔怕讀多幾次(明白、接受「笨鳥先飛 ...

明白晒!謝謝你詳細解答

請問大家知唔知BAFS教育局17年上旬咨詢持份者後,有否最終決定?

如有,將有那些改變?及將於什麼年份的中四課程開始作更改(曾於網上搜尋過但無結果)?

因2018年上旬要選擇dse選修科,小朋友沒太大數學天份,打算從BAFS (Mgt Stream) 及 History 兩者擇其一,以預備2021年的DSE. 另一選修科已決定為經濟。

另外,請問坊間有否專補BAFS (Mgt Stream) 較佳的補習導師?

謝謝!

本人是全職補習先生,教授您所說上述兩科。主要是英國考試。( GCE A Level ). 本人有比較DSE, GCE,和 IB 的經濟教科書,發現。DSE 書本內容比較少。( 理論不簡單 ),例子不多,故學生們可能因為資料不足而影響理解。

尚有一點補充,英文能力亦要了解。很多學生念商科是要死記內容,因為不能用英語表達,這是十分吃虧的。

ys_ka 發表於 17-10-17 11:33
請問大家知唔知BAFS教育局17年上旬咨詢持份者後,有否最終決定?

如有,將有那些改變?及將於什麼年份的中 ...
應該仲未有結果呀。
最快都要2021年的DSE 先行25/ 75 嘅比重,而考試局嗰2020 評核大綱仲係40 / 60。

如果有興趣BAFS 資訊可留意下呢個組羣
https://www.facebook.com/bafsconcerngroup/

linrongyao 發表於 17-10-3 14:36
Economics 是需要數學為基礎。我在大學念商科時,很多同學都因為沒有良好數學根基,而理解經濟有點問題。 ...
其實 marginal cost 既概念已經係微積分。

活出彩虹 發表於 17-7-6 11:55
我會考同A level都有讀Econ, 印象中中學的Econ需要數的程度不高,一般文科生也應付到(本人讀文科),反而 ...
不過會讀得辛苦,有啲野只能死記,例如數學邏輯唔好都唔容易真係理解壟斷定價既 deadweight loss。

王家爸爸 發表於 17-10-25 23:19
其實 marginal cost 既概念已經係微積分。
本人十分同意您的說法。 當年,就是很多學生對 marginal cost 的概念不清楚。主要原因是沒有微積分概念。

linrongyao 發表於 17-10-26 11:18
本人十分同意您的說法。 當年,就是很多學生對 marginal cost 的概念不清楚。主要原因是沒有微積分概念。
...
係呀,經濟既基本概念就係 marginal,例如邊際效用、邊際效用等,基本上係微積分概念。無數學底唔係話唔得,不過會花多好多時間去理解,而且會好快唔記得。

王家爸爸 發表於 17-10-26 11:30
係呀,經濟既基本概念就係 marginal,例如邊際效用、邊際效用等,基本上係微積分概念。無數學底唔係話唔得 ...

我見大部分家長只集中簡到科目,考得唔錯,入到大學就滿意。不一定在大學讀Econ,如果在大學讀,冇數底,冇乜好結果。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

少少離題, 當年中四傻傻下揀咗Accounting,畢業後發覺係所有科目中最有用,尤其會繼續讀MBA或者將來會考慮做生意或者創業。 會計,Costing等概念能幫助項目評估,計劃及執行。

ANChan59 發表於 17-10-26 12:04
我見大部分家長只集中簡到科目,考得唔錯,入到大學就滿意。不一定在大學讀Econ,如果在大學讀,冇數底, ...
目標為本,入到大學就滿意。

王家爸爸 發表於 17-10-26 11:30
係呀,經濟既基本概念就係 marginal,例如邊際效用、邊際效用等,基本上係微積分概念。無數學底唔係話唔得 ...
其實,經濟亦需要很好數學基礎。 因有一部份學者,用數學模式去解釋經濟現象,沒有大學數學基礎是不能了解。

akys 發表於 17-10-26 13:29
少少離題, 當年中四傻傻下揀咗Accounting,畢業後發覺係所有科目中最有用,尤其會繼續讀MBA或者將來會考慮 ...

咦,點解中四讀?

我就在英國工程大二讀,深過MBA。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-10-26 18:06
咦,點解中四讀?

我就在英國工程大二讀,深過MBA。
中學讀理科+2科商科,冇記憶點解咁揀。其中一科係principle of accounts (好似係咁叫)。

akys 發表於 17-10-26 18:24
中學讀理科+2科商科,冇記憶點解咁揀。其中一科係principle of accounts (好似係咁叫)。 ...

我大学讀eco. 冇當時a math 依家m2底覺得計數比理科上辛苦,理論個邊因英文好而勝任,
而家bafs由management and account 组成,account 我當年最冇興趣的,因全是跟rule. 冇嘢發挥,management 就至爱,因同心理学有D關係,又自由發揮,之後初任管理層又用到下,其實比較合一D吾太跟書的人
‹ 上一主題|下一主題