用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 羅氏基金vs滙基東九vs 大抽獎
go

羅氏基金vs滙基東九vs 大抽獎 [複製鏈接]

請問各位呢兩間直資邊間好D?兩間都有offer,小朋友學校屬九龍城,自行(emoji)旅港同銀禧,而銀禧有2nd in . 呈三後成績應該可以keep 到band 1 B, 現苦腦中:放棄直資,等大抽獎 ; 讀直資,但邊間好?
   3    0    0    0

Rubyng429 發表於 17-3-28 17:33
請問各位呢兩間直資邊間好D?兩間都有offer,小朋友學校屬九龍城,自行(emoji)旅港同銀禧,而銀禧有2nd in . ...
三呈後都肯定係B1既, 基本上唔需要註冊呢兩間都得. 反正係KL3大抽獎都一定入到B1中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-3-28 17:54
三呈後都肯定係B1既, 基本上唔需要註冊呢兩間都得. 反正係KL3大抽獎都一定入到B1中學
...

謝謝hkpapa, 但這兩間也是band 1, 為何不用考慮呢?因為未考呈三時已註冊滙基(學校老師提意)如要大抽獎就要去攞番所有文件了。

Rubyng429 發表於 17-3-28 18:12
謝謝hkpapa, 但這兩間也是band 1, 為何不用考慮呢?因為未考呈三時已註冊滙基(學校老師提意)如要大抽獎 ...

羅氏其實應該己經唔算係B1中學一段時間了...... 自己留意吓佢既DSE成績吧! 過去幾年3322率最好都只有6X%, 4主科4+率, 多年都只有2X%/4X%/7X%/3X%, 4主科既4+平均~40%, 比香島, 福建, 顏寶玲還要差.

以DSE成績計, 匯基東九係~B1B既中學, 但係KL3可以抽既B1中學, 最差既都係B1C接近B1B, 咁兩者差距不大, 所以是否值得呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-3-28 18:15
羅氏其實應該己經唔算係B1中學一段時間了...... 自己留意吓佢既DSE成績吧! 過去幾年3322率最好都只有6X%,  ...

明白了,很多謝你的分析,唔該哂。

Rubyng429 發表於 17-3-28 18:29
明白了,很多謝你的分析,唔該哂。

但要考慮直資資源好些,相對沒有津校 band 1 那麼pushy , 會否讀得開心些?
另外,可請教老師,為什麼推薦滙基

我情況同你一樣,兩間都有offer,已註冊匯基。
但我地住TKO,而家選擇中,心大心細

happy833 發表於 17-3-28 18:40
但要考慮直資資源好些,相對沒有津校 band 1 那麼pushy , 會否讀得開心些?
另外,可請教老師,為什麼推薦 ...

老師沒有推薦滙基,只是怕呈三失手,所以叫我哋註冊咗先,出完成績後再決定。不過最主要個小朋友意願,佢自己都15,16 一時話無所謂,但又話唔鍾意寄宿,始終6年係佢讀唔係我讀,會再問多次學校老師的意見再作決定。

Rubyng429 發表於 17-3-28 19:15
老師沒有推薦滙基,只是怕呈三失手,所以叫我哋註冊咗先,出完成績後再決定。不過最主要個小朋友意願,佢 ...

註冊直資時,需要簽放棄大抽奬嗎!
點解還可以考慮返大抽獎?

darkbson 發表於 17-3-28 19:29
註冊直資時,需要簽放棄大抽奬嗎!
點解還可以考慮返大抽獎?

取消番直資註冊咪得囉~~~

+3金熱血 貢獻勳章

Rubyng429 發表於 17-3-28 19:15
老師沒有推薦滙基,只是怕呈三失手,所以叫我哋註冊咗先,出完成績後再決定。不過最主要個小朋友意願,佢 ...

其實住宿舍都只係一個學期,3個月左右;一個好彩1st term 住的話,只係大約住2個月

mcl203 發表於 17-3-28 19:39
取消番直資註冊咪得囉~~~

真心不知道可以取消直資註冊就能大抽獎!
最後死缐是什麼時間?

回覆 hkpapa852 的帖子

銀禧vs匯基,dse計邊間好d?

唉,擒日返學校聽升中講座後再見老師,老師話佢係band 2, 明明上次老師話佢係B1b,呈3後成績比呈2有進步,我仲以為佢應該可以keep 響B1。老師解釋話佢響全港屬B1,但響九龍城屬B2,因為九龍城成績比其他區好D。她見議如大抽獎甲部(emoji):
1. 旅港
2. 華英
3. 銀禧
乙部:
1. 銀禧
2. 陳瑞祺
3. 胡兆熾
4. 五旬節

而家好煩,原本諗住大抽獎唔讀滙基,點知而家又話佢係B2生。請問各位有什麼高見?

Rubyng429 發表於 17-4-8 12:14
唉,擒日返學校聽升中講座後再見老師,老師話佢係band 2, 明明上次老師話佢係B1b,呈3後成績比呈2有進步, ...

老師咁都得?? 若你信你囝囝係B2,若囝囝滙基都OK,當然袋咗先穩陣好多。仲想入津校,派位後去叩門 ~~~

mcl203 發表於 17-4-8 12:39
老師咁都得?? 若你信你囝囝係B2,若囝囝基都OK,當然袋咗先穩陣好多。仲想入津校,派位後去叩門 ~~~
...

滙基是一間B1舉學校,因為佢吾係好想寄宿(雖然得3個月),睇其他forum 話滙基是一間宗教很濃厚的中學,我們又無宗教背景,雖然佢小學係天主教學校,但佢都係唔係好鍾意。問佢意願,佢話唔知道。我知佢麻麻哋鍾意滙基但佢亦明白到如果大抽有機會抽唔中B1學校而去咗B2。但又唔死心因為銀禧有2nd in , 覺得機會是會有

Rubyng429 發表於 17-4-8 12:14
唉,擒日返學校聽升中講座後再見老師,老師話佢係band 2, 明明上次老師話佢係B1b,呈3後成績比呈2有進步, ...
老師既建議,似係想力保首3志願比例多D。
似乎呢間小學既上下午校既取態一樣。

2jkidsfather  有同感。  發表於 17-4-8 13:31

Rubyng429 發表於 17-4-8 13:16
滙基是一間B1舉學校,因為佢吾係好想寄宿(雖然得3個月),睇其他forum 話滙基是一間宗教很濃厚的中學,我 ...

大個仔識點去處理宗教/寄宿問題啦,信仰廹唔到瓜 ~~~

問清楚老師既確實Banding, 再評估形勢。若最終老師仍話係B2,用B2成績讀B1直資應係有好處既。仲有,註冊左都可以海闊天空式去叩門,憑實力再爭取機會,最終都未必一定係讀硬基既。但,我係估估吓 ~~~

Rubyng429 發表於 17-4-8 13:16
滙基是一間B1舉學校,因為佢吾係好想寄宿(雖然得3個月),睇其他forum 話滙基是一間宗教很濃厚的中學,我 ...

問清楚老師既確實Banding, 再評估形勢。若最終老師仍話係B2,用B2成績讀B1直資應係有好處既。仲有,註冊左都可以海闊天空式去叩門,憑實力再爭取機會,最終都未必一定係讀硬滙基既。但,我係估估吓 ~~~

mcl203 發表於 17-4-8 13:26

問清楚老師既確實Banding, 再評估形勢。若最終老師 ...

晤該哂你的意見,會再同佢相量再作最後決定
‹ 上一主題|下一主題