用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田蘇浙面試
go

沙田蘇浙面試 [複製鏈接]

早前小朋友自行面試 可去第二輪面試 咁可否推測小朋友是band1生?謝謝
   3    0    0    0

回覆 star1402 的帖子

我唸考得沙蘇都是Band 1生呀!我囡都有second in. 我見都多人有second in.
:-P :party: :weapon: :wink: :lol:

star1402 發表於 17-4-5 05:42
早前小朋友自行面試 可去第二輪面試 咁可否推測小朋友是band1生?謝謝

冇關係吧!我見幾乎全部都有得in 2nd
我諗佢第一round只係剔走一啲完全唔識講普通話同英文嘅或者係有特殊障礙
梁凱晴出生於2005年11月28日

應該不是全band1生, 1st-in 剔走語言唔達標的學生.
下午估大約60%人有2nd in.
阿仔是下午第2組, 去到2nd-in Waiting房. 阿仔好快同第1組其他人去2nd in.
所以第1組小過12人有得2nd-in, 每一組應該多過18人, 所以我估大約60%人2nd in.
第2組都有好多人有2nd-in (估大約12人), 但第3組好小人上來. 見d學生helper等太耐而出去望下.

回覆 ah_wa 的帖子

我地上午in,入到2次面試房已坐滿人,所以好多人有second in. 吾知今年多吾多人考呢?
:-P :party: :weapon: :wink: :lol:

loverlymama 發表於 17-4-5 18:15
回覆 ah_wa 的帖子

我地上午in,入到2次面試房已坐滿人,所以好多人有second in. 吾知今年多吾多人考呢? ...

400附近

ah_wa 發表於 17-4-5 16:52
應該不是全band1生, 1st-in 剔走語言唔達標的學生.
阿仔是下午第2組, 去到2nd-in ...

我女上午 差不多個個都2me

請問可否講下蘇浙面試內容同形式係點架?

回覆 annie1408 的帖子

中文閱讀理解用普通話答,用英文讀文章,再問一些學校課外活動問题。入到第2面試後,問數學題和小組討論

ah_wa 發表於 17-4-5 16:52
阿仔是下午第2組, 去到2nd-in ...
其實有幾多組?

loverlymama 發表於 17-4-6 18:12
回覆 annie1408 的帖子

中文閱讀理解用普通話答,用英文讀文章,再問一些學校課外活動問题。入到第2面試後 ...
數學題和小組討論用英文?

回覆 greentea000 的帖子

用中文

star1402 發表於 17-4-9 22:55
其實有幾多組?

唔知有幾多組.
我們去到2nd In waiting room 見到小量家長同學生, 所以先知是下午第2組, 同埋可以數到有幾多學生有得2nd-In. 如果不是下午第2組, 我應該估不到2nd-in 大約數字.
我們走時面試房已坐左好多家長同等in既學生.

今年面試流程
1. 登記
2. 睇一段關於沙田蘇浙既 video (1st-in 會問)
3. 每個小朋友去不同課室 interview (課室印係信上, 有student helper帶上樓). 家長係課室門口等 (有得坐). 如果上一組未in完就要係門口等等.
4A. 如果冇得 2nd-in, 就自行離開.
4B. 如果 2nd-in, 走廊上的老師會安排 student helper 帶小朋友&家長同1個file (估計是 App. Form & 1st-in成績) 上去 waiting room.
5. 係 waiting room 等叫名. Student helper 比個file老師, 見到老師將資料入電腦.
6. 6個小朋友一組去 2nd-in. 家長係 waiting room 等 (大約30min).

‹ 上一主題|下一主題