用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 暑假STEM夏令營 資優生赴牛劍培訓
go

暑假STEM夏令營 資優生赴牛劍培訓 [複製鏈接]

有機構首辦「牛津、劍橋2017年STEM資優生夏令營」,圖為牛津大學聖安妮學院。

STEM(科學、科技、工程及數學)教育最近大熱,除了本地中、小學積極推廣外,也是今年海外遊學團的重點項目,好像Elsie早前介紹過美國及澳洲的遊學團,甚至本地大學的暑期課程,都有STEM元素。

Elsie知道,有教育機構在今年暑假,亦為中學生首辦「牛津、劍橋2017年STEM資優生夏令營」,讓同學在兩星期內,可分別修讀牛津及劍橋大學內的暑期課程,學習有關數理、科技的科目外,也可了解兩所頂尖大學的學習環境。

Elsie問過上述夏令營在香港的負責人吳美玲(Lila),她說該機構以往曾舉辦多次頂尖大學的資優暑期培訓課程,例如英國的牛津大學、倫敦帝國學院等,但都是在同一所大學內上課的形式,並未試過在一個夏令營內,同時讓學生參與兩所大學的課程,而今次舉辦牛津和劍橋大學的STEM資優生夏令營,除了是該機構首辦外,在香港也是首次有這類暑期課程。「同學一次過到兩所大學參加夏令營,好處是可以認識兩所大學的環境,好讓日後升學作參考。」

Lila說,如學生報讀英國的大學,並以牛津或劍橋大學為目標的話,根據當地升學制度,是只可以報讀其中一所,不可以同時報讀兩所學校,故學生如能在報讀前,有機會親身到當地,比較兩所大學的環境,相信有助日後選校。

歷史悠久的牛津和劍橋大學,過往均培育出不少科研人才。Lila說,是次以STEM為主題的夏令營,分別會在牛津大學聖安妮學院(St Anne’s College)及劍橋大學Fitzwilliam學院上課和生活一星期,內容圍繞化學、經濟、醫學、物理與工程等範疇。「課題都是近年熱門的主題,例如研究寨卡病毒、跟智能手機輕觸式顯示器(Touch screen)、與科技有關的石墨烯(Graphene)、登陸火星的科技等等。」師資方面,課堂由牛津及劍橋大學的教職員授課,上課模式也跟大學類似,例如同學需分組做專題研習,約三至四人一組,亦需要在課堂上作匯報。

除了課堂外,夏令營會帶學生到英國核聚變實驗所,以及高頻交易平台參觀。前者是國家級實驗室,後者則可讓學生模擬做交易員,了解金融市場的系統及計算方式,都是屬於STEM下的學習元素;另外,夏令營也有批判思維訓練、參觀倫敦名勝,讓同學參加不同課餘活動的環節,例如有體育、電影觀賞等活動。Lila表示,夏令營畢業學員,將分別獲發牛津和劍橋大學的證書,相信有助日後報讀大學時,豐富個人學習履歷,有助撰寫個人陳述(Personal Statement)。

雖然夏令營以STEM為重點,但聽Lila講,參加夏令營的學生,並非必須在數理方面曾獲獎項。她指夏令營的報名資格有三項,分別是學生年齡介乎十五至十八歲、具備良好英語能力、曾在任何一季「世界數學測試」的數學或解難分析科測驗中取得優等成績;如未曾參加「世界數學測試」的學生,則須校內成績優異(須經學校推薦)。如有需要,機構或會邀請學生面試。

「牛津、劍橋2017年STEM資優生夏令營」在七月十六至二十九日舉行,名額為五十個,屆時會分為兩組,輪流在牛津及劍橋大學上課。為期兩星期的夏令營,費用為三萬九千三百元,費用包括學費、住宿、膳食、考察等,但不包括機票及保險費用。有意報名及了解更多詳情,可瀏覽http://oxcam2017.trumptech.com

0    0    0    0

回覆樓主:

香港其實唔少數理尖子, 可惜本地沒有太多發揮之地, 香港經濟只向地產及金融傾斜 , 數理尖子多數投奔歐美.
今天新聞一則,台灣要發展科技,要去歐美大學搶人。 中日韓好多高科技企業, 都會親自去歐美大學搶科技尖子留學生回流。

回覆樓主:

既然香港有理科尖子往外流失, 即有人材供應。這是雞同雞蛋, 香港有乜野吸到高科技企業在港請理科生?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

香港而家只有地產霸權, 未見政府及大企業有遠見搞科研。 現時普遍社會認知非常不足,欠動力。 先要由教育推動做起,做科 研熱誠不夠 絕不能成事. 年青人有能力 有熱誠 不乏有更多創新發明 ,好像科大出產的大疆科技。 多些年輕尖子 大膽 發展科研。 美國好多科技才子起步都極之年輕. Bill Gate, googles, facebook, space x 等等。 創新發明 靠的多是智力 ,不一是社會經驗,所以美國搞科技的多是年輕尖子。
在這方面,西方社會都 認同 早啲 學哂所需知識, 早啲投入科研創新,一生人便有更多時間 發展。

hk有順風sfexpress 和架小型飛機,之前架電動車好似冇左影嘅?

MrBeast 發表於 17-4-6 17:23
hk有順風sfexpress 和架小型飛機,之前架電動車好似冇左影嘅?

大疆科技產自香港, 研發航拍機,而家上市。 創辦人用自己獎學金去創業,初頭係香港搵資金,但冇人so 佢,後來科大投資咗200 萬 , 後來 好似有深圳 資金 投資。 香港大把資金不過,就冇人識貨,又唔敢冒險 做創新科技, 浪費不少人才。 樣樣嘢都要先講有幾多即時回報。 香港年青人也只能可憐地做樓奴, 唔敢去追求啲咩理想。 做呢啲科技咁虛幻,家長都會比唔少壓力。 同西方嘅文化好唔同, 畢竟科學 科技 發展原自西方,他們的血液裏 經常 流著重新發明。 香港人連提倡下提早把STEM加強引進教育都有人咁抗拒。 淨係睇近20年嘅科技發展,都唔應該用以前嗰一套來睇現今嘅世代。 結果 只會係别人越嚟越叻,自己不進取只會越嚟越跟唔上。

planetearth 發表於 17-4-6 15:55
香港而家只有地產霸權, 未見政府及大企業有遠見搞科研。 現時普遍社會認知非常不足,欠動力。 先要由教育推 ...

美國正正大學的 specialization 非常遲。這些美國成功係億中無一的天才, 大學也不用讀。我們要自己孩子走他們的路嗎?有幾多個「可以」真的走他們的路? 有幾多Bill Gate Steve Jobs wannabe 失敗左有冇人做統計?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

planetearth 發表於 17-4-6 21:04
大疆科技產自香港, 研發航拍機,而家上市。 創辦人用自己獎學金去創業,初頭係香港搵資金,但冇人so 佢, ...

STEM中除了 E, 有邊樣小學無着重?

engineering, 無 advanced math and sciences, 學生學唔到皮毛以外的東西。

香港 15 歲年輕人 PISA 中 Math and science 世界名列前矛。香港最高學府學長施「鳥刑」, 而家一身蟻。香港年輕人最欠缺是否多D science, technology and maths?

醒下喇。

planetearth 發表於 17-4-6 21:04
大疆科技產自香港, 研發航拍機,而家上市。 創辦人用自己獎學金去創業,初頭係香港搵資金,但冇人so 佢, ...
香港好多財富來自70-80年代經濟起飛,a bit of luck,經濟偏重地産金融,好難打破這legacy,看看高官議員有幾tech savy ,創科局長點用手機,唯有自己做多d

MrBeast 發表於 17-4-7 07:31
香港好多財富來自70-80年代經濟起飛,a bit of luck,經濟偏重地産金融,好難打破這legacy,看看高官議員有 ...

Trump 咁用 tweeter extensively 又是否能看出甚麽? 是否算 tech savvy?

Trump 的為人如何, 有目共睹。

我反而提倡香港學生多讀文學, 歷史 and other humanities to feed their souls.

We must understand the limitation of science. It does not tell you when or whether to use science and technology. Humanities do.

Science without humanities is distructive.

shadeslayer 發表於 17-4-7 09:05

Trump 咁用 tweeter extensively 又是否能看出甚麽? 是 ...
極其量只是computer literate ,白宮發言人fb唔識用就肯定不是tech savvy.  elon musk 講野一舊舊但火箭都做到,仲要話去mars ,我覺得passion, vision n risk taking attitude r the keys.  如何feed these into their souls 就未坐低考究,不過見一些前輩留言就話無謂搞咁多,等小朋友自己發展就得,我估somewhere in the middle la。

ABC-DAD  人本能會用心去感受人事物嘅互動,真、善、美、信、望、愛,會隨時間煉淨。   發表於 17-4-7 14:59

MrBeast 發表於 17-4-7 13:12
極其量只是computer literate ,白宮發言人fb唔識用就肯定不是tech savvy.  elon musk 講野一舊舊但火箭都 ...

Trump 聽講唔識用 email, 只識用 Tweet.

算tech savvy 又點, 人品如何?

有知識唔知點用, 好危險!

由得孩子?  咪攪出滴立, 鳥刑當時興囉。

就算我哋幾接受新事物,都會有十年以上嘅代溝。可惜近十年嘅發展係好恐怖,點都追唔上。90年代嘅Deep Blue(老餅應該聽過啩)嘅處理能力低過一部iphone,好多十年前要用Supercomputer run嘅Apps已經可以用民用硬件行到。另外Linux嘅開放態度令到大量development用嘅Freeware俾人玩,加埋一部30+美金嘅QuadCore Raspberry Pi 3, load 個免費ubuntu落去,駁埋啲sensors, 鬧鐘又得,防盜又得,溫度計提醒起身著乜衫又得,放喺機械人玩具行得走得。有啲公司出埋啲Tools/kits幫助學習,呢啲係咪STEM?高小玩唔玩到?從小學習Concept,大咗咪有機發圍囉。唔通等依家4,50歲先學?

ABC-DAD  言之有物  發表於 17-4-7 15:07

暑假時買咗架車同一堆Sensors俾阿仔玩,初時貪佢support Scratch, 後來唔夠玩,咪買本python書佢自學。我嘅態度係,你有興趣,我提供機會,唔會迫,喜歡就繼續,唔喜歡就停,不過要有起碼嘅concept,可以做到乜,網上那裡會有support等。

https://www.dexterindustries.com/

同樣原理,我支持STEM,唔係考試,唔係比賽,課外活動而已,否則真係會同世界脫節。

akys 發表於 17-4-7 14:51
就算我哋幾接受新事物,都會有十年以上嘅代溝。可惜近十年嘅發展係好恐怖,點都追唔上。90年代嘅Deep Blue ...

呢D "kits", 叫得 kits, 就唔係 engineering. 無scientific calculations and design are not engineering in the traditional sense.

they are science and technology and is already in today's curriculum.

need more?  probably.

like I said Hong Kong student needs literature, history and humanities, not more math or computer time.

shadeslayer 發表於 17-4-7 15:39
呢D "kits", 叫得 kits, 就唔係 engineering. 無scientific calculations and design are not engineering ...

你好無聊, 淨係咬字。駁電線係咪屬於Electrical/Electronic,利用Ultrasound轉向count 幾多度係咪Mechanical。Port 位有分I/O,有串口, USB。點接WIFI,點Remote access 入Board係咪network engineering? 冇Calculation? 點令部車轉向幾多呀,點樣用啲collected data做嘢呀。要寫Program㗎,唔係點識起身個LCD叫你著夏季衫呀!
你可以話都唔係High Voltage 發電機所以唔屬於Electrical Engineering 嘅。

後補:依家係咪得一筆錢,做得A就唔做得B?唔可以共存嘅咩? 嗱!我鍾意B,你唔做埋B就連A都唔好做!

akys 發表於 17-4-7 16:01
你好無聊, 淨係咬字。駁電線係咪屬於Electrical/Electronic,利用Ultrasound轉向count 幾多度係咪Mechan ...

你好亂, 明顯唔知我講乜。唔係字眼問題, 係意思間題。

shadeslayer 發表於 17-4-7 14:27
Trump 聽講唔識用 email, 只識用 Tweet.

算tech savvy 又點, 人品如何?

品格這家野是家教,要父母身教配合。齋看書我覺得有些risky,有父母guide 住會好些,otherwise:

MrBeast 發表於 17-4-7 19:11
品格這家野是家教,要父母身教配合。齋看書我覺得有些risky,有父母guide 住會好些,otherwise: ...

人品要好多野配合, 父母有D, 同學有D, 學校有D, 自已閱讀有D。

我意思係, 沒有 humanities, 有科學, 有智識, 有 power, 對社會是一個威脅。

社會要留意有否過份追捧理科。

MrBeast  e加要做成功父母,要十項全能先得  發表於 17-4-7 19:24

https://www.hk01.com/sns/article ... utm_campaign=buffer

後記
港大於上月(2017年3月)公佈,計劃明年取消「天文」和「數學及物理學」兩個主修科,作為「物理人」的Denis並不認同這個殺科決定。
「我覺得這樣不太好,因為人少而殺科只會做成雪球效應:社會愈不重視科普,便愈少人報讀,人少殺科,社會就更不可能培育出創科人材,變相是把有興趣和有能力的人逼走。」他認為大學至少應該提供選擇,「教育本義不應是幫你搵工,如果只開『搵錢科』,大學就不是大學,是職業先修學院。」
這邊廂政府推動創科,那邊廂大學計劃殺科,要期待香港未來還有成功的港產科研成果,恐怕前路還是那麼漫長。
‹ 上一主題|下一主題