用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區Band 1女統一吾識填乙三打後
go

東區Band 1女統一吾識填乙三打後 [複製鏈接]

小女東區小學級10內,自行選了BPS。
統一派位甲一乙一打算放BPS,乙二嘉諾撒、乙三民生。請問排位算穩陣嗎?最後若是入不到BPS,不知中乙二嘉諾撒機會大嗎?

另外,填完頭3間學校之後,第四已經不知填什麼? 是否應該開始填B2頭學校?例如衞理、金文泰...?麻煩請比意見。
   3    0    0    0

謝瓜瓜 發表於 17-4-9 13:25
統一派位甲一乙一打算放BPS,乙二嘉諾撒、乙三民生。請問排位算穩陣嗎 ...

我會填哂B1校。你排哂之後排B2(衛理、金文泰),你都一定入到B2個間㗎。

ivyscyip 發表於 17-4-9 13:33
我會填哂B1校。你排哂之後排B2(衛理、金文泰),你都一定入到B2個間㗎。
...

乙四打後填其他Band 1學校(張祝珊、中婦、聖馬可、筲官),個人認為派到機會差不多等於零....

謝瓜瓜 發表於 17-4-9 13:43
乙四打後填其他Band 1學校(張祝珊、中婦、聖馬可、筲官),個人認為派到機會差不多等於零....
...

係,但你乙14派到B2,同你乙4派到B2,都冇分別㗎。

ivyscyip 發表於 17-4-9 13:48
係,但你乙14派到B2,同你乙4派到B2,都冇分別㗎。

謝謝你的意見,會多放2間band 1學校在乙四、五,之後開始放B2。

統一派位甲一乙一打算放BPS,乙二嘉諾撒、乙三民生。請問排位算穩陣嗎 ...

乙4打後儘填他區band 1校先(執死雞),之後先再填本區band 1校,band 2A 校可放到最後填都未遲.

pooh仔 發表於 17-4-10 09:04
乙4打後儘填他區band 1校先(執死雞),之後先再填本區band 1校,band 2A 校可放到最後填都未遲.
...

老師建議我們頭五可填心儀的本區及他區的band 1學校,第六或七開始建議選band 2學校作保險缐,大家意見如何?

謝瓜瓜 發表於 17-4-12 20:46
老師建議我們頭五可填心儀的本區及他區的band 1學校,第六或七開始建議選band 2學校作保險缐,大家意見如 ...

其實老師都啱的,與其放啲冇機會入的b1學校,不如早啲放些好少少的b2。你要諗吓喎,如果連b2都比人揀晒,真喺唔知會跌咗去邊架。不過,前題喺你嗰區的b1生和b1學校比例。
05年6月6日係東區出世

我都有同一疑問,乙4乙5放張祝珊中婦好似冇機會咁,係咪要早d放band 2? 我果個係仔,所以仲驚,好驚派左落band 2

mansum92 發表於 17-4-13 00:01
我都有同一疑問,乙4乙5放張祝珊中婦好似冇機會咁,係咪要早d放band 2? 我果個係仔,所以仲驚,好驚派左落 ...

個人認為乙4乙5放呢2間等同放棄4、5機會...

謝瓜瓜 發表於 17-4-13 00:08
個人認為乙4乙5放呢2間等同放棄4、5機會...

所以我應該take out 張,中。

mansum92 發表於 17-4-13 10:32
所以我應該take out 張,中。

朋友叫我可以放乙一BPS,乙二張祝珊!太進取吧!乙二根本冇機會抽到張,最後只會白白浪費乙二的機會,大家意見如何?

hkpapa852  你朋友明顯係唔知派位係點操作  發表於 17-4-13 13:27

回覆 謝瓜瓜 的帖子

我認為太進取了

mansum92 發表於 17-4-13 13:05
回覆 謝瓜瓜 的帖子

我認為太進取了

我也覺得乙一放BPS,乙二放張祝珊實在太進取了!由於我乙一已放BPS,本打算乙二放嘉諾撒、乙三放民生,這樣排較穩陣,因為就算最後入不到BPS,中乙二嘉諾撒機會很大。只是朋友認為嘉諾撒Band 2生也有位入,所以勸我可以不用放它在乙二,放乙三四也可以。請問你們又有何意見?

謝瓜瓜 發表於 17-4-14 08:45
我也覺得乙一放BPS,乙二放張祝珊實在太進取了!由於我乙一已放BPS,本打算乙二放嘉諾撒、乙三放民生,這 ...

個人認為,乙二可放聖馬可或民生!除非你不喜歡。嘉諾撒既然band 2抽得入,即係band 1生放後少少都有機。

謝瓜瓜 發表於 17-4-14 08:45
我也覺得乙一放BPS,乙二放張祝珊實在太進取了!由於我乙一已放BPS,本打算乙二放嘉諾撒、乙三放民生,這 ...

BPS派位只得46個位,張有89個位,民生和聖馬可各74個位。嘉諾撒63個位。

舊年除龍頭兩間英中外,其餘五間英中都無可避免收到B2學生。今年情况有些少唔同,英中學位少咗啲,升中人數多咗啲。今年啲人選校取向係點,真係冇人知。女生,都好啲,起碼有兩間女校,唔會有男生去揀。

ms.aeroplane 發表於 17-4-14 10:43
個人認為,乙二可放聖馬可或民生!除非你不喜歡。嘉諾撒既然band 2抽得入,即係band 1生放後少少都有機。
...

我和女不太喜歡聖馬可,因為我們曾在學校附近見一男一女穿著校服的學生(我估中四左右),互相倚偎地等過馬路.....當時我倆立刻對該校的感覺打了折扣....

afternoontea372 發表於 17-4-14 11:44
舊年除龍頭兩間英中外,其餘五間英中都無可避免收到B2學生。今年情况有些少唔同,英中學位少咗啲,升中人數 ...

多謝提醒!保守策略較佳。

afternoontea372 發表於 17-4-14 11:44
舊年除龍頭兩間英中外,其餘五間英中都無可避免收到B2學生。今年情况有些少唔同,英中學位少咗啲,升中人數 ...
想請問你有何証據去支持「其餘五間英中都無可避免收到B2學生」這說法?
‹ 上一主題|下一主題