用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 聲音敏感可以點幫佢
go

聲音敏感可以點幫佢 [複製鏈接]

小朋友日常聽到某d聲她會按住耳朵。但其實我咩都聽唔到!現在開始半夜瞓覺會減醒話好驚。一時風扇聲, 一時又話冷氣機聲, 一時話窗出面有聲, 好驚。依家咩都唔比開!! 有沒感統堂包聲音敏感呢?
   1    0    0    0

celiabrian2003 發表於 17-4-28 05:29
小朋友日常聽到某d聲她會按住耳朵。但其實我咩都聽唔到!現在開始半夜瞓覺會減醒話好驚。一時風扇聲, 一時又 ...
我仔細個時都係甘,訓唔到覺,聽到某些聲音會大哭大叫,後來在ot 度做聽樂治療,改善好多

LeeCC 發表於 17-4-28 09:19
我仔細個時都係甘,訓唔到覺,聽到某些聲音會大哭大叫,後來在ot 度做聽樂治療,改善好多 ...

我的職業治療師都有題過, 要買一個特定耳機。但怕我女2歲半唔願意帶及不能保証一定有改善喎!

你是否成功例子, 可否講吓。我都1516。

celiabrian2003 發表於 17-4-28 11:03
我的職業治療師都有題過, 要買一個特定耳機。但怕我女2歲半唔願意帶及不能保証一定有改善喎!

你是否成功 ...

仔都算是成功,他聽了第一晚,5分鐘就睡著,真是又出生到六歲幾第一次這樣快入睡,一直他都要起碼扭計一個多鐘才入睡,後來他表達好些時,說以前睡不到,因為樓下巴士站的人講野好吵(我住十幾樓,他房的窗亦不是向街),樓上的人傾計腳步聲水聲好吵(但我們大人聽唔到)

聽到摩打,吸塵機,乾手機聲會大叫發癲,後來他也克服到

費用系唔少的,但那時仔已經六歲幾,ot 話七八歲前聽樂的效果比較好,有成功例子的家長叫我計下數,如果可以負擔到,就當買個希望試下,就算試過唔得都叫盡過力幫佢

回覆樓主:

我女歲半開始跟皮紋分析師建議聽醫學共振cd,而家3歲半8個月大。我都忘了佢係幾時冇左啲聲音敏感問題(聽到隔離屋開門聲,風筒聲,吹風機聲,食肆抽風機聲,洗衣機聲,隔離屋吸塵,裝修聲,馬路上既行車聲,港鐵入閘機聲,升降機開關門聲,爸爸鼻鼾聲…等等都驚到要人抱/喊,晚晚被爸爸鼻鼾嚇醒幾次,bb時搭巴士小巴一上車就扭/喊,歲令識講野就由上車開始叫"落車"叫到真係落車),冇樓上咁勁聽一次就有效果,我女2星期有初步效果,起碼半年以上好啲,1年以上完全冇晒。

P.S.我係買CD自己喺屋企用普通CD機播。睇過書都係話用專用耳機聽會效果好啲,自己估計專用耳機可能快啲見效。

回覆樓主:

多謝意見

回覆 LeeCC 的帖子

可否pm我要用咩耳機?咩cd?Thx a lot.

請問是否即是可以治好聲音敏感?可以pm我資料嗎?
‹ 上一主題|下一主題