用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Phy VS Econ ?
go

Phy VS Econ ? [複製鏈接]

PhyChemBio VS  ChemBioEcon, 邊個組合入U 選科出路好d ?

YDLFATHER  PhyChemBio出路好d  發表於 17-5-11 20:50
   2    0    0    0

PhyChemBio係大路啲既選擇,Phy好定係Econ好,其實除咗睇邊個組合入U選科出路好啲,仲需要睇小朋友對邊科興趣大啲,同埋有信心有星星。

回覆 王家爸爸 的帖子

阿仔Phy 成績好好, Econ 未讀過唔知, 聽人講而家最好有科商科, 將來入U出路好d

BS129 發表於 17-5-12 10:19
回覆 王家爸爸 的帖子

阿仔Phy 成績好好, Econ 未讀過唔知, 聽人講而家最好有科商科, 將來入U出路好d
講真,如果Phy成績好好,無理由放棄。Econ唔係想像中咁容易。

回覆 BS129 的帖子

但係入 U 冇任何課程需要 DSE 讀商科 wor?
更何況,你仔仔 Phy 成績好,無謂搏啦

王家爸爸    發表於 17-5-13 12:41

BS129 發表於 17-5-12 10:19
回覆 王家爸爸 的帖子

想讀商科,入大學先讀都唔遲。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

請問中英數過識要幾多%先有5*及5**?一

我冇研究到主科,不過中文 60% 一定有 5,英文 80% 應該有 5,視乎當年深淺。我果年就淺,對上一年深好多,英文 75% 都有 5,但係我果屆 80% 就有 5。

1998Ruby1998 發表於 17-5-13 07:43

我冇研究到主科,不過中文 60% 一定有 5,英文 80% 應該有 5,視乎當年深淺。我果年就 ...
請問 80% 是否即 80 分?

1998Ruby1998  唔係,主科卷總分由 200-500 都有,所以先用 %,方便比較同統計。  發表於 17-5-13 14:17

1998Ruby1998 發表於 17-5-13 07:43

我冇研究到主科,不過中文 60% 一定有 5,英文 80% 應該有 5,視乎當年深淺。我果年就 ...

其實試卷深啲,會唔會好啲! 如果出得太淺,大家都好高分, 咁咪有機會85分才取5? 我理解正確嗎?
我睇報紙今年的通識 特別容易!

回覆 ThanThan2000 的帖子

理論上係,因為分數分佈廣,難 d 會因為 1-2 分而失 grades,如果你係果科叻開嘅學生,恭喜你,冇 5** 都有 5*。
大前提係分數與程度深淺成正比,當份深 d,你唔可以跌太多。加上如果你唔係叻開嘅學生,深卷可能對你有不利。

1998Ruby1998 發表於 17-5-13 14:37

理論上係,因為分數分佈廣,難 d 會因為 1-2 分而失 grades,如果你係果科叻開 ...

但係如果份卷深, 大家都唔係好識做, 大家都攞低分,情況會係點?

拉 curve,當然如果你主科唔過 50,選修科唔過 40,無論有幾多人同你一樣唔合格,你地都會攞 2 同 1。
目前我見到個 curve 都係每一年每個 grade quartile 都相似,冇話大幅度拉高/低。

1998Ruby1998 發表於 17-5-13 23:33

拉 curve,當然如果你主科唔過 50,選修科唔過 40,無論有幾多人同你一樣唔合格 ...

相反地如果份卷淺,個個都識做, 咁咪好多人都5 or above?

絕對唔會,咁樣對最叻果班學生唔公平。公開試同小學考試唔同,小學考試只要你攞一定分數以上就有 A,唔需要理會人數同程度深淺。但係公開考試要公平,所以會拉 curve。
就以 Eng Lit 為例,好多人都考 60%-70%,但係呢度已經包括 50% 嘅考生同埋 4 個 grade。60-65% 考 4,65%-68% 5,68-69% 5*,69% 以上就 5**。如果越多人攞相似 %,quartile 就會被分薄。Econ 都有同樣情況,5* 個 quartile 都好細, 2-3 % 嘅分數差別,多/少 5 分就好可能上 5** 或者跌落 5。不過咁多年,每一科都冇出現大量分薄嘅情況,通常都係 + / - 3% 內出入。所以話唔好當正 XX% 以上就有咩 grade (除左合格關口之外),因為每年都有輕微出入。

BS129 發表於 17-5-13 07:21
回覆 1998Ruby1998 的帖子

請問中英數過識要幾多%先有5*及5**?一

http://dse00.blogspot.hk/

1998Ruby1998 發表於 17-5-13 23:56

絕對唔會,咁樣對最叻果班學生唔公平。公開試同小學考試唔同,小學考試只要你攞 ...

清楚明白,謝謝!
‹ 上一主題|下一主題