用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田崇真中學
go

沙田崇真中學 [複製鏈接]

請問這是1A定1B ?
若北區熱門小學頭幾名機會大嗎?

想了解返這間中學係較傳統還是多活動型?
會否好嚴好悶?

因小女都係活躍口多型....

懇求各位比比意見和對此校評語。
謝謝
   13    0    0    0

回覆樓主:

HIHI,

到你孩子升中,時間過得快

沙崇成績愈跑愈勁

有人話係1A至1B,我自己就覺得沙崇收生要求幾高,我兩個朋都係沙田小學頭三名進入,當然唔知係首輪還是大抽獎入

我曾經有一次機會接觸到沙崇校長,感覺唔錯,好有心改善及解釋解決方法,在應變上處理得宜。
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

位置幾好, 不過開放日問過幾個中一仔都話讀得有D辛苦

mrs.so 發表於 17-5-29 18:06
HIHI,

到你孩子升中,時間過得快

係呀… last 一個啦!
你熟唔熟沙田中學? 我有機會兩間選晒沙田...仲諗緊。
朋友介紹過曾肇添同培英,呢兩間又點睇?

崇真朋友都話中一會做中三卷,學生較錯敗感!

angiehouse 發表於 17-5-29 18:50
位置幾好, 不過開放日問過幾個中一仔都話讀得有D辛苦

係,因我哋住北區,所以首要交通ok

回覆樓主:

讀沙崇首要英文好,若自行選入應可應付,抽入的部份學生會覺吃力,這情況與曾記類近,樓主是區外生應只有自行一項。
勸樓主不要過於自信,兩間自行都越區沙田,弱區轉強區小心些!

fatman69 發表於 17-5-30 17:30
讀沙崇首要英文好,若自行選入應可應付,抽入的部份學生會覺吃力,這情況與曾記類近,樓主是區外生應只有自 ...

無辦法,因過幾年會搬,但唔知幾時同搬去邊,我唯有選擇係中間地區的學校!

hinhei 發表於 17-5-31 00:10
無辦法,因過幾年會搬,但唔知幾時同搬去邊,我唯有選擇係中間地區的學校!
...

祝你成功!

醒目開學勳章

hinhei 發表於 17-5-29 14:34
請問這是1A定1B ?
阿女同學仔全級1X 自行入左沙祟, 荃灣二線小學

peggy 發表於 17-5-31 01:10
阿女同學仔全級1X 自行入左沙祟, 荃灣二線小學

是否早幾年嘅事? 舊年一線小學呢個排名自行係入唔到。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hinhei 發表於 17-5-29 14:34
請問這是1A定1B ?

跨區選"沙崇"又入到的,大多數都會係""自行階段""被取錄呢!在這階段收得嘅都係學校認為孩子有能力能夠應付的,若然真的覺得"沙崇""適合"孩子的話,就別放棄難得機會呢!

請問這是1A定1B ?
...1A...

...熱小學,都要自行先了解貴校頭幾名以往學兄學姊的去向,是否多人入到Band1A英中呢?!...

想了解返這間中學係較傳統還是多活動型?
...只是傳統於"谷"這方面,學校十分多活動可供選擇,學校其中一種推動提升成績嘅方法就是鼓勵學生參與活動...

會否好嚴好悶?
..."嚴",見仁見智啦!我覺得校長好""鬼馬"",簡介會與學生傾談時,他們無懼怕地常常提及張校長的種種事情,感覺係"沙崇"校長師生關係良好,打成一遍呢!...

因小女都係活躍口多型....
..."活躍",若然係指活躍於活動方面和主動於學校各樣事情上,我認為"沙崇"係幾好的選擇呢!至於"口多",我好難俾到意見了,不過,簡介會當日有負責推廣"學校教會團契"生活的學生老師們,既有愛心又有耐性與小孩子們傾計談話,係有愛心的中學呢!不用擔心呢!

回覆 hinhei 的帖子

為什麼要明確他是1A或1B?? 我覺的些微浮動唔應該影響小朋友選校, 級別都是根據DSE成績而定? 成績年年都會不同的啊!

我小朋友正在就讀, 成績中等, 卻不失自信。

KenixSoSum 發表於 17-5-31 12:14

為什麼要明確他是1A或1B?? 我覺的些微浮動唔應該影響小朋友選校, 級別都是根據DSE成績 ...

多謝你!
有你咁講我安心啲!

小學區外前年有個協恩同英華
上年有莫壽增
通常1a去鄧顯

老實說, 學校的DSE成續, 年年都有上落, 上年明顯進步, 但又唔代表今年一樣, 但學校很進取, 提供給學生充足的應試準備, 所以成績一直在進步之中。

學校英文都是屬於越級學習, 中一英文學習已是中二,中三程度, 是公開的秘密, 學校說明如操練中一最少選中二習作以提升水平; 中文自定教材。課外活動運動集中周一至周五其中兩天放學大概4-6點,某些校隊要參加晨跑, 周二及周五早上7時開跑, 跑完上課; 必選樂器鋼琴不包括在內, 集中在周六上課, 有心理準備一周番足6天。

希望這些對大家有作用。

KenixSoSum 發表於 17-5-31 13:03

老實說, 學校的DSE成續, 年年都有上落, 上年明顯進步, 但又唔代表今年一樣, 但學校很 ...

Thx!

我本身就係想搵有谷又有活動的學校。
女而加都常返一至六,一星期四日遲放,所以有得玩佢應無問題!

醒目開學勳章

gracelam 發表於 17-5-31 10:19
是否早幾年嘅事? 舊年一線小學呢個排名自行係入唔到。
早兩年,今年讀s2

peggy 發表於 17-5-31 14:41
早兩年,今年讀s2

會唔會那同學有音樂/體育的專長?

醒目開學勳章

yaumuimui 發表於 17-6-5 18:21
會唔會那同學有音樂/體育的專長?
冇,英文不錯

其實如果小學不是英文教學, 入到英中, 大部分科目轉做英文, 咁一定會較吃力. 所以問英中新生, 十個九個都會話吃力.

la5711 發表於 17-6-6 00:20
其實如果小學不是英文教學, 入到英中, 大部分科目轉做英文, 咁一定會較吃力. 所以問英中新生, 十個九個都會 ...

所以沙崇暑假的銜接課程好有幚助!
‹ 上一主題|下一主題