用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考資校, 私校時, 只有2次呈分成績, 學校知學生全港排名 ...
go

考資校, 私校時, 只有2次呈分成績, 學校知學生全港排名 [複製鏈接]

10    0    0    0

BB成長期 發表於 17-6-12 11:14
如題?
扣門時他們可以取到資料, 但一開始考資校及私校時只得呈一及呈二.
根本教育局只會係呈2後提供唯一一次既申請者全港排名...就係咁簡單...係唔會提供呈3後排名 ~~~

回覆 BB成長期 的帖子

頭輪名直資主力睇四五年級成績!著重校內排名!如DGS,HY等呈二未考已經要入表!呈三未考已經出offer

bettyay 發表於 17-6-12 12:09
回覆 BB成長期 的帖子

頭輪名直資主力睇四五年級成績!著重校內排名!如DGS,HY等呈二未考已經要入表!呈 ...

所以考直資,P4/5同呈-成績成決定性……

直資好多時10~11月交表面試, 時間上當時大部份學生都應該只有呈一既成績 (呈二係小六期考, 好多都成十二月先會考試)

所以呈一成績 (or 整個五年級) 對選校係非常重要

係呀
以前有個同學仔五下成績都ok但不標青,六上呈二突然飛左去好頭,但已拿不到其中ㄧ間11月開始申請的直資女校的申請表了。。我都替佢覺得好可惜。

cmchang0927 發表於 17-6-12 14:57
係呀
以前有個同學仔五下成績都ok但不標青,六上呈二突然飛左去好頭,但已拿不到其中ㄧ間11月開始申請的直 ...
考得 okay 我估都係級十零啩,  表都無得攞咁誇張, 可否透露係邊間咁大支嘢 ?

回覆 os_ecu 的帖子

係級十幾左右但級廿幾那個有表。可能因為單靠成績又不夠標青,所以單靠成績就呈ㄧ&p4要show到出來

cmchang0927 發表於 17-6-12 14:57
係呀
以前有個同學仔五下成績都ok但不標青,六上呈二突然飛左去好頭,但已拿不到其中ㄧ間11月開始申請的直 ...
咁就算呈一 甚或P1-5 已經成績好前...都唔保證一定可以取到申請表呢 ~~~

cmchang0927 發表於 17-6-12 15:24
回覆 os_ecu 的帖子

係級十幾左右但級廿幾那個有表。可能因為單靠成績又不夠標青,所以單靠成績就呈ㄧ&p4 ...

如果靠成績而算有一般課外活動,大概要級幾多先有表呢?

回覆 mcl203 的帖子

Really? This one i didnt expect...

回覆 suzuki12 的帖子

咁我又不敢説。。。我自己學校就級廿多有、級十內有、級五內有各加音樂或運動

cmchang0927 發表於 17-6-12 17:54

Really? This one i didnt expect...
我小朋友間D同學仔都會校內談及該校...可能大家都係女校...師姊亦比較多去該校
但...據估計會交profo都會唔少...可以入圍取表既都只係少數
當然去到P5已經無乜家長會交流學習資訊...大家都甚少公開交流
升學動態只可以靠估...因動態都有部份係流既...

嘻嘻。。都係既,有家長話唔考其他了,只會直升。但後來小朋友自己傾開計才知原來也有交portfolio,只是冇收到申請表。。。
有ㄧ次我和另一位家長去考另ㄧ間時(那時最早出結果那間都未出結果),撞到另一個家長話:xxx要收portfolio才派申請表,看她要人填的東西都唔知想收D點的人,真係。。。(下刪ㄧ百字),普通人點可能有表,你地話?。。。”
我和另ㄧ位家長也心照不宣,只唯唯諾諾:是是是。。其實我們兩個都見埋校長了。。。mouth:" />
Ps 我們不是想隱瞞,而是那家長講到收到申請表好似係好差既ㄧ件事,而佢收唔到好似先正常咁。。如果當時話收到,肯比人話驕傲了,所以只有不答最安全了。。。

全部都變成競爭對手了

cmchang0927 發表於 17-6-12 18:21

嘻嘻。。都係既,有家長話唔考其他了,只會直升。但後來小朋友自己傾開計才知原來也有 ...

總之,升中路盡現人生百態,甚麼虛則實之,實則虛之,多種手法都會現身。小朋友亦有分享同學仔係私傳中表態,會去某港島直資,當中令到另一同學仔亦心搖去註冊另一直資,怕未能升上中學部。轉過頭已見該家長,係學校簡介會中,積極緊貼班主任,亦被班主任爆料佢係第一個交表,好在受影響同學只係心動,並無行動,否則,少個人爭位 ~~~

mcl203 發表於 17-6-12 18:39
總之,升中路盡現人生百態,甚麼虛則實之,實則虛之,多種手法都會現身。小朋友亦有分享同學仔係私傳中表 ...
所以有时無中学backup都有-个好处:-條心去考学校,無乜顧慮~

cmchang0927 發表於 17-6-12 18:21

嘻嘻。。都係既,有家長話唔考其他了,只會直升。但後來小朋友自己傾開計才知原來也有 ...

係㗎,同意少講為妙,始終有直屬中學,我地都選擇可以唔講就唔提,始終多年感情,自己取向盡量少去影響他人,亦要兼顧他人未來數月既看法,要小心處理。我囡某次面試,豈料同校同學仔都被安排同一時段,大家同處一室,氣氛有D唔自然,我囡見完後話我知,佢俾某同學仔父親非友善目光望咗好耐,佢扮望唔到扮鎮定,有時D父母看法真係 ~~~

‹ 上一主題|下一主題