用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 VTC HD TOP UP DEGREE vs 嶺大等2,3線大學學位
go

VTC HD TOP UP DEGREE vs 嶺大等2,3線大學學位 [複製鏈接]

想請教,,,

見VTC 部份HD完成2年後 有top up degree , 再讀一年就有DEGREE , 晌QS 到搵到, 有部份大學都有500~600排名, 晌HK, 除左5間(HKU/CU/UST/CITYU/ POLYU)是100內, 其他都算排得後, ...

1) 如果咁睇, 入唔到果5間,  選擇HD + TOP UP 都唔錯, 而且又讀少一年.....
2) 如果咁睇, 入到CITYU / POLYU 某些比較冷門科目, 可能HD + TOP UP 畢業出來前景都是差不多....

我以上睇法, 是否正確? 如果大家都同時畢業, 搵工起薪點有無不同?

另外, 如想入3大讀MASTER, 用top up degree 入,可行嗎? 要求高嗎?
   2    0    0    0

top up degree study in HK, or England?

回覆 hksarhksar 的帖子

HK...

請問如果係去英國讀TOP UP呢? 張CERT係未一樣架?待遇是否一樣?

ydoris 發表於 17-7-31 08:35
請問如果係去英國讀TOP UP呢? 張CERT係未一樣架?待遇是否一樣?

我的了解,張證書完全一樣,只是在香港上課!學費比香港二、三線大學略貴,但比飛過去英國讀平好多!

以上有網友提到排名,雖然我不太看QS排名,特別是學士學位,但大家要看清楚校名,因為不少名稱是好接近,差之毫釐 繆以千里!例如 垃圾會議員的格林威治大學,不在英國,在夏威夷!

話得說回來,VTC 的 top up degree 較有品質保證,可以放心去讀!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我自己咁想..俾吾起錢細細個去外國讀,俾心機既,可以攞到獎學金,吾係既,出國一年攞個DEGREE.又可去英國UPGRADE下D英文.又可體驗下留學生活咁.一年既學費容易俾D...不過呢,要否英文考語文試夠分先去得呢.畢竟都係因為英文差要讀HD...

我睇過vTc自資商科(5萬一年),去英国讀一1/2年?,都是排名較後的大学,如conventry. gpa 2.幾已可過去,不過阿仔吾like好似吾史ilets. 但真實vtc商業高級文憑會否易入難出?

回覆 ANChan59 的帖子

如果POLY HD 同VTC HD... 是咪一定選POLY 好D ??  

我個想法...是如果入到去POLY 等5間但都是讀埋D 無咩前景/ 冷門科, 到不如早一年收畢個DEGREE (VTC HD + TOP UP 3年)...到時可考慮讀埋MASTER, 出外進修 定做野好?  不過, VTC 果D 都只是TOP UP, 唔知出來工作/ 報讀MASTER 有無用?

因為已經家庭主婦多年, 對外界脫曬節....見現在大學生周街都是...有degree holder 當然好過無, 但覺得唔代表做=讀果D ....

回覆 ydoris 的帖子

我起初見到, 都有你同樣想法...後來問清楚, 是晌HK VTC 上埋果一年, 都好啊, 早人一年畢業, 如果夠本事, 可報MASTER 讀...

GPE2.X 可以 >> 請問這類資料可晌邊到搵到? TKS

hinhin_ma 發表於 17-8-1 15:12
我在會展見到有間机構代理conventry u. 是他説的。另vtc top up degree 個部門都好nice. 我打去問過留英学費,但他們不知宿費。始終問下ive topup 的畢業生先知認受性。
‹ 上一主題|下一主題