用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中國婦女會同聖馬可比較一問
go

中國婦女會同聖馬可比較一問 [複製鏈接]

想請教大家!大家認為兩間學校banding是否差不多?倆間有甚麼不同之處?因為中婦好似比較多媽媽會考慮!因為我都好迷茫!(emoji)(emoji)
   5    0    0    1

mrs.lo 發表於 17-8-11 23:58
想請教大家!大家認為兩間學校banding是否差不多?倆間有甚麼不同之處?因為中婦好似比較多媽媽會考慮!因 ...
兩間差別唔大,睇小朋友鍾意邊間多啲。如果一樣鍾意,英文好揀SMS,英文無咁好揀婦女會。

王家爸爸 發表於 17-8-12 19:37
兩間差別唔大,睇小朋友鍾意邊間多啲。如果一樣鍾意,英文好揀SMS,英文無咁好揀婦女會。 ...

多謝王家爸爸意見!課外活動邊間多啲呢?另外校風是否差不多呢?

mrs.lo 發表於 17-8-13 00:04
多謝王家爸爸意見!課外活動邊間多啲呢?另外校風是否差不多呢?

兩間學校我都參觀過,中婦學生比我感覺好文靜,聖馬可學生比較活潑。我仔本身都活潑,口唔停,所以我地都選擇聖馬可。

mansum92 發表於 17-8-13 12:20
兩間學校我都參觀過,中婦學生比我感覺好文靜,聖馬可學生比較活潑。我仔本身都活潑,口唔停,所以我地都 ...

你的小朋友就讀呢間中學平時多唔多功課,測考多唔多?有無好大壓力!謝謝解答!

請問如果B1 生 (TKO二线小学) 跨區考SMC .機會大嗎.....

mrs.lo 發表於 17-8-13 16:03
你的小朋友就讀呢間中學平時多唔多功課,測考多唔多?有無好大壓力!謝謝解答!
...

唔算好多功課,每科一星期一樣啦。兩測兩考。我仔參加好多課外活動,所以好忙。

ahjoechan 發表於 17-9-15 16:58
請問如果B1 生 (TKO二线小学) 跨區考SMC .機會大嗎.....

我諗band1ab生機會大d, 因自行都唔係好多位,我仔果年好多人考st. marks

中婦的學校方向很明確 谷成績 谷醫學院 法律學院入學人數

snakemonkey 發表於 17-9-16 10:31

甘今年佢地有幾多人入醫科通法律?

王家爸爸    發表於 17-9-16 21:49

simonwan 發表於 17-9-16 17:57
甘今年佢地有幾多人入醫科通法律?

I have the same question too
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

方向明確同成效未必有直接關係

王家爸爸 發表於 17-9-16 21:49
方向明確同成效未必有直接關係

想請問聖馬可校風如何?外間有啲家長話中婦啲學生乖啲聖馬可就差啲!我都唔知點揀好!

mrs.lo 發表於 17-9-17 00:31
想請問聖馬可校風如何?外間有啲家長話中婦啲學生乖啲聖馬可就差啲!我都唔知點揀好!
...

唔多家長同時有仔女係兩間讀,反而因為種種原因有啲家長有動機誤導,所以坊間評論,睇下就算。
另一個原因係SMS比較自由,中婦比較嚴,自由好定係嚴好,真係見仁見智。
與其聽人講,我反而建議你自己去兩間學校睇下,基本上可以睇到個大慨。

ahjoechan    發表於 17-9-18 12:50

mrs.lo 發表於 17-9-17 00:31
...

我唔會用乖和差去形容兩間學校的學生,只會用文靜和活潑去形容。中婦學生真係好文靜,而我認為文靜唔岩我個仔,亦唔係我想要的,所以我選了聖馬可。

mansum92 發表於 17-9-17 13:42
我唔會用乖和差去形容兩間學校的學生,只會用文靜和活潑去形容。中婦學生真係好文靜,而我認為文靜唔岩我 ...
最緊要係了解清楚自己小朋友,又了解清楚學校,咁樣小朋友先會讀得開心。

有冇人有答案?

sunflower2000 發表於 17-9-17 15:10
有冇人有答案?
情況同高記類似,校長想,但係現實有啲落差。

王家爸爸 發表於 17-9-17 08:33
唔多家長同時有仔女係兩間讀,反而因為種種原因有啲家長有動機誤導,所以坊間評論,睇下就算。
另一個原因 ...

多謝解答!

Statistics show that about 85% of our S.6 graduates received JUPAS offers this year. Many of them have been accepted to take professional and competitive degree courses like Medicine, Law, Accounting, Engineering, Global Business and Quantitative Finance.

校長開學致詞

以我所知入醫科人數 比例不低的

當然你要求玩得讀得 中婦一定唔得
‹ 上一主題|下一主題