用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖瑪加利英文中學定將軍澳呂潤財
go

聖瑪加利英文中學定將軍澳呂潤財 [複製鏈接]

聖瑪加利英文中學定將軍澳呂潤財?

elbar    發表於 17-8-12 13:50
   0    0    0    0

Hidiwong 發表於 17-8-12 11:35
是出年还是今年呢? Bridging course 只如一天了...
个人觉得SMC不错, 过去两 > 30% 入3大率 (今年月尾才知道), 小班, 好英语景, 但我还在观察它的教学情况.

王家爸爸    發表於 17-8-14 09:39

回覆 twhkleung 的帖子

是否新生才要上Bridging course?

其實係一家四口子

一家三口 發表於 17-8-12 16:14
回覆 twhkleung 的帖子

是否新生才要上Bridging course?
一家三口, 最近好吗?

听个仔講, 今年bridging course有两班, 一班约30几人. 不知是今年收多了外来生, 或是部分through train也要上呢?

twhkleung 發表於 17-8-12 16:33
一家三口, 最近好吗?

听个仔講, 今年bridging course有两班, 一班约30几人. 不知是今年收多了外来生, 或是 ...

一家三口, 最近好吗?

聽聞最了最少60人.

其實係一家四口子

一家三口 發表於 17-8-12 17:05
一家三口, 最近好吗?

聽聞最了最少60人.
你的意思是外来生收了60人吗?

twhkleung 發表於 17-8-13 12:34
你的意思是外来生收了60人吗?

聽聞是收了6x 人
其實係一家四口子

一家三口 發表於 17-8-13 13:21
聽聞是收了6x 人
Oh, 那今年S1是3班,还是4班呢?

twhkleung 發表於 17-8-13 15:15
Oh, 那今年S1是3班,还是4班呢?

應該係4班。
因為去年只有107人,所以是3班。

Hidiwong 發表於 17-8-12 11:35
其實去考/叩門前,點解無瞭解過學校?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-13 18:44

從未聽過呂潤財,呂潤財的DSE成績及入大學率如何?

我估棲主应该有了解过的, 不过想听多D意见和得到大家支持佢既決定啫. 好似我初初选颜/李, 后来喺度收完风, 最后转軚揀咗SMC, 都係不段问大家边间好, 边间好.
话说回来, 呂又真係好少人喺呢度問过!!!

twhkleung 發表於 17-8-13 23:53
我估棲主应该有了解过的, 不过想听多D意见和得到大家支持佢既決定啫. 好似我初初选颜/李, 后来喺度收完风, ...
NPL, LKP, SMC都叫同級吧!
如果樓主真係有去瞭解過兩間學校, 唔會連級數上有咁大分別都仲要問吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-14 08:15
NPL, LKP, SMC都叫同級吧!
如果樓主真係有去瞭解過兩間學校, 唔會連級數上有咁大分別都仲要問吧!
...
Oh,  原来不是同級数的, 又学到野了 (这区学校不太熟)  
不过, 小朋友是自己的, 樓主多分析和上来看看吧, 会很有帮助嫁!

twhkleung 發表於 17-8-14 08:57
Oh,  原来不是同級数的, 又学到野了 (这区学校不太熟)  
不过, 小朋友是自己的, 樓主多分析和上来看看吧,  ...
看看校務報告, 就已經知道學校同坊間所謂既Banding差異了......
一間33222率多年嚟都只有3X%...... 比全港平均還要低

little_yolky    發表於 17-8-14 15:14

Good question

twhkleung 發表於 17-8-13 23:53
我估棲主应该有了解过的, 不过想听多D意见和得到大家支持佢既決定啫. 好似我初初选颜/李, 后来喺度收完风, ...
好多時啲主要既寫作比賽(例如HKYWA)都見到聖瑪加利既學生入圍,所以啲學生既英語能力應該唔差。

twhkleung    發表於 17-8-14 11:27

一家三口 發表於 17-8-13 15:31

應該係4班。

其實諗諗下, 如果要加班, 如果我系学校管理層, 应该加向小一道, P1: S1比例变成3班比3, 而不是2 :4. SMC已证明给家長看, 经它们从小一起的train-through 生糸不会比其它bc1, 什致不比1b 差添, 也睇现了一条龍(如能有好的教学法)是可多麼的成功 (当然,咁样其它非小一進来的小朋友,就会比依家更小机会入去了, 包括小兒...)

Quote 一句网友当年对SMCdescription (不知是褒是贬, 或明暗褒, ...), 对我啓发很大...

"以一間無乜人去考, 中學部主要為小學部學生, 當中仲有不少唔知質素高唔高既NCS, 加上中學部主收非B1學生, 以及年年都有人跳船, 我諗咁既成績, 原因應該係............"

twhkleung 發表於 17-8-14 14:53
其實諗諗下, 如果要加班, 如果我系学校管理層, 应该加向小一道, 咁P1: S1比例变成3班比3班, 而不是2班 :4班 ...
句嘢好熟喎......

twhkleung 發表於 17-8-14 14:53
其實諗諗下, 如果要加班, 如果我系学校管理層, 应该加向小一道, 咁P1: S1比例变成3班比3班, 而不是2班 :4班 ...

以我所知, 學校開多少班是有規定的, 新冀建成後, 聽聞會收小一99人.        

或者去年唔多人考本校呱, 變相只有107 名學生.                                      

其實係一家四口子
‹ 上一主題|下一主題