用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友05年9月入小一mami 入嚟吖! ...
go

小朋友05年9月入小一mami 入嚟吖! [複製鏈接]

小朋友05年9月入小一mami 入嚟吖!

Hello 各位 mami 好!

我大女今年9月升小一,我驚佢對一個又新、又陌生
嘅環景唔習慣呀!   

我除咗為佢準備新書包、新文具、新校服等外........
係心理上我要點幫大女好??(有冇咁嘅需要)

同埋小學功課多,我又要點幫佢分配做邊樣功課先呢?
(即係抄寫嘅功課做先定要動腦根嘅功課做先)

唔好意思,我D 問題可能係白痴D,請大家見諒!

[size=small]My little baby Vivian !

Re: 小朋友05年9月入小一mami 入嚟吖!

MaMa^-^Ada,
me too.  有少少擔心.. 有同佢多d講話小息就要自己去廁所.  唔好忍呀, 上堂先去唔好架.  叫佢主動同人做朋友呀.  對住老師唔好扮怕羞..仲之平時諗起咩就同佢講咩囉.  
動左腦 先抄寫會唔會好d呢?  初初應該唔會好多功課下嘛?
--- 2J 作品

JJ1122,

係呀! 我都擔心囝囝唔知乜o野係"小息", 一年級無嬸嬸帶去廁所, 唔同幼稚園. 人地去廁所佢就傻更更坐在課室, 佢比較內向, 驚佢唔敢問人. 功課我反而不太擔心呢!

ChiChima33  

你地可以去報小一適應班比佢地上

JJ1122,

我都驚佢小息掛住玩,上堂就"傻奸奸"咁要去廁所
都唔識 or 唔敢舉手問老師,我依家都已經差唔多
日日同佢洗腦架 la,叫佢主動同人打招呼,唔好怕羞。
我都唔知,我都有聽人講過做咗D動腦先會好D,所以
我想問吓其她有經驗mami 先,我諗頭1星期唔會好多
功課嘅,之後就.........唉........我個女做功課都幾慢同
心散架。      
[size=small]My little baby Vivian !

toby豆,
邊度有得報??
toby豆 寫道:

MaMa^-^Ada 寫道:
toby豆,
邊度有得報??
[quote]
toby豆 寫道:
[/quote]

好多地方都有架,係留意下學野既地方

Re: 小朋友05年9月入小一mami 入

Hi all mami
我仔仔都係9月上小一, 最擔心係食lunch, 怕佢食得慢, 之後又肚餓. 又怕個廁所dirty, 去大大時, 會攪到條褲都dirty埋就慘.
睇怕我都要接受小一心理輔導先得.

agree!!!!!!!

Li_vivi 寫道:
Hi all mami
我仔仔都係9月上小一, 最擔心係食lunch, 怕佢食得慢, 之後又肚餓. 又怕個廁所dirty, 去大大時, 會攪到條褲都dirty埋就慘.
睇怕我都要接受小一心理輔導先得.

.........唉........我個女做功課都幾慢同
心散架。      

MaMa^-^Ada,
我個仔都好慢架﹗希望佢快d適應啦﹗

toby豆,
唔該晒你,等我去睇吓!

Li_vivi ,
我去過D 小學,佢哋D廁所好乾淨架,仲有紙巾供
應添。
aiya....我個女食嘢都好慢架,真係佢乜都慢吞吞至啱,
我又驚佢抄家課表抄留,或者抄唔切。
真係令人擔心!

我細女九月都係小一,我就好你地小小因有家姐(升小二)睇住,我舊年都同你們一樣擔心很多問題,去廁所真是一個問題,由其是女仔,剛開學時我女都話有小朋友懶尿...
不過過了一段時間好多都適應到小息去廁所,開頭我女間學校就有風紀帶佢地去幾次先,之後就自己去

功課方面開頭都不是很多抄寫,通常都好快做完,之後等佢地差不多適應就會多小小(因要默書)

你地小朋友有冇幼稚園的同學仔一齊上小學呀?
有就唔洗太擔心啦 ,起碼有 d 熟識的面孔都冇咁驚丫,我女就一個都冇 la ,開頭佢都唔係幾想返學架!好彩佢後來都識到新朋友仔.

我女間幼稚園有小一預備班比佢地適應小學時的生活,下星期就開始在幼稚園返學時進行,帶小學書包,水壺,文具,茶點....而家已開始在幼稚園抄寫手冊...到差不多放暑假時又假了一所小學校舍比佢地上模擬小一,所以我都唔係太過擔心!
我家有對雙子公主

Li_vivi ,
我去過D 小學,佢哋D廁所好乾淨架,仲有紙巾供
應添。
aiya....我個女食嘢都好慢架,真係佢乜都慢吞吞至啱,
我又驚佢抄家課表抄留,或者抄唔切。
真係令人擔心!

抄手冊我女都抄到一舊舊,有時都唔知佢寫乜,不過而家通常的小學都可比家長上網check ,咁就唔驚啦!
我家有對雙子公主

kitty,

好在你有經驗,可以開解到我哋D疑慮咋。
咁又好彩有幼稚園的同學仔一齊上同一間小學。
我個女間幼稚園有小一預備班俾佢地適應小學時的生活,
不過只係得兩星期嘅學習適應咋。

kitty 寫道:

抄手冊我女都抄到一舊舊,有時都唔知佢寫乜,不過而家通常的小學都可比家長上網check ,咁就唔驚啦!

咁都好D,如果唔係實唔駛交功課。

Ada,
我個女果間都係兩星期適應咋,不過都好過冇啦~
有幼稚園的同學一齊真係好好多架,可能我女又內向D ,開頭小息人地個個一齊玩,而佢就自己一個行來行去,我睇到都唔係幾開心!
好在到細女都有幾個幼稚園的同學仔,不過就唔知會不會同班 LA !

我而家擔心佢地返全日咁長時間唔知點咋,因九月就轉全日,又要搭校車,不過兩姐妹有夠都冇上年咁擔心!
我家有對雙子公主

kitty ,
如果俾我見到個女小息人地個個一齊玩,
而佢就自己一個行來行去,我個心實"那住那住"
兼喊埋。:cry:
全日我又唔擔心,因為我個女依家間幼稚園
都係返全日。(有托管嘅幼稚園)

各位媽咪, 我就最担心仔仔的校服問題, 因要將恤衫放入褲內, 昨天買了校服回家後, 即急忙教他了, 我想他要練習多些吧o否則在學校去完洗手間就失礼人喇!

小寶,
冇方法令佢哋專心架!       

我個女做功課唔開電視,冇人理佢佢都週圍望,
玩筆、玩"拆"膠架。

我又"tum" 又鬧、又打,佢2版功課都做個幾兩
個鐘呀。 :evil:
‹ 上一主題|下一主題