用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 應該放在同一間中學嗎?
go

應該放在同一間中學嗎? [複製鏈接]

有問題想問大家意見, 我大仔剛升中了. 升了一間心儀中學, 返學很開心, 而且都算近我家,很方便。真的很感恩!
忙了一大輪,剛放下心頭大石。 又到弟弟呈分試了,是時候要鎖定目標,  因弟弟成績較好,升中選擇也算多,升讀哥哥的學校我自己覺得是很理想,也很有把握入到。

他們小學是在同一間小學, 一同上學放學,由於年齡相近,兄弟感情很好,常一齊玩, 互相溝通, 但他們自己常互相比較, 當然我從不在他們面前比較,也教他們不要和別人比較。由於弟弟做事較認真加上鬥心強, 而且愛以哥哥做目標,有很多方面(音樂,運動和學業成績)都可以超越哥哥,  我覺得這樣對兩個不好,尤其是哥哥。

弟弟也聽哥哥很多升中的事,聽哥哥說的中學生活說得眉飛色舞, 自然都喜歡這中學。

讓弟弟入哥哥的學校? 應該會有其他更合適的中學。
我應該把他們放在同一間中學嗎?

0    0    0    1

littlelamma 發表於 17-9-12 09:34
有問題想問大家意見, 我大仔剛升中了. 升了一間心儀中學, 返學很開心, 而且都算近我家,很方便。真的很感恩! ...
先讓他多認識其它中學,再問他的意向。
哥哥心儀 不等於 弟弟心儀

讀的係細佬. 你應該問細佬想唔想入返哥哥的學校, 還是佢有其他諗法.

有問題想問大家意見, 我大仔剛升中了. 升了一間心儀中學, 返學很開心, 而且都算近我家,很方便。真的很感恩! ...

首先真係要問細佬意願, 咁唔係得一個機會, 自行其中一間放呢間, 另一間去睇下其他學校再決定.

如果細老係鐘意, 就算細佬本身係去到b1a, 而哥哥呢間係b1b/b1c都無所謂, 係有能力嘅, 同樣可以成績好, 最後都可以入大學.

我建議你睇多一年,明年先去煩呢個問題。
到時既考慮因素係:
第一,弟弟呈一、呈二排名比哥哥高幾多?是否同一BANDING?
第二,哥哥喺中學既成績係點。

如果弟弟同哥哥係同一BANDING,而哥哥成績大約中游前後,其實弟弟可以入同一學校又無壞。但係如果弟弟同哥哥唔係同一BANDING,而哥哥成績係上游,咁弟弟都係揾間好啲既。

如果細佬愛比較, 唔同中學反而會較好.  

細佬考得好啲, 有得揀搵間程度高啲既中學可能會啱佢啲.

見弟弟與哥哥的感情十分要好,成績也因而比哥哥好,其實會否弟弟不知不覺間把哥哥當成"偶像"十分崇拜他呢!凡事以哥哥的想法或成就當為他面對事情的"參考數據"呢!這樣,做得比哥哥好一點也不出奇,反而感恩兩兄弟的感情是多麼的要好才有這現象呢!是起緊""互相推動成長""的效果,由於弟弟成績好,若然你有信心他去到哥哥的學校亦有著大成長,將來入U無問題的話,兩兄弟一齊讀書就不是問題了呢!至於哥哥對弟弟能力不斷比自己出色的不良影響之有機會發生情況,先要哥哥明白他當"哥哥"的職責是""十分出色"",不言的話,弟弟亦沒有現在的成果,若然沒有出色的哥哥,弟弟未必有此種種的效果呢!再者,弟弟做得好甚至更好亦是心存""報答""出色的哥哥的一份正常心態呢!懂得舒緩,兩兄弟必定各有成就和互相繼續扶持呢!

lojo11    發表於 17-9-12 13:13
小時了了    發表於 17-9-12 12:35
王家爸爸    發表於 17-9-12 11:32
pokinponi    發表於 17-9-12 10:59

YmOra 發表於 17-9-12 10:54
見弟弟與哥哥的感情十分要好,成績也因而比哥哥好,其實會否弟弟不知不覺間把哥哥當成"偶像"十分崇拜他呢!凡 ...
通常弟弟都會將哥哥當成既係偶像,又係假想敵;兄弟就係咁㗎喇。

回覆 王家爸爸 的帖子

我識一對姊妹, 都一樣係妹妹當姐姐係假想敵, 無論學業, 定係運動, 妹妹學界都同我地講, 取冠軍冇咩開心, 一定要破家姐當年紀錄, 至會開心

YmOra    發表於 17-9-12 11:52
王家爸爸    發表於 17-9-12 11:44

妹妹頭 發表於 17-9-12 11:42
回覆 王家爸爸 的帖子

我識一對姊妹, 都一樣係妹妹當姐姐係假想敵, 無論學業, 定係運動, 妹妹學界都同我地 ...
我估如果家姐比其他人蝦,妹妹又會幫姐姐出頭,兄弟姊妹都係咁。

妹妹頭    發表於 17-9-12 11:48

王家爸爸 發表於 17-9-12 11:34
通常弟弟都會將哥哥當成既係偶像,又係假想敵;兄弟就係咁㗎喇。

這是"好事"嚟架!只要為哥哥多做一點""輔導""工作,是無問題的呢!更可見雙雙的進步是如何以倍數倍數咁成長的呢!其實,有些非兄弟姊妹血緣關係的"好朋友好同行者"亦同樣有著互相扶持互相推動的效果,只要""友情""能夠去到有如"好兄弟或好姊妹"就有同樣的效果呢!

YmOra 發表於 17-9-12 11:49
這是"好事"嚟架!只要為哥哥多做一點""輔導""工作,是無問題的呢!更可見雙雙的進步是如何以倍數倍數咁成長的 ...
Coopetition,合作同競爭既混合物。  

王家爸爸 發表於 17-9-12 11:52
Coopetition,合作同競爭既混合物。

我又唔覺那些好朋友間係心存競爭關係的想法,反而聽到他/她們成日講"我哋一齊入U囉!",一齊打底補習社阿邊個邊個.我估真正有著"正向支持嘅兄弟或姊妹情感"係會想大家齊齊好的呢!

謝謝大家的意見, 很有幫助, 我會再想想, 還有時間

有問題想問大家意見, 我大仔剛升中了. 升了一間心儀中學, 返學很開心, 而且都算近我家,很方便。真的很感恩!
忙了一大輪,剛放下心頭大石。 又到弟弟呈分試了,是時候要鎖定目標,  因弟弟成績較好,升中選擇也算多,升讀哥哥的學校我自己覺得是很理想,也很有把握入到。
他們小學是在同一間小學, 一同上學放學,由於年齡相近,兄弟感情很好,常一齊玩, 互相溝通, 但他們自己常互相比較, 當然我從不在他們面前比較,也教他們不要和別人比較。由於弟弟做事較認真加上鬥心強, 而且愛以哥哥做目標,有很多方面(音樂,運動和學業成績)都可以超越哥哥,  我覺得這樣對兩個不好,尤其是哥哥。
弟弟也聽哥哥很多升中的事,聽哥哥說的中學生活說得眉飛色舞, 自然都喜歡這中學。
讓弟弟入哥哥的學校? 應該會有其他更合適的中學。
我應該把他們放在同一間中學嗎?

印象中, 你大仔好似同我女考到同一間直資! (如果無叩門轉校的話) 我女開學後又係不停講返學嘅新鮮好奇好玩嘅野, 返學真係好開心嘅事.

妳有大仔升中經驗, 妳都明白選/考一間適合中學俾自己心肝寶貝仔女最妥當, 如果真係真如妳所講 "兄弟感情很好", 你大仔嘅直資又係出名基督教氣氛濃厚及非常關愛嘅學校, 關愛不但只愛學生, 亦同樣關愛家長如何教養兒女. 如果妳將會報學校嘅家長課程, 到時問下過來人家長/講者妳嘅想法及憂慮, 我相信佢哋一定俾到好好意見妳. (你大仔間直資都好多家長將佢嘅仔女兄弟姊妹一齊考入讀的, 好多過來人妳可以問下, 不用擔心)

小時了了 發表於 17-9-12 12:52
印象中, 你大仔好似同我女考到同一間直資! (如果無叩門轉校的話) 我女開學後又係不停講返學嘅新鮮好奇好玩 ...

願來樓主jm個大仔讀你女兒嗰間,是的,真係有好多兄弟姊妹一同响這所中學就讀,若然樓主有諗緊是否應該把弟弟送去比這所中學更高Banding的英中,我可以分享你知,我認識嘅一些jm之孩子有的係屬於B1a學生都有入讀此校呢!

小時了了 發表於 17-9-12 12:52
印象中, 你大仔好似同我女考到同一間直資! (如果無叩門轉校的話) 我女開學後又係不停講返學嘅新鮮好奇好玩 ...

你真厲害, 這樣都記得.

是的, 很多家長將佢嘅仔女兄弟姊妹一齊考入讀, 不過大家可能情況不同,

YmOra 發表於 17-9-12 13:11
願來樓主jm個大仔讀你女兒嗰間,是的,真係有好多兄弟姊妹一同响這所中學就讀,若然樓主有諗緊是否應該 ...

是的, 哥都識有B1a的同學, 其實我不是想追高banding的學校, 只是想找間讀得開心、老師關愛他們、近近地的就可以, 大仔返了這一星期, 我也返過校辦的家長會, 我體驗到這校就是我們想要的。如果細都升入去, 本來是一美事, 可是我主要考慮他們的互相比較可能影響哥哥的發展。

littlelamma 發表於 17-9-12 14:15
是的, 哥都識有B1a的同學, 其實我不是想追高banding的學校, 只是想找間讀得開心、老師關愛他們、近近地的就 ...

想問問阿哥今年中一,那弟弟小學幾年級呢?

YmOra 發表於 17-9-12 15:12
想問問阿哥今年中一,那弟弟小學幾年級呢?
P5, 謝謝!
‹ 上一主題|下一主題