用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青, 荃灣B1尾B2頭既選擇
go

葵青, 荃灣B1尾B2頭既選擇 [複製鏈接]

安柱, 全完, 伍若瑜, 何傳耀, 燕京

可以點排?
   2    0    0    0

紫翹 發表於 17-9-20 12:06

可以點排?

安柱b1b
何傳耀b1b
全完b1c-b2a
伍若瑜band 2a
燕京b3a
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 17-9-20 12:17
安柱b1b
何傳耀b1b
全完b1c-b2a
感謝你既回覆呀!! 我見D人對燕京都幾正評, 好似唔錯咁

紫翹 發表於 17-9-20 12:06

可以點排?

如自行只可選伍若瑜. 全完

紫翹 發表於 17-9-20 12:18

燕京係有好多正評, 但係睇係咩學生, 如b3可考慮, b1/b2邊緣人點會選.

紫翹 發表於 17-9-20 12:18

燕京係我地小學家長大力追捧一間中學, 如果成績未如理想, 一間校風好, 師生關係好嘅中學, 入去讀起碼唔會學壞先。

oiyau2005 發表於 17-9-20 12:23
燕京係有好多正評, 但係睇係咩學生, 如b3可考慮, b1/b2邊緣人點會選.
多謝你意見
因為我仔小四啫, 但都要預備定.  所以想了解多D.  我想問我以前讀果間中學係B1, 咁我仔報入既機會會大D嗎? 唔同區架

紫翹 發表於 17-9-20 12:25
多謝你意見
因為我仔小四啫, 但都要預備定.  所以想了解多D.  我想問我以前讀果間中學係B1, 咁我仔報入既機 ...

有D學校報名表會問有冇兄姊丶父母係舊生,但影響不大,成績首要

oiyau2005 發表於 17-9-20 12:27
有D學校報名表會問有冇兄姊丶父母係舊生,但影響不大,成績首要
感謝你既回覆.  小四一次都未考.  但我仔一向成績都KEEP到八字頭, 除左中文.  常可去到9.  但一科中文都拉低左

gracelam 發表於 17-9-20 12:24
燕京係我地小學家長大力追捧一間中學, 如果成績未如理想, 一間校風好, 師生關係好嘅中學, 入去讀起碼唔會 ...
因為我仔係無乜自信, 除左成績好D之外, 佢其他野麻麻, 所以我想搵D輕鬆少少既中學, 同時佢唔會考得太差(相對咁講), 咁可以等佢多D自信, 所以都要慎選

紫翹 發表於 17-9-20 12:28
感謝你既回覆.  小四一次都未考.  但我仔一向成績都KEEP到八字頭, 除左中文.  常可去到9.  但一科中文都拉 ...

年尾可以帶小朋友去各中學睇下簡介會或open day, 感受下中學及了解下各中學收生要求.

其實最重要小五小六三次呈分試, 考完第一第二次就知道小朋友咩banding, 到時就可以敲定自行揀邊2間中學。

gracelam 發表於 17-9-20 12:37
年尾可以帶小朋友去各中學睇下簡介會或open day, 感受下中學及了解下各中學收生要求.

其實最重要小五小 ...
感謝你既意見, 係呀, 宜家開始留意定都差不多

回覆 紫翹 的帖子

燕京係幾好架。早年可能因為剛搬入青衣少人揀,形成收生質素較低。但近年係大有進步。我女現在都在燕京讀,佢返學好開心而且亦識到好多朋友。以前我哋間小學都將燕京定為B2C,不是B3,我哋亦有成十個同學入咗,同班有4個,連同我女在內全部都係B2生而且亦是第一志願入。今年四十周年校慶可以來參觀,同之前VIU TV中學預備班都有訪問我哋學校,可以上網睇返。

小韋寶 發表於 17-9-20 16:41
回覆 紫翹 的帖子

燕京係幾好架。早年可能因為剛搬入青衣少人揀,形成收生質素較低。但近年係大有進步。我 ...

我想問下燕京係英中定中中呀?

雖然中中同英中都係無所謂, 其實只要係好學校同讀得開心, 我覺得問題不大, 但我想問下英中同中中既分別?

gracelam 發表於 17-9-20 12:17
安柱b1b
何傳耀b1b
全完b1c-b2a
全完同B1C距離差好遠.....

燕京過去幾年都有8%-12%升讀degree (不過本地+海外, 仲好大機會係台灣既大學), 6X%升讀AD/HD之類既課程.... B3A/B2C
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-20 17:14
全完同B1C距離差好遠.....

燕京過去幾年都有8%-12%升讀degree (不過本地+海外, 仲好大機會係台灣既大學),  ...

全完始終係英中, 一般人都將佢定為band 1尾英中, 但DSE成績唔達標又係另一回事。

紫翹 發表於 17-9-20 17:07
我想問下燕京係英中定中中呀?

雖然中中同英中都係無所謂, 其實只要係好學校同讀得開心, 我覺得問題不大,  ...

英中咪除左中文及中史科, 所有科目都係英文教。

中中咪剛剛相反, 但某D band 2頭中中每級會開1ㄧ2班英文班。

gracelam 發表於 17-9-20 17:20
英中咪除左中文及中史科, 所有科目都係英文教。

中中咪剛剛相反, 但某D band 2頭中中每級會開1ㄧ2班英文 ...
因為我識人讀伍若瑜, 中中但又有英文班架喎

紫翹 發表於 17-9-20 17:21
因為我識人讀伍若瑜, 中中但又有英文班架喎

所以伍若瑜係band 2a

gracelam 發表於 17-9-20 17:25
所以伍若瑜係band 2a
即係B2A中學先可以係中中但又有英文班?
‹ 上一主題|下一主題